Triplă ipostază a maestrului Gian Luigi Zampieri în concertul din Joia Mare

04.04.18 by

JOI, 5 APRILIE 2018, ORA 19:00
Concert vocal-simfonic
ORCHESTRA SIMFONICĂ ȘI CORALA ACADEMICĂ ALE FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: GIAN LUIGI ZAMPIERI (ITALIA)
SOLIȘTI: ANDREEA CHIRA (nai), GINA GLORIA TRONEL (soprană), CLAUDIA CODREANU (mezzosoprană), MIHAI URZICANA (tenor), ION DIMIERU (bas)
În program:
Antonio Vivaldi: Concertul în La minor pentru vioară și orchestră, op. 3, nr. 6
(transcripție pentru nai: Gian Luigi Zampieri)
Johann Sebastian Bach: Adagio în La minor pentru nai, orchestră de coarde și clavecin, BWV 564
(orchestrația: Gian Luigi Zampieri)
Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem pentru soliști, cor și orchestră, K. 626
Preţuri bilete: 30 lei; 15 lei (elevi, studenţi, pensionari); concert în abonament (1)

În săptămâna premergătoare sărbătorilor pascale – joi, 5 aprilie, ora 19 – Filarmonica „Oltenia” Craiova continuă stagiunea „Muzica uneşte!” cu un repertoriu de vibraţie spirituală, din creaţia compozitorilor Vivaldi, Bach şi Mozart. Fiecare concert al stagiunii dedicate centenarului Marii Uniri de la 1918 aduce un element tradiţional, de data aceasta în prim plan se află naiul, un instrument muzical străvechi, a cărui existenţă a fost atestată în ţara noastră în secolul 17. În prima parte a serii de joi, publicul care doreşte să intre în atmosfera sfintelor sărbători ale Învierii Domnului este invitat să asculte o transcripție pentru nai după Concertul în La minor pentru vioară de Antonio Vivaldi şi Adagio în La minor pentru nai, orchestră de coarde şi clavecin de Johann Sebastian Bach.
Solistă va fi Andreea Chira, prima naistă care a avut curajul să participe la preselecțiile Concursului de muzică clasică ”Eurovision Young Musicians” (2010). Născută la București, într-o familie de tradiție muzicală, a absolvit cu rezultate de excepție Liceul de Muzică ”Dinu Lipatti” (2011), ulterior Andreea Chira luând decizia să își urmeze visul de a pleca din țară. Stabilindu-se la Viena, și-a continuat studiile la Universitatea din Viena, secția muzicologie. Compozitorul austriac Roland Baumgartner, impresionat fiind de talentul tinerei muziciene, a introdus naiul în producțiile sale scenice – musical-urile ”Hundertwasser” și ”Sissi, die Seele einer Kaiserin”, acestea fiind prezentate într-un turneu la Viena (Teatrul ”Pygmalion”), Bamberg (Teatrul de Stat), Freistadt, Schweinfurt. Între anii 2013 – 2014, Andreea Chira a înregistrat primul CD cu muzică compusă de Roland Baumgartner special pentru nai. Din anul 2016, predă naiul în cadrul Galeriei ”Five Plus Art”, precum și la Școala Populară (Volkshochschule) din Baden (Austria). În ultima perioadă, Andreea Chira s-a apropiat de repertoriul clasic, colaborând cu dirijorul Gian Luigi Zampieri și cu Filarmonica „Oltenia” Craiova.
De altfel, muzicianul Gian Luigi Zampieri se află în triplă ipostază pe afişul evenimentului: cea de dirijor al Orchestrei simfonice şi Coralei academice ale Filarmonicii oltene, semnatar al transcripţiei pentru nai a Concertului în La minor pentru vioară de Antonio Vivaldi şi orchestrator al părţii mediane din Toccata, Adagio şi Fugă de Johann Sebastian Bach. Intrat de foarte tânăr în lumea cinematografului, Gian Luigi Zampieri a îngrijit ediția italiană a filmului „Amadeus” de Miloš Forman (1985). Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. Este realizatorul sitului internet dedicat maestrului său, dirijorul și profesorul Franco Ferrara, la centenarul nașterii acestuia. În octombrie 2011, a dirijat concertul de deschidere al stagiunii Orchestrei de Cameră Radio din București, prezentând în primă audiție absolută propria compoziție ”Non nobis Domine, portretul lui Jacques de Molay”, interpretată cu ocazia aniversării procesului care a hotărât desființarea Cavalerilor Templieri – Ordinul Templului lui Solomon. Dirijorul Gian Luigi Zampieri deține titlul de merit de Cavaler al „Sacro Militare Ordine Constantiniano di San Giorgio”. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent și director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

A doua parte a serii este rezervată Requiem-ului mozartian, o ultimă mărturie a geniului şi sensibilităţii marelui compozitor, o pagină unică în istoria muzicii prin valoarea universală a emoţionantului mesaj transmis. Iubitorii genului vocal-simfonic vor avea ocazia să îi reasculte, în ipostază solistică, pe soprana Gina Gloria Tronel, mezzosoprana Claudia Codreanu, tenorul Mihai Urzicana şi basul de origine craioveană, Ion Dimieru.
În paralel cu frecventarea cursurilor de master la Universitatea Națională de Muzică – București, Gloria Tronel susține recitaluri la Opera Națională din Bordeaux, Institutul Cultural Român din Paris, Filarmonica ”Banatul” – Timișoara, Filarmonica – Arad, la Oslo și Copenhaga. De asemenea, pe scena Operei Naționale Române – Cluj-Napoca a debutat în rolul lui Cotoșman din opera ”Motanul încălțat” de Cornel Trăilescu.
Mezzosoprana Claudia Codreanu formează împreună cu pianista Inna Oncescu un duo cameral de peste 20 de ani, care a prezentat publicului lucrări valoroase, cunoscute şi mai puţin cunoscute, unele dintre ele în primă audiţie, iar din 2010 a început o frumoasă colaborare cu chitaristul Costin Soare. În prezent, este lector univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (secţia canto) şi coordonator al unor proiecte cultural-educaţionale ai căror protagonişti sunt tinerii artişti pe care îi îndrumă profesional.
Tenorul Mihai Urzicana este solist al Coralei ”Armonia” din Constanța, ansamblu alături de care a susținut numeroase concerte în țară și străinătate (Anglia, Irlanda, Franța, Italia, Bulgaria, Spania, Ucraina, Serbia, Bosnia, Polonia, Elveția, Israel) și a câștigat Medalii de Aur la competiții mondiale corale din S. U. A, Letonia, Austria, Germania, Rusia. În anul 2017, a câștigat Premiul I la Concursul Național ”Mihail Jora” (ediția a XXVII-a), secțiunea canto.
Născut în anul 1973 la Craiova, Ion Dimieru a studiat vioara la Liceul de Artă din orașul natal între 1979-1991, apoi a absolvit secția de Pedagogie muzicală (vioară) la Universitatea Națională de Muzică din București (1996). Între 1996-2002 a urmat cursurile secției de Canto a aceleiași Universități. În perioada 2002-2010 a fost solist al Operei Naționale din București, având colaborări cu Filarmonicile din Ploiești, Craiova, Iași, București, precum și cu Orchestra de Cameră Radio și cu Orchestra Națională. Radio din București.

Evenimentul muzical din 5 aprilie este primul concert în abonament din trimestrul al III-lea al stagiunii „Muzica uneşte!” şi este programat cu o zi mai devreme, joi, în loc de ziua consacrată de vineri, păstrând ora de începere (19:00), pentru a veni în întâmpinarea publicului care doreşte să acorde timp pentru suflet, dar şi pentru organizarea sărbătorilor de Paşti.

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.