VINERI, 6 SEPTEMBRIE 2013, ORA 19:00 Festivalul Internaţional „George Enescu” ediţia XX I ● 1 – 28 septembrie 2013 Seria „Concerte în ţară”

29.08.13 by

Îşi dă concursul
ORCHESTRA SIMFONICĂ GE
A FILARMONICII “OLTENIA”

DIRIJOR
THEO WOLTERS
OLANDA

SOLIŞTI
LIVIU PRUNARU
vioară

CECILIU OVIDIU IŞFAN
violă

În program:
Gioacchino Rossini: Uvertura operei „La Cenerentola” („Cenuşăreasa”)

Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia concertante în Mi bemol major
pentru vioară, violă şi orchestră, K. 364

Antonín Dvořák: Simfonia a VIII-a în Sol major, op. 88

* Preţul biletului: 20 lei; 10 lei (elevi, studenţi, pensionari)

Dirijorul THEO WOLTERS

Theo Wolters s-a născut la Melick (un oraş din sudul Olandei), în anul tw1955, fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. La o vârstă foarte fragedă, a început să studieze trompeta în cadrul intim al fanfarei pe care tatăl său o coordona. Talentul său a fost remarcat încă de pe atunci, iar Theo a urmat studiul muzicii la Conservatorul din Maastricht, la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim-trompetist al Royal Concertgebouw Orchestra. Înainte de a-şi termina studiile la Conservatorul din Maastricht, Theo Wolters fusese deja angajat ca prim-trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) şi la Filarmonica din Essen (Germania), în perioada 1975 – 1979.
Începând din anul 1979, a devenit membru al prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra. În cadrul acestei reputate orchestre, el a lucrat şi a participat la sesiuni de înregistrări audio-video alături de cei mai mari dirijori ai momentului: Leonard Bernstein, Bernard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt şi Mariss Jansons.
În paralel cu cariera sa instrumentală şi orchestrală, Theo Wolters a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Pieter Stalmeier şi Roberto Benzi. Ca dirijor invitat, a susţinut concerte alături de Orchestra Simfonică Slovacă de Stat, Sinfonietta Slovaka, Orchestra Simfonică din Tbilisi (Georgia), Filarmonica „George Enescu” şi Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonicile de Stat din Sibiu şi Târgu Mureş, Filarmonica “Banatul” din Timişoara (România), Bucheon Philharmonic Orchestra Seoul, Korean Symphony Orchestra şi Wonju Philharmonic Orchestra (Coreea de Sud), Neue Philharmonie Westfalen şi Nürnberger Symfoniker (Germania), Orchestra Naţională de Tineret, Limburg Symphony Orchestra, Netherlands Promenade Orchestra, Residentie Orchestra/Filarmonica din Haga, Concertgebouw Chamber Orchestra şi Royal Concertgebouw Orchestra (Olanda).
Între anii 2004 – 2012, Theo Wolters a fost asistentul lui Mariss Jansons la celebra orchestră din Amsterdam. Când Mariss Jansons nu a putut dirija Orchestra Concertgebouw în concertele din 20 şi 21 iunie 2008 din cauza unor probleme de sănătate, Theo Wolters a fost cel care l-a înlocuit la pupitrul dirijoral, obţinând un mare succes cu Simfonia Turangalîla de Olivier Messiaen.

Violonistul LIVIU PRUNARU

Distins în toamna anului 2012 cu Titlul de “Cetăţean de Onoare” al LPMunicipiului Craiova, Liviu Prunaru deţine actualmente statutul de concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw (Koninklijk Concertgebouworkest) din Amsterdam şi, începând cu 1 martie 2013, pe cel de solist concertist al Filarmonicii “Oltenia”. Simultan, desfăşoară o intensă activitate didactică ca profesor de vioară la Academia „Menuhin” din Gstaad (Elveţia). Cântă pe valoroasa vioară istorică Stradivarius “Pachoud”, datată 1694.
Născut la Craiova, violonistul Liviu Prunaru şi-a început studiile muzicale la vârsta de şase ani. În 1990, şi-a continuat studiul sub îndrumarea lui Alberto Lysy, la Academia Internaţională de Muzică „Menuhin” din Gstaad/Elveţia, unde a avut ocazia de a se perfecţiona cu muzicieni celebri, precum: Yehudi Menuhin, Igor Oistrah, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Pierre Amoyal. Violonistul român şi-a completat pregătirea muzicală cu Dorothy DeLay în New York, unde a participat şi la cursurile de măiestrie susţinute de Itzhak Perlman.
În primii ani de studiu, a câştigat numeroase concursuri naţionale, precum şi Premiul I la Concursul Internaţional „Kocian” din fosta Cehoslovacie. De asemenea, a obţinut numeroase premii şi distincţii la cele mai importante concursuri şi competiţii internaţionale de vioară: în 1991, Premiul I la Concursul „Lipizer” din Gorizia/Italia şi la Concursul „Molinari” din Elveţia; în 1993, este distins cu Premiul al II-lea la Concursul „Regina Elisabeta” din Bruxelles şi câştigă, totodată, faimosul Premiu „Eugène Ysaÿe”; în 1997, i se decernează Medalia de Aur la Concursul „Dong-A” din Coreea de Sud şi, în 1998, Medalia de Argint, la Concursul Internaţional din Indianapolis/S. U. A. În 1999, obţine Premiile I ale Concursurilor „Juilliard – Mendelssohn” şi „Nakamichi – Wieniawski”, ambele desfăşurate în S. U. A. În acelaşi an, 1999, Liviu Prunaru îşi face debutul la „Lincoln Center’s Tully Hall” din New York, cu Juilliard Symphony Orchestra.
A cântat ca solist în compania unora dintre cele mai prestigioase orchestre din lume: Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestra Naţională din Belgia, Orchestra Filarmonicii din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Cameră din Indianapolis, Juilliard Symphony Orchestra, Orchestra Naţională Radio – Bucureşti ş. a. A colaborat cu dirijori de renume – Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu.
A înregistrat CD-uri alături de Camerata Lysy, precum şi propriul CD, cu lucrări de Strauss, Brahms, Gluck, de Falla, Saint-Saëns şi Sarasate, acompaniat de pianistul Luc Devos. În 2005, a înregistrat alte trei CD-uri, ce cuprind integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de Beethoven (cu concursul pianistei Dana Protopopescu), “Anotimpurile” de Vivaldi, Concertul pentru vioară de Dvořák şi, recent, la Editura Casa Radio, a apărut CD-ul cu Sonatele pentru vioară şi pian de Grieg (tot cu Dana Protopopescu, la pian).

Violistul CECILIU OVIDIU IŞFAN

Ceciliu Ovidiu Işfan a început studiile de vioară în oraşul său natal, COIDeva, la vîrsta de şase ani. La Bucureşti, a studiat viola în cadrul Liceului de Muzică “George Enescu” (la clasa prof. Mugur Popovici). Ca elev al liceului, a participat anual în Italia la cursurile de vară “Corsi Estivi di Perfezionamento Orchestrale Fedelle Fenarolli”.
Între anii 1985 – 1989 a continuat studiile de violă cu prof. Liviu Vancea, la Conservatorul “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a obţinut diploma de licenţă cu nota maximă.
Între anii 1983 – 1988, a participat la diverse concursuri naţionale de interpretare (clasa de violă), unde a câştigat consecutiv Premiul I.
A participat cu Cvartetul “Quod Libet” (al cărui membru şi cofondator este) la concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, obţinând diferite premii şi menţiuni.
Între anii 1990 – 1992, a deţinut postul de şef de partidă violă în “Folkwang Kammer Orchester” din Essen (Germania). În aceeaşi perioadă, a activat şi în cadrul “Folkwang Hochschule” din Essen, ca asistent al prof. Vladimir Mendelssohn, specializându-se în muzica de cameră, ulterior concertând alături de diverse cvartete (în România, Germania, Franţa, Italia şi Olanda).
În 1992, a fost şef partidă violă în Orquestra Metropolitana din Lisabona (Portugalia) şi profesor de violă la Academia Nacional Superior de Música.
În prezent, este şef adjunct al partidei de violă în Orquestra Sinfónica Portuguesa, Opera de São Carlos (Lisabona).
Pe parcursul carierei artistice, a cântat ca solist cu Orquestra Sinfónica Portuguesa, Orquestra Sinfonietta de Lisboa şi Orquestra do Círculo de Música de Câmara.
Ceciliu Ovidiu Işfan desfăşoară şi o intensă activitate pedagogică în calitate de profesor de vioară, violă şi orchestră la Colegiul “Deutsche Schule Lissabon” şi la Conservatório Regional de Artes do Montijo. De asemenea, este membru şi cofundator al cvartetelor “Lăutari”, “Viana da Motta” şi al grupurilor “Belle Epoque Ensemble”, “Odeon”, “Açoriana”, “Alma do Fado” ş. a.

PROGRAMUL DE CONCERTE AL FILARMONICII “OLTENIA”

PERIOADA 6 SEPTEMBRIE – 4 OCTOMBRIE 2013

LUNI, 9 SEPTEMBRIE 2013, ORA 19:00
Stagiunea estivală
„Bijuterii muzicale”
Recital susţinut
de violonistul GEO FABIAN şi pianista ADRIANA MAIER
În program:
Alfred Schnittke: Suita în stil vechi
Wilhelm Georg Berger: Concertul nr. 1 pentru vioară (fragmente)
Niccolò Paganini: Cantabile în Re major, op. 17
Béla Bartók: Şase dansuri româneşti
Johann Sebastian Bach: Aria pe coarda Sol
Dumitru Capoianu: Habanera
Jules Massenet: Meditaţie (din opera „Thaïs”)
Astor Piazzolla: Tango
Fritz Kreisler: „Schön Rosmarin” („Frumosul rosmarin”)

LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2013, ORA 19:00,
PIAŢA „MIHAI VITEAZUL”
Stagiunea estivală
Concert dedicat deschiderii noului an şcolar,
organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
Dirijor: ALEXANDRU IOSUB
Din program:
Johannes Brahms: Uvertura festivă academică (fragment)
Paul Constantinescu (50 de ani de la moarte): „Olteneasca”
Gaetano Donizetti: Uvertura operei „Don Pasquale”
Gerónimo Giménez:
„La Boda de Luis Alonso” („Logodna lui Luis Alonso”)
Ludwig van Beethoven: Simfonia a VII-a în La major, op. 92 (finalul)
Giuseppe Verdi (200 de ani de la naştere):
Uvertura operei “La forza del destino” (“Forţa destinului”)
Georges Bizet: “Carmen”, selecţiuni din Suitele I şi II
(Preludiu, Dans boem, Habanera, Toreadorii)
* În caz de vreme nefavorabilă,
concertul va avea loc în sala Filarmonicii “Oltenia”

SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2013, ORA 19:00, SALA FILARMONICII „OLTENIA”
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „GEORGE ENESCU”
– SERIA „ALTE EVENIMENTE”
MAXIM Quartet – Turneul Național CLASSIC REMIX
https://maximquartet.wordpress.com/
https://festivalenescu.ro/artists/maxim-quartet
Componenţa:
HORIA MAXIM (pian), MIHAELA ANICA (flaut),
FERNANDO MIHALACHE (acordeon),
SĂNDEL SMĂRĂNDESCU (contrabas)
În program :
Transcripţii şi aranjamente după lucrări de Franz Schubert, Piotr Ilici Ceaikovski, Alexander Glazunov, Igor Stravinski, Franz Liszt,
Dan Dediu

VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2013, ORA 19:00, SALA FILARMONICII „OLTENIA”
Recital extraordinar „Duelul viorilor”
– turneu naţional (ediţia a III-a, septembrie – octombrie 2013)
https://www.duelulviorilor.ro/page/ro/program/2013/
LIVIU PRUNARU (vioara Stradivarius „Pachoud”, 1694)
GABRIEL CROITORU (vioara Guarneri „Catedrala”, 1731)
HORIA MIHAIL (pian)
În program:
Piotr Ilici Ceaikovski: „Meditaţie” pentru vioară şi pian, op. 42, nr. 1
Pablo de Sarasate: Dans spaniol nr. 8, op. 26
Camille Saint-Saëns – Eugène Ysaÿe:
Studiu în formă de vals „Ciocârlia” (prelucrare de folclor: Grigoraş Dinicu)
GABRIEL CROITORU (vioară), HORIA MIHAIL (pian)
Niccolò Paganini: „Cantabile şi Vals”, op. 19, pentru vioară şi pian
Manuel de Falla – Fritz Kreisler: Dans spaniol („La vida breve”)
Richard Wagner:
„Albumblatt” („File de album”): „Romanze” pentru vioară şi pian
Henryk Wieniawski: “Souvenir de Moscou” pentru vioară şi pian
LIVIU PRUNARU (vioară), HORIA MIHAIL (pian)
Charles de Bériot: Grand Duo Concertant nr. 3 pentru două viori
GABRIEL CROITORU, LIVIU PRUNARU (vioară)
Christian Sinding: Serenada nr. 2, op. 92 pentru două viori si pian
LIVIU PRUNARU, GABRIEL CROITORU (vioară),
HORIA MIHAIL (pian)

VINERI, 4 OCTOMBRIE 2013, ORA 19:00,
SALA FILARMONICII „OLTENIA”
Deschiderea stagiunii 2013 – 2014
Concert vocal-simfonic extraordinar
Îşi dau concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ ŞI CORALA ACADEMICĂ
ALE FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: HORIA ANDREESCU
https://fge.org.ro/ro/muzicieni/dirijori/31-horia-andreescu.html
SOLIŞTI:
SILVIA SORINA MUNTEANU (soprană),
LILIANA MATTEI CIUCA (alto),
IONUŢ POPESCU (tenor), SORIN DRĂNICEANU (bas)
https://www.ort.ro/ro/artisti/silvia-sorina-munteanu
https://onb.operanb.ro/ro/echipa-onb/artisti/93-echipa/192-soprane
https://www.operaiasi.ro/liliana-mattei-ciuca/
https://www.ort.ro/ro/artisti/sorin-draniceanu-0
Maestru de cor: MANUELA ENACHE
În program:
Giuseppe Verdi (200 de ani de la naştere):
Messa da Requiem pentru solişti, cor şi orchestră
* Preţul biletului: 20 lei; 10 lei (elevi, studenţi, pensionari)

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.