Valer Dellakeza – 70

14.05.12 by

 

          Prin 57-58,  la 15-16 ani,  personajul nostru mânca teatru pe pâine, dimineaţa, la prânz şi seara. Teatrul Naţional din Craiova fiinţa în sala de festivităţi a Liceului Carol, cum s-a întâmplat în toată perioada de la incendiul din ‘923 care l-a mistuit pe cel de lângă primărie şi până la inaugurarea celui actual în 1974. Valer Dellakeza era în corpul de figuranţi. Se afla la poalele unor nume sacre ale teatrului din capitala Olteniei: Remus Comăneanu, soţii Madeleine şi Manu Nedeianu, Richard Rang, Sarmiza Lungeanu, Margot Păcuraru, Ilie Cernea, Ovidiu Rocoş, Fibronia Stănescu, Florica Nicolescu, Vladimir Nani ş.m.a.

          Când a terminat liceul – ce să facă? Nu ştia decât teatru. A dat examen la IATC, pe cele câteva locuri scoase la concurs… şi a luat. A nimerit la clasa Beate Fredanov, pe care a absolvit-o patru ani mai târziu cu Jupân Dumitrache. Şi s-a întos în Craiova natală. Pe aici trecuseră cei din promoţia lui Vlad Mugur: Silvia Popovici, Sanda Toma şi Gheorghe Cozorici, Victor Rebengiuc şi Amza Pellea,  Dumitru Rucăreanu şi Constantin Rauţchi şi încă câţiva actori demni de trotuarul cu stele holywoodiene.

          Ce să facă? Şi-a lut crucea în spate şi a început s-o poarte până a ajuns la “Unchiul Vanea” al lui Cehov, pus în scenă de Mircea Cornişteanu, premiat UNITER pentru “Cel mai bun spectacol”, la madam Ubu din “Ubu Rex cu scene din Macbeth”, spectacol care a primit Marele Premiu al Festivalului Naţional de Teatru şi Premiul UNITER 1991, iar Festivalul de la Edinburgh i s-a decernat 

Premiul Criticii pentru cel mai bun spectacol de teatru şi Premiul Fundaţiei Hamada pentru erxcelenţă artistică sau la Demetrius din “Titus Andronicus” unde UNITER acordă Premiul pentru cele mai bune realizări din viaţa teatrală în stagiunea 1991-1992 alături de premii internaţionale la Montreal în America de Nord, Sao Paolo în America de Sud, Stockholm şi Gdansk în Europa. Şi-uite-aşa ajunge aniversatul nostru  cu rolul Truffaldino din “Slugă la doi stăâni” de Carlo Goldoni, 1998- 1999 în regia lui Vlad Mugur, să ia de la revista “Scena” laurii de cel mai bun actor al anului, iar în 2000 i se decernează Premiul pentru cel mai bun actor al stagiunii în cadrul Galei UNITER… Şi până în  2012 când este premiat de UNITER pentru întreaga activitate.

          Ca să parafrazăm o butadă, Valer Dellakeza are podul plin de lauri, premii, laude şi recunoaşteri… Peste cincizeci de ani, probabil vreun gazetar va scrie asemenea mie în râdurile ce încep prezentul laudaţio:  prin 2011-2012 la teatrul din capitala Olteniei jucau nume sacre – Valer Dellakeza,  Ilie Gheorghe, Mirela Cioabă, Valeriu Dogaru, Nataşa Raab, Constantin Cicort, Tamara Popescu, Anghel Rababoc…

          La mulţi ani Valer!   

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.