VINERI, 24 MAI 2013, ORA 19:00 Concert simfonic extraordinar

24.05.13 by

DIRIJOR
CONSTANTIN GRIGORE

SOLIST
ALEXANDER BALANESCU
vioară

Îşi dă concursul
ORCHESTRA SIMFONICĂ
A FILARMONICII “OLTENIA”

În program:
Arcangelo Corelli: Sarabandă, gigă, badinerie

Arvo Pärt: “Fratres” pentru vioară şi orchestră (primă audiţie la Craiova)

Alexander Balanescu: “Lorenzaccio” pentru vioară şi orchestră
(aranjamentul şi orchestraţia: Andy Keenan)
(primă audiţie în România)

* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari);
concert inclus în abonament
Dirijorul CONSTANTIN GRIGORE

În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia, la AcademiaCG de Muzică „Karol Lipinski”, dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galaţi sau dirijorul polonez Marek Pijarowski. A participat la diverse masterclass-uri, precum “International Masterclass for Orchestral Conducting and Phenomenology of Music” (Craiova, 2012 – prof. Konrad von Abel), „Wiener Meisterkurse” (Viena, 2008 – prof. Salvador Mas Conde) sau „The Roads of Romanticism” (Varşovia, 2006).
Constantin Grigore s-a perfecţionat printr-un stagiu de asistenţă la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011), sub îndrumarea maestrului Marek Janowski şi, ulterior, la Bayerischer Rundfunk şi Münchner Philharmoniker, în paralel participând şi la cursurile de fenomenologia muzicii susţinute de Konrad von Abel.
A susţinut concerte la pupitrul formaţiilor muzicale mari, atât din ţară (Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională Radio, Orchestra Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” – Bucureşti, Filarmonica “Ion Dumitrescu” – Râmnicu Vâlcea, Filarmonica “Paul Constantinescu” – Ploieşti, Filarmonica de Stat – Piteşti, Filarmonica “Oltenia” – Craiova, Filarmonica de Stat – Sibiu, Filarmonica de Stat – Oradea, Orchestra Teatrul Muzical “Nae Leonard” – Galaţi, Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” – Constanţa), cât şi de peste hotare (Orchestra de Cameră „R-20” din Wrocław, Filarmonica din Kielce – Polonia, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova sau Filarmonica Naţională “Serghei Lunchevici” – Chişinău).
În 2009, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, s-a aflat la pupitrul Bucharest Symphonic Pops, în concertul extraordinar susţinut de Al Bano şi Montserrat Caballé în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. De asemenea, este unul din membrii fondatori ai Orchestrei de Cameră “Camerata Regală”, iar din 2010 a beneficiat şi de îndrumarea maestrului Jin Wang.
A colaborat cu solişti de renume ai scenei muzicale, precum Florin Croitoru, Nicolae Licareţ, Teodor Ilincăi, Cristian Mogoşan, Irina Iordăchescu, Cristina Anghelescu, Ioana-Cristina Goicea, Raluca Ouatu, Tina Munteanu, Horea Haplea, Ingmar Anthony Lazar, Cristian Sandrin, Ioana Ilie, Laura Nicorescu, Anna Mirescu, Natalia Konik, Wictor Kociuban, Piotr Banasic sau membrii Corului Naţional de Cameră “Madrigal”.
A primit numeroase premii şi distincţii: ca şef de promoţie al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti a primit premiul Fundaţiei „Fraţii Bucovineni” (2006), Premiul I la Concursul de Interpretare „Garabet Avachian”, semifinalist la Concursul de Dirijat “Jeunesses Musicales” – Bucureşti, ediţia 2010, precum şi diverse diplome acordate de Guvernul României pentru colaborarea şi coordonarea a numeroase proiecte culturale. În România, a colaborat cu instituţii de prestigiu, ca Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Artexim, iar la Varşovia – cu Institutul Cultural Român.
Constantin Grigore a desluşit tainele tehnicii dirijorale în genuri variate, de la concert instrumental până la operă, simfonic şi vocal-simfonic, repertoriul său foarte divers cuprinzând lucrări de Bach, Vivaldi, Mozart, Beethoven, Schubert, Liszt, Chopin, Brahms, Sibelius, Ceaikovski, Strauss, Saint-Saëns, De Falla, Sarasate, Turina, Bizet, Enescu, Szymanowski, Pärt, Dediu etc.

Violonistul şi compozitorul ALEXANDER BALANESCU

„Spectacolele sale au o forţă deosebită de exprimare, combinată cu o AlBvirtuozitate şi o putere improvizatorie impresionantă şi lasă publicului o impresie mai apropiată de un spectacol rock, decât aceea din concertele de muzică clasică.”
(Liviu Zamora, Radio România Actualităţi, 21 august 2012)

Reputat compozitor şi violonist de avangardă, Alexander Balanescu s-a născut în anul 1954, la Bucureşti, unde a început studiul viorii la vârsta de şapte ani, în cadrul Şcolii de Muzică. În 1969, împreună cu familia a emigrat în Israel, iar doi ani mai târziu şi-a stabilit reşedinţa în Marea Britanie, la Londra, unde trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea în prezent.
După plecarea din România, şi-a continuat pregătirea de specialitate la Rubin Academy of Music din Ierusalim (cu prof. Yair Kless), Trinity College of Music din Londra (cu prof. Béla Katona), în 1979 absolvind cursurile prestigioasei Julliard School of Music din New York (cu prof. Dorothy Delay). Ulterior, s-a perfecţionat la cursurile de măiestrie artistică susţinute de Pinchas Zukerman, Itzhak Perlman, Felix Galimir şi Robert Mann.
În perioada 1983 – 1987, a fost membru al Cvartetului britanic “Arditti”, alături de care a susţinut recitaluri şi concerte cu un repertoriu preponderent clasic. În anul 1987, a fondat propria sa formaţie muzicală, Balanescu Quartet (alături de Clare Connors – vioară, Bill Hawkes – violă şi Nick Price – violoncel), devenind celebru pe plan internaţional datorită originalităţii compoziţiilor sale şi a stilului interpretativ. De altfel, muzica promovată de cvartet se remarcă printr-o deosebită deschidere către genuri extrem de diferite, îmbinate într-un mod eclectic inedit, dar nu mai puţin accesibil publicului larg. Balanescu Quartet a realizat mai multe albume de studio (Alexander Balanescu a compus, printre altele, muzica de film pentru producţia regizorului american Philip Haas, „Angels and Insects”, 1995, dar şi pentru pelicula regizorului român Cătălin Mitulescu,“Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, 2006).
De-a lungul timpului, Alexander Balanescu s-a impus în mediile artistice ca un muzician postmodern de fuziune şi ca “artist interdisciplinar” nonconformist (compozitor, improvizator, violonist virtuoz), colaborând cu artişti renumiţi din diferite domenii de creaţie: John Lurie, Kate Bush, Pet Shop Boys, Michael Nyman, Andy Sheppard, Carla Bley, Gavin Bryars, Keith Tippett, Rabih Abou Khalil, Ada Milea.
În anii ’80, Alexander Balanescu a interpretat (împreună cu “Michael Nyman” Band) coloanele sonore ale filmelor renumitului regizor britanic Peter Greenaway; în anii ’90, a semnat coloane sonore pentru mai multe filme de lungmetraj şi documentare TV, dintre care se distinge un documentar BBC dedicat dansatorului rus Rudolf Nureyev. În aceeaşi perioadă, a compus muzică pentru diferite companii de dans contemporan din Marea Britanie şi Italia. Cu totul remarcabilă rămâne însă disponibilitatea artistului de a se adapta unor stiluri muzicale variate, de la cele specifice unor muzicieni de factură clasică (sau contemporan-cultă), precum Philip Glass, Michael Nyman, Gavin Bryars, John Cage sau Kevin Volans, până la maniera de exprimare caracteristică unor exponenţi ai jazzului modern şi experimental (John Surman, Lew Soloff, John Zorn, Paul Rogers, Carla Bley), interpreţi de muzică pop (Kate Bush, Pet Shop Boys) sau formaţii care s-au ilustrat în genul techno de avangardă (Kraftwerk, Deep Forest, Goldfrapp, Spiritualised). În anul 2005, alături de cvartetul său a prezentat la Bucureşti spectacolul “Maria T”, inspirat din muzica Mariei Tănase.
Ca solist sau împreună cu cvartetul, violonistul Alexander Balanescu a participat la numeroase festivaluri internaţionale, susţinând recitaluri şi concerte în diferite centre culturale din Europa şi Australia, în Japonia şi în S. U. A.

La Filarmonica “Oltenia”, Alexander Balanescu a fost invitat să concerteze pentru prima oară în februarie 2013, prilej cu care a susţinut un recital solistic de excepţie ce s-a bucurat de un real succes de public. Următorul concert al artistului în compania Orchestrei Filarmonicii craiovene va avea loc pe 29 iunie, la Bucureşti, în Piaţa “George Enescu”.

CONCERTELE FILARMONICII „OLTENIA”
PERIOADA 27 MAI – 4 IULIE 2013

LUNI, 27 MAI, ORA 19:00
Zilele Municipiului Craiova (27 mai – 2 iunie 2013)
Turneul Naţional “Flautul de Aur” (ediţia a III-a)
https://www.flautuldeaur.ro/
“Recital de Bisuri”
Îşi dau concursul:
ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU (flaut Muramatsu 18 k)
https://ionbogdanstefanescu.ro/
HORIA MIHAIL (pian)
În program:
Johann Sebastian Bach: Badinerie (Suita în Si minor)
Marin Marais: Le Basque
Antonio Vivaldi: Largo (Iarna)
Georg Friedrich Händel: Arrival of the Queen of Sheba
Joseph Haydn: Serenada
Wolfgang Amadeus Mozart:
Alla turca (din Sonata în La major pentru pian)
Ludwig van Beethoven: Marș turc
François-Joseph Gossec: Tamburina
Robert Schumann: Traumerei
Benjamin Godard: Allegretto
Riccardo Eugenio Drigo: Serenada
Frédéric Chopin: Minute Waltz
Antonín Dvořák: Humoresque
Piotr Ilici Ceaikovski: Serenada
Nikolai Rimski-Korsakov: Zborul cărăbușului
Claude Debussy: Fata cu părul bălai
André Jolivet: Capers
Serghei Rahmaninov: Vocaliza
Friedrich Kreisler: Frumosul rozmarin
Samuel Barber: Canzone
George Gershwin: I Got Rhythm
Johnny Răducanu: Jocul țambalelor
Henri Mancini: “Pie in the Face” Polka
* Preţul biletului: 10 lei; 5 lei (elevi, studenţi, pensionari)

SÂMBĂTĂ, 1 IUNIE, ORA 18:00
Zilele Municipiului Craiova – ediţia a XVII-a (27 mai – 2 iunie 2013)
„Tinere talente”
Recital susţinut de elevi ai Liceului de Arte „Marin Sorescu”
Proiect cultural coordonat de prof. Daniel Wesmaş

DUMINICĂ, 2 IUNIE, ORA 20:30, PIAŢA „MIHAI VITEAZUL”
Zilele Municipiului Craiova – ediţia a XVII-a (27 mai – 2 iunie 2013)
Concert extraordinar de Rock Simfonic
Îşi dau concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ ŞI CORALA ACADEMICĂ
ALE FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: HORST-HANS BÄCKER (GERMANIA)
https://www.horst-hans-baecker-dirigent.de/
Maestru de cor: FLORIAN-GEORGE ZAMFIR
În program:
The Rolling Stones: „Satisfaction” (1965)
Deep Purple: “Smoke on the Water” (1972)
Led Zeppelin: “Stairway to Heaven” (1971)
The Beatles: “Michelle” (1965)
The Beatles: “Let It Be” (1970)
The Beatles: “Yesterday” (1965)
Queen: “Friends Will Be Friends” (1986)
Queen: “A Kind of Magic” (1986)
Queen: “Bohemian Rhapsody” (1975)
Queen: “We Are the Champions” (1977)
Queen: “Killer Queen” (1974)
Queen: “Radio Ga Ga” (1984)
Queen: “Bicycle Race” (1978)
Queen: “We Will Rock You” (1977)

MIERCURI, 5 IUNIE, ORA 19:00
Stagiunea de muzică de cameră
Recital extraordinar susţinut de
VALENTINA SVYATLOVSKAYA-PRUNARU (vioară),
MIHAI UNGUREANU (pian)
În program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata nr. 21 în Mi minor, K. 304
Johannes Brahms: Sonata nr. 2 în La major, op. 100
Pablo de Sarasate: Zigeunerweisen (Melodii lăutăreşti), op. 20
Camille Saint-Saëns: Havanaise în Mi major, op. 83
Camille Saint-Saëns: Introducere şi Rondo capriccioso în La minor, op. 28
* Preţul biletului: 10 lei; 5 lei (elevi, studenţi, pensionari)

VINERI, 7 IUNIE, ORA 19:00
Concert de concerte
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: ALEXANDRU IOSUB
SOLIŞTI: GEO FABIAN (vioară), CIPRIAN ION (flaut),
CHRISTIAN THEODORU ILIE (pian)
În program:
Wilhelm Georg Berger: Concertul pentru vioară şi orchestră
Carl Nielsen: Concertul pentru flaut şi orchestră
Serghei Rahmaninov:
Concertul nr. 2 în Do minor pentru pian şi orchestră, op. 18
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari);
concert inclus în abonament

MIERCURI, 12 IUNIE, ORA 19:00
Închiderea stagiunii de muzică de cameră – Sonate celebre
Recital extraordinar susţinut de
LIVIU PRUNARU (vioară), DANA PROTOPOPESCU (pian)
În program:
Guillaume Lekeu: Sonata în Sol major
César Franck: Sonata în La major
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari);
recital inclus în abonament

VINERI, 14 IUNIE, ORA 19:00
Concert simfonic
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: PIER GIORGIO CALABRIA (ITALIA)
SOLIŞTI:
BOGDAN UŢĂ (clarinet), GEORGE LEFTEROGLU (vioară)
În program:
Claude Debussy:
Prélude à l’après- midi d’un faune (Preludiu la după-amiaza unui faun)
Carl Maria von Weber: Concertino pentru clarinet şi orchestră
Carl Maria von Weber – Hector Berlioz: Invitaţie la vals
Camille Saint-Saëns: Introducere şi Rondo capriccioso
în La minor pentru vioară şi orchestră, op. 28
Nikolai Rimski-Korsakov: Capriciu spaniol, op. 34
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari);
concert inclus în abonament

VINERI, 21 IUNIE, ORA 19:00
Concert simfonic – Închiderea stagiunii 2012/2013
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: JANGWON SEO (COREEA DE SUD)
SOLIST: CIPRIAN ORAVEŢ (vioară)
În program:
Ludwig van Beethoven:
Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 61
Robert Schumann: Simfonia a II-a în Do major, op. 61
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari);
concert inclus în abonament

CONCERTE ÎN STAGIUNEA ESTIVALĂ 2013

VINERI, 28 IUNIE, ORA 19:00
Concert simfonic
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: CONSTANTIN GRIGORE
SOLIST: ELVIS CIUCULESCU (violoncel)
În program:
Theodor Rogalski: Dans românesc (Joc din Muntenia)
Piotr Ilici Ceaikovski: „Trepak” din baletul „Spărgătorul de nuci”
Bedřich Smetana: Vltava
Paul Constantinescu (50 de ani de la moarte): Olteneasca
Piotr Ilici Ceaikovski:
Variaţiuni pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33
Piotr Ilici Ceaikovski: Vals din opera „Evgheni Oneghin”
Ion Dumitrescu (100 de ani de la naştere):
Suita „Munţii Retezat” (fragment)
Antonín Dvořák: Dans slav nr. 8
Johannes Brahms: Dans ungar nr. 1
Aram Haciaturian: Dans rusesc
Astor Piazzolla: Tango argentinian
Enrique Granados: Dans spaniol
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari)

SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE, BUCUREŞTI,
PIAŢA „GEORGE ENESCU”
Concert simfonic extraordinar
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: CONSTANTIN GRIGORE
În program:
Partea I
Theodor Rogalski: Dans românesc (Joc din Muntenia)
Piotr Ilici Ceaikovski: „Trepak” din baletul „Spărgătorul de nuci”
Bedřich Smetana: Vltava
Paul Constantinescu (50 de ani de la moarte): Olteneasca
Piotr Ilici Ceaikovski: Vals din opera „Evgheni Oneghin”
Ion Dumitrescu (100 de ani de la naştere): Suita „Munţii Retezat” (fragment)
Antonín Dvořák: Dans slav nr. 8
Johannes Brahms: Dans ungar nr. 1
Aram Haciaturian: Dans rusesc
Astor Piazzolla: Tango argentinian
Enrique Granados: Dans spaniol
***
Partea a II-a
COMPOZITOR ŞI SOLIST:
ALEXANDER BALANESCU https://www.balanescu.com/
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
În program: “Lorenzaccio” pentru vioară şi orchestră

JOI, 4 IULIE, ORA 19:00
Concert simfonic
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: CHRISTOPHER PETRIE (MAREA BRITANIE)
SOLIŞTI: OCTAVIAN GORUN, GABRIEL NIŢĂ (vioară)
În program:
Ralph Vaughan Williams: Fantasia on a Theme by Thomas Tallis
Călin Huma – Christopher Petrie: Balada „Mioriţa” din „Dansuri dacice”
Benjamin Britten (100 de ani de la naştere): “Four Sea Interludes” din opera “Peter Grimes”, op. 33a
George Enescu: Balada pentru vioară şi orchestră
Ciprian Porumbescu: Balada pentru vioară şi orchestră
George Enescu: Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari)

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

1 Comment

  1. În perioada 1983 – 1987, a fost membru al Cvartetului britanic “Arditti”, alături de care a susţinut recitaluri şi concerte cu un repertoriu preponderent clasic. În anul 1987, a fondat propria sa formaţie muzicală, Balanescu Quartet (alături de Clare Connors – vioară, Bill Hawkes – violă şi Nick Price – violoncel), devenind celebru pe plan internaţional datorită originalităţii compoziţiilor sale şi a stilului interpretativ. De altfel, muzica promovată de cvartet se remarcă printr-o deosebită deschidere către genuri extrem de diferite, îmbinate într-un mod eclectic inedit, dar nu mai puţin accesibil publicului larg. Balanescu Quartet a realizat mai multe albume de studio (Alexander Balanescu a compus, printre altele, muzica de film pentru producţia regizorului american Philip Haas, „Angels and Insects”, 1995, dar şi pentru pelicula regizorului român Cătălin Mitulescu,“Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, 2006).

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.