VINERI, 7 IUNIE 2013, ORA 19:00 Concert de concerte

11.06.13 by

f5DIRIJOR
ALEXANDRU IOSUB

SOLIŞTI
GEO FABIAN CIPRIAN ION
vioară flaut

CHRISTIAN-THEODORU ILIE
pian

Îşi dă concursul
ORCHESTRA SIMFONICĂ
A FILARMONICII “OLTENIA”

În program:
Wilhelm Georg Berger: Concertul pentru vioară şi orchestră
f2

Carl Nielsen: Concertul pentru flaut şi orchestră

Serghei Rahmaninov:
Concertul nr. 2 în Do minor pentru pian şi orchestră, op. 18

* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari);
concert inclus în abonament
Dirijorul ALEXANDRU IOSUB

„Alexandru Iosub… unul dintre muzicienii importanţi ai Craiovei…”;
„Alexandru Iosub ne surprinde plăcut, în ultima vreme, prin claritatea şi exactitatea demersului său interpretativ.”
(Gheorghe Fabian, „Mozaicul”, nr. 1, 11/2012)

Născut în anul 1954, la Piatra Neamţ, Alexandru Iosub a absolvit, succesiv, Liceul de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi, Academia de Muzică din Bucureşti (promoţia 1977). În domeniul dirijatului de orchestră s-a perfecţionat cu maestrul Constantin Bugeanu.
În perioada 1977 – 1981, a activat ca violonist în Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău, pentru ca începând cu anul 1981 să desfăşoare o multilaterală activitate muzicală în Craiova (între 1981 – 1989 şi din 2012 – dirijor al Teatrului Liric “Elena Teodorini”; din 1989, dirijor al Filarmonicii “Oltenia”; din 1995, profesor de vioară asociat la Liceul de Artă “Marin Sorescu”).
S-a făcut cunoscut şi în calitate de compozitor, scriind muzică de scenă pentru Teatrul pentru Copii şi Tineret “Colibri” din Craiova; de asemenea, a orchestrat lucrări pentru ansambluri diverse.
Acumulând o vastă experienţă ce numără sute de spectacole de operă şi operetă, zeci şi zeci de concerte dirijate la Craiova şi în alte centre culturale din ţară şi din străinătate, Alexandru Iosub – muzician serios, competent, talentat – s-a impus în viaţa spirituală olteană ca o personalitate artistică de primă linie, evoluţiile sale dirijorale fiind bine primite de public şi de către specialişti.
La Bucureşti, cu prilejul deschiderii stagiunii de concerte din Piaţa Festivalului “George Enescu” (ediţia 2011), Alexandru Iosub a dirijat Orchestra Filarmonicii “Oltenia”, prezentând un program atractiv (pagini simfonice de mare popularitate) ce s-a bucurat de un deosebit succes în rândul publicului.

Violonistul GEO FABIAN

Geo Fabian (născut în Craiova, la 4 ianuarie 1988) a început să deslușească tainele artei sonore din fragedă copilărie (teorie, vioară, pian, chitară). În perioada 1995 – 2007, urmează Liceul de Muzică din Craiova (ciclurile primar, gimnazial, liceal), obținând specializarea de instrumentist-vioară. Între anii 2007 – 2011, frecventează cursurile Departamentului de Muzică (Conservatorului) al Universității din Craiova (vioara, cu prof. Doru Cioacă) și obține notă maximă la examenul de licență. Actualmente, este masterand al Facultății de Muzică a Universității de Vest din Timișoara – specializarea stilistică interpretativă – vioară (prof. univ. dr. Ştefana Graţiela Negruţiu), urmând să susțină, în curând, examenul de dizertație cu tema „Muzica secolului XX. Concertul românesc pentru vioară și orchestră”.
De-a lungul anilor, a participat la diferite cursuri de măiestrie interpretativă (Brădișor – Râmnicu Vâlcea; Catania – Italia). De pregătirea sa muzicală se ocupă în mod constant și tatăl său, muzicologul și profesorul Gheorghe Fabian.
Din 2007, timp de patru ani, deține calitatea de instrumentist, iar din 2011, statutul de artist instrumentist (vioară) în cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”. Face parte din Cvartetul de coarde „Prestige” al Filarmonicii, înființat la începutul anului 2010, formație cu care a susținut mai multe concerte, abordând un repertoriu divers, de la muzică clasică și de divertisment la valsuri, tangouri, café-concert, jazz, folclor. Cvartetul a fost invitat să-și dea concursul la importante evenimente (recepții, mese festive, ocazii mondene…), evoluând și în cadrul „Zilelor Municipiului Craiova”. În 2010, alături de chitaristul Răzvan Nicolae, a pus bazele formației „Duo concertante”, susținând mai multe concerte, printre care și unul în cadrul stagiunii camerale a Filarmonicii „Oltenia”.
Ca solist, a fost invitat la Craiova să susțină minirecitaluri la Biblioteca Germană, Clubul Melomanilor, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Liceul de Arte „Marin Sorescu”, aula „Alexandru Buia” a Universității din Craiova, sala de spectacole a Teatrului Liric „Elena Teodorini”.
Repertoriul său cuprinde, printre altele, concerte pentru vioară de A. Vivaldi, J. S. Bach, W. A. Mozart, M. Bruch, J. Brahms, A. Dvořák, J. Sibelius, A. Haciaturian; din muzica românească, concertele de P. Constantinescu, W. G. Berger, D. Capoianu, Raspodia Română de E. Elenescu ș. a.

Flautistul CIPRIAN ION

Ciprian Ion s-a născut la Ploieşti, în anul 1975. Chitara a fost instrumentul graţie căruia, la vârsta de zece ani, a făcut primii paşi în lumea muzicii. În cadrul Şcolii de Muzică din Ploieşti a studiat iniţial oboiul, apoi, cu începere din clasa a VII-a, flautul (renunţă la un an şcolar petrecut la Liceul de Matematică – Fizică “Mihai Viteazul” din oraşul natal, pentru a se dedica cu seriozitate noii sale pasiuni – flautul).
Pe parcursul anilor de studiu în cadrul Liceului de Muzică obţine premii la concursurile naţionale de profil (Premiul al II-lea, 1992 şi Premiul I, 1993, 1994) şi susţine concerte ca solist al Filarmonicii “Paul Constantinescu”, sub bagheta dirijorilor Cristian Brâncuşi şi Paul Popescu. De asemenea, participă la turnee în Danemarca, Franţa şi Anglia. În semn de recunoaştere a performanţelor sale artistice, Consiliul Judeţean Prahova îi conferă o Dimplomă şi Medalia pentru merite deosebite în activitatea muzicală.
Urmează cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde studiază cu maeştrii Virgil Frâncu şi Ion Bogdan Ştefănescu; de asemenea, a avut şansa de a participa la cursurile de perfecţionare coordonate de muzicienii Pierre-Yves Artaud, Alexander Murray şi Enrico Canata.
Din anul 2000, îndeplineşte calitatea de artist instrumentist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Oltenia” din Craiova. Ciprian Ion mânuieşte cu egală dezinvoltură şi muzicalitate atât flautul “obişnuit”, cât şi flautul piccolo, impresionând prin sunetul frumos, tehnica bine pusă la punct şi abilităţile artistice remarcabile.

Pianistul CHRISTIAN-THEODORU ILIE

„Sub aspect artistic, remarc vigoarea talentului său nativ, profunzimea gândirii muzicale (reliefate şi în plan componistic), ampla deschidere stilistică (de la preclasicism, la cele mai noi genuri înscrise în aria postmodernismului), dar şi admirabila virtuozitate instrumentală ce i-a permis abordarea cu succes a unui repertoriu variat şi totodată dificil.” (conf. univ. dr. Şerban Nichifor)
Născut în Craiova, la 2 iunie 1991, Christian-Theodoru Ilie a fost elevul Liceului de Arte „Marin Sorescu” (specializarea pian principal, clasa prof. Liviu Pîrvu) până în clasa a IX-a, apoi şi-a continuat pregătirea muzicală în cadrul Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara.
În prezent, este student în anul III al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – Facutatea de Interpretare Muzicală – Pian (clasa prof. univ. dr. Viniciu Moroianu).
Pe parcursul anilor de studiu, a participat la diferite cursuri de măiestrie artistică, având prilejul să se perfecţioneze sub îndrumarea unor renumiţi pianişti, precum: Michelangelo Carbonara (Italia), Peter Szauning (Germania), Walter Krafft (de la Münchener Musikseminar), Marc Vella (Franţa), Mihai Ungureanu, Sorin Dogaru, Lorena Ţecu.
Palmares competiţional: Mențiune la Concursul Național de Pian „Victor Giuleanu“ (ediția I, București, 2010), Menţiune la Concursul-Festival Euroregional de Pian „Alma Cornea Ionescu” (ediţia a VI-a, Timişoara, 2008), Premiul I la Concursul Internaţional de Interpretare „Miniatura Romantică” (secţiunea pian, Galaţi, ediţia a IX-a), Premiul al III-lea la Concursul Internaţional de Pian şi Compoziţii pentru Pian „Carl Filtsch” (ediţia a VIII-a, 2003, Sibiu), Premiile al II-lea şi al III-lea obţinute la olimpiade şi la mai multe concursuri zonale şi naţionale dedicate pianului.
Ca solist, s-a remarcat cu prilejul audiţiilor şi recitalurilor susţinute atât în ţară (Sala Mică a Ateneul Român, în cadrul stagiunii 2008/2009 a Filarmonicii „George Enescu – recital difuzat de mai multe ori de postul Radio România Muzical; Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova şi Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea şi Filarmonica din Sibiu, Muzeul de Artă – Sala Oglinzilor din Craiova, Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti), cât şi în străinătate (în Portugalia, la Porto şi la Academia de Música de Castelo de Paiva).

CONCERTELE FILARMONICII „OLTENIA”
PERIOADA 12 IUNIE – 4 IULIE 2013

MIERCURI, 12 IUNIE, ORA 19:00
Închiderea stagiunii de muzică de cameră – Sonate celebre
Recital extraordinar
LIVIU PRUNARU (vioară), DANA PROTOPOPESCU (pian)
În program:
Guillaume Lekeu: Sonata în Sol major
César Franck: Sonata în La major
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari);
recital inclus în abonament

VINERI, 14 IUNIE, ORA 19:00
Concert simfonic
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: PIER GIORGIO CALABRIA (ITALIA)
SOLIŞTI: BOGDAN UŢĂ (clarinet) https://bogdanuta.ro/
GEORGE LEFTEROGLU (vioară)
În program:
Claude Debussy:
Prélude à l’après-midi d’un faune (Preludiu la după-amiaza unui faun)
Carl Maria von Weber: Concertino pentru clarinet şi orchestră
Carl Maria von Weber – Hector Berlioz: Invitaţie la vals
Camille Saint-Saëns: Introducere şi Rondo capriccioso în La minor
pentru vioară şi orchestră, op. 28
Nikolai Rimski-Korsakov: Capriciu spaniol, op. 34
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari);
concert inclus în abonament

VINERI, 21 IUNIE, ORA 19:00
Închiderea stagiunii 2012/2013
Concert simfonic,
în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: JANGWON SEO (COREEA DE SUD)
SOLIST: CIPRIAN ORAVEŢ (vioară)
În program:
Ludwig van Beethoven:
Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 61
Robert Schumann: Simfonia a II-a în Do major, op. 61
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari);
concert inclus în abonament

Concerte în Stagiunea estivală 2013

VINERI, 28 IUNIE, ORA 19:00
Concert „Dansuri simfonice”
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: CONSTANTIN GRIGORE
SOLIST: ELVIS CIUCULESCU (violoncel)
În program:
Theodor Rogalski: Dans românesc (Joc din Muntenia)
Piotr Ilici Ceaikovski: „Trepak” din baletul „Spărgătorul de nuci”
Bedřich Smetana: Vltava
Paul Constantinescu (50 de ani de la moarte): Olteneasca
Piotr Ilici Ceaikovski:
Variaţiuni pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33
Piotr Ilici Ceaikovski: Vals din opera „Evgheni Oneghin”
Ion Dumitrescu (100 de ani de la naştere):
Suita „Munţii Retezat” (fragment)
Antonín Dvořák: Dans slav nr. 8
Johannes Brahms: Dans ungar nr. 1
Gerónimo Giménez: „La boda de Luis Alonso”
Grigoraş Dinicu: Hora staccato
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari)

SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE, BUCUREŞTI,
PIAŢA „GEORGE ENESCU”, ORA 20:00
Concert simfonic extraordinar,
în parteneriat cu ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale Bucureşti,
în cadrul Bucharest Music Film Festival (21 – 30 iunie 2013)
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: CONSTANTIN GRIGORE
În program:
Partea I
Theodor Rogalski: Dans românesc (Joc din Muntenia)
Piotr Ilici Ceaikovski: „Trepak” din baletul „Spărgătorul de nuci”
Bedřich Smetana: Vltava
Paul Constantinescu (50 de ani de la moarte): Olteneasca
Piotr Ilici Ceaikovski: Vals din opera „Evgheni Oneghin”
Ion Dumitrescu (100 de ani de la naştere):
Suita „Munţii Retezat” (fragment)
Antonín Dvořák: Dans slav nr. 8
Johannes Brahms: Dans ungar nr. 1
Gerónimo Giménez: „La boda de Luis Alonso”
Grigoraş Dinicu: Hora staccato
***
Partea a II-a
Arvo Pärt: “Fratres” pentru vioară, orchestră de coarde şi percuţie
Alexander Balanescu:
Suita de balet “Lorenzaccio” pentru vioară şi orchestră
SOLIST: ALEXANDER BALANESCU
https://www.balanescu.com/
JOI, 4 IULIE, ORA 19:00
Concert simfonic
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: CHRISTOPHER PETRIE (MAREA BRITANIE)
SOLIŞTI: OCTAVIAN GORUN, GABRIEL NIŢĂ (vioară)
În program:
Ralph Vaughan Williams: Fantasia on a Theme by Thomas Tallis
Călin Huma – Christopher Petrie: Balada „Mioriţa” din „Dansuri dacice”
Benjamin Britten (100 de ani de la naştere):
“Four Sea Interludes” din opera “Peter Grimes”, op. 33a
George Enescu: Balada pentru vioară şi orchestră
Ciprian Porumbescu: Balada pentru vioară şi orchestră
George Enescu: Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari)

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

1 Comment

  1. Jeff Bailey

    Născută în Bucureşti la data de 5 noiembrie 1982, a urmat Liceul de Muzică George Enescu şi studiile superioare în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică (Bucureşti) – secţia flaut-, apoi a obţinut burse de studiu în Dortmund şi Paris. A studiat printre alţii cu Pierre-Yves Artaud, Mario Caroli, Ion-Bogdan Ştefănescu, Anne Horstmann, Virgil Frâncu, Vasile Ganţolea, Michel Bellavance, William Witting. Este câştigătoare a şapte premii naţionale şi internaţionale şi a susţinut numeroase concerte în România, Franţa, Germania, Italia, Irlanda, Finlanda, Polonia. De asemenea, este colaboratoare a Filarmonicii George Enescu, membră a ansamblurilor de muzică contemporană Profil-Sinfonietta, Devotio Moderna şi Propuls în România, iar în Franţa a cântat alături de Orchestre de Flute Francais şi Orchestre National de Lorraine. Ca solistă, Ana Chifu a cântat acompaniată de orchestre precum Orchestre de Flute Francais, Orchestra Concerto , Orchestra Lyceum Strings. Flautista se implică în viaţa muzical-culturală contemporană, luând parte la festivaluri precum Acanthes în Franţa, Toamna Varsoviană în Polonia, Săptămâna Muzicii Contemporane în România, festivalul de la Castlepollard în Irlanda . De asemenea, a participat ca organizator, solistă şi membră a ansamblurilor camerale ale Festivalului de Muzică Contemporană Tom Johnson din Dortmund.

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.