Un nou mod de gândire – Băsismul…

10.09.12 by

Printre unii intelectuali a apărut un nou mod de gândire, i-am spus, deocamdată, băsism.

Alături de nazism şi comunism este încă un mod de gândire în care inteligenţa este pusă în paranteză, şi dacă nazismul şi comunismul duceau la o orbire voluntară a inteligenţei de dragul unei ideologii, băsismul este doar o orbire intelectuală de dragul apărării unui om care dispreţuieşte profund intelectualii.

Care ar fi simptomele acestei noi boli intelectuale?

În primul rând, inadecvarea, la o întrebare se dă un răspuns care nu are legătură cu întrebarea, fie din lipsă de argumente fie din dorinţa de a devia discuţia pe alt făgaş, se ştie că prima caracteristică inteligenţei este adecvarea la situaţie,când aceasta nu există înseamnă că avem de a face ori cu prostie, ori rea voinţă sau chiar avem de-a face cu o orbire voluntară, o pauză de inteligenţă. Să fiu mai concret: tu îi spui de referendum şi că românii au votat împotriva lui Băsescu ei îţi răspund că îţi place Ponta care a plagiat.. Cum poţi să discuţi cu un extraterestru care nu îţi cunoaşte limba? Ca şi cum trăim în lumi paralele care s-au intersectat întâmplător..

O altă modalitate de gândire băsistă este sofismul, a găsi argumente care nu sunt valabile, nu sunt în cauză dar sună bine, au aer de logică însă nu au conţinut. Îi spuneam cuiva care trăieşte în Elveţia că au votat cam câţi locuitori are Elveţia, îmi răspunde că este o minoritate şi în China cele 8 milioane de votanţi nici nu contează.,probabil, dacă votau 15 milioane de români, tot o minoritate erau..

Peste ani, când pasiunile politice vor dispărea, va dispărea şi modul de gândire băsist, sper, atunci mulţi intelectuali se vor mira că au gândit aşa, se vor lămuri, cum s-au dumirit unii comunişti sau nazişti, va fi târziu, cred, de asta încerc să-i lămuresc acum pe aceşti oameni, cât de grav greşesc, din păcate, nu prea reuşesc, pentru că orbirea intelectuală, orbirea voluntară sunt moduri de gândire care nu ţin de intelect şi raţiune ci doar de sentimentul de-a fi „contra”, de-a apăra pe cineva care nu merită să fie apărat, care te dispreţuieşte.

Prostia şi orbirea inocentului şi celui fără studii este scuzabilă însă prostirea unui om inteligent şi cu studii, cum s-o scuzi?

Printre intelectualii români bântuie o boală:băsismul, ce să facem, să-i ajutăm să se vindece ori să-i lăsăm cu boala lor? Poţi vindeca pe cineva cu forţa?

De câte ori văd un orb sunt trist, sunt şi mai trist când văd oameni care au ochi dar nu vor să vadă, au minte dar nu vor să gândească şi asta nu în numele unei religii sau ideologii ci în numele şi pentru un om care îi dispreţuieşte profund..

 www.omniscop.ro

Related Posts

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.