Unde e Aromânia? de Nicolas Trifon, la Editura Cartier

10.11.14 by

Nicolas Trifon, Unde e Aromânia. Intervenții, dezbateri, cronici
1994 – 2014.
Editura Cartier, colecția Cartier istoric, 2014, 192 pag.

Întrebarea Unde e Aromânia? sună mai degrabă ca o provocare. Totuşi, pentru autorul acestei cărţi, răspunsul e oarecum firesc : Aromânia e acolo unde au trăit, trăiesc şi vor trăi aromâni în carne şi oase, care doresc să-şi cultive diferenţele şi limba, să-şi împărtăşească experienţele comune şi să le transmită mai departe, să facă planuri pentru viitor. Lumea aromână, armânamea, nu are un sens şi un viitor credibil decât concepută, proiectată, imaginată, în configuraţia ei completă : aromânii care au rămas în regiunile unde sunt atestaţi de-a lungul istoriei, cei care le-au părăsit de voie, de nevoie, dând naştere unor circuite diasporice de o rară complexitate, cei care s-au stabilit grupaţi în România în perioada interbelică…

Nicolas Trifon, francez de origine română, român de origine aromână, trăieşte şi lucrează la Paris. Este doctor în lingvistică. A publicat, în 1993, împreună cu Matei Cazacu, La Moldavie ex-soviétique: histoire et enjeux actuels, iar în 2010, Un État en quête de nation. Anul acesta a intervenit, în mai multe rânduri, în publicații periodice de specialitate şi în emisiuni radiofonice în legătură cu noul curs european al Republicii Moldova şi al Ucrainei.

Editura Cartier a scos, în 2012, traducerea din franceză a cărţii sale Aromânii: pretutindeni, nicăieri, astăzi epuizată, care urmează să apară în format poche. Intervenţiile, dezbaterile şi cronicile propuse în această culegere corespund perioadei în care N. Trifon a scris pe tema respectivă, care, în ultimul timp, a provocat în România o serie de discuţii şi polemici animate. Redactate mai ales în franceză şi uneori greu accesibile, ele devin astfel disponibile în limba română.

Membru al redacţiilor publicaţilor Au sud de l’Est şi Courrier des Balkans, N. Trifon prepară actualmente o ediţie trilingvă aromână-franceză-albaneză de poezie contemporană aromână din Albania.

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.