Sub influenta (r)romului…

11.10.11 by

 

ROM1, (2) romuri, s.n. = 1. Băutură alcoolică tare obținută prin fermentarea (naturală sau artificială) și distilarea sucului sau melasei din trestie de zahăr ori din alcool rafinat cu adaos de esențe sintetice și colorat cu caramel. 2. Cantitate de rom1 (1), care se servește într-un păhărel sau într-un țoi. [Var.: rum (reg.) s.n.] – Din fr. rhum, germ. Rum.

ROM2, romi, s.m. = Țigan. – Din țig. rom „om”.

 

Roman? Tigan? Rom? Care e diferenta? In ochii europenilor niciuna. Si mai ales in cei ai francezilor. Si nu, nu pentru ca francezii sunt nationalisti, rasisti sau mai stiu eu cum. Ci pentru ca pur si simplu pe cartea de identitate scrie: ROMANIA. Daca prin reducere la absurd nu stii care sunt fructele, te duci la raionul FRUCTE si tot ce gasesti acolo consideri fruct, fie el cartof sau mar. Daca nu ai de unde sa stii ca romanii si tiganii (sa ma scuzati, dar termenul de rom produce prea multa confuzie !) sunt diferiti, consideri ca tot ce vine din Romania e tigan. Pentru ca tiganii sunt cei mai cunoscuti romani. Toata Europa se afla sub influenta romului.

Zilele trecute un francez m-a intrebat : „daca tiganii nu sunt romani, de ce au buletin de Romania? Adica in Romania cartea de identitate se obtine atat de usor ? Sau cum ? Sunteti doua popoare care traiti in aceeasi tara dar cu o singura carte de identitate ?” I-am raspuns din reflex poezia invatata ca pe Tatal Nostru „tiganii si romanii sunt doua lucruri diferite, fiecare cu limba lor, cu traditiile lor doar ca traim in aceeasi tara. Ei au locuri special create in universitati, in scoli, au ajutoare etc. etc. etc. dar le e mai bine in tari ca Franta pentru ca primesc si trei sute de euro pe langa haine, mancare, medicamente, corturi, butelii, avocati. In Romania daca vor asa ceva trebuie sa munceasca”. L-am convins; unul in minus pe lista celor care pun semnul egal intre noi si ei.

Dar am inceput sa ma intreb si eu care e diferenta? Cartea mea de identitate pusa langa a lui e la fel. Nu scrie niciunde roman-get beget sau roman-rom. La un control, politia vede acelasi lucru: ROMANIA. Ca sa nu mai vorbim de geniala schimbare de nume din tigani in romi (romi, rromi, mi-e tot una!). Ma intreb daca ideea numelui a venit de la comparatia cu bautura, pentru ca in ambele cazuri mirosul e foarte puternic (desi mirosul bauturii este placut si aromat!) sau daca cei care au propus si aprobat schimbarea erau sub influenta multor grade. Buna intrebarea…Sub influenta carui tip de rom erau in acel moment fatidic? In ultimii ani s-au luat foarte multe decizii incredibil de stupide , dar cea de fata se apropie furtunos de fruntea listei. Si tot incerc sa imi dau seama de unde atata ignoranta. Daca se tot discuta problema romilor atat de intens (si de superficial) de ce nu se iau si masuri? Adica noi, oamenii de rand, ar trebui sa credem ca dintre toti detinatorii de Mercedes de la Cotroceni nu s-a gasit macar unul care sa zica „Hai sa facem ceva! Lansam o campanie cu fonduri europene prin care sa evidentiem diferenta dintre romani si romi. O facem cu cap, fara sa para discriminare si spunem ca vrem sa aratam Europei ca si tiganii au o cultura a lor”(o minciuna in plus nu mai conteaza). Refuz sa cred ca fruntasii tarii, olimpici la manipulare, nu s-au gandit la asa ceva…

Dar e mai simplu sa ignori problema atat timp cat nu te atinge direct. In fond si la urma urmei nu ei sunt cei care in strainatate sunt discriminati din cauza faptului ca sunt romani.  Lor nu le este refuzata o locuinta sau o slujba pentru ca sunt romani, lor nu li se verifica toate actele de zeci de ori la aeroport doar pentru ca au ghinionul de a se fi nascut unde nu trebuie. Din fata lor nu dispar brusc gentile cand se afla ce nationalitate au si pe ei nu ii intreaba nimeni daca sunt tigani pentru ca vin din Romania. Credibilitatea lor nu e afectata din cauza nationalitatii. Sunt sigura ca ei nu au avut niciodata ocazia sa stea in metrou, langa o satra de tigani si sa isi doreasca sa le strige in fata celorlalti „EU SUNT ROMAN, EI NU! ACUM VEDETI DIFERENTA?” Romanilor li se intampla din ce in ce mai des.

Partea cea mai trista nu este rromanizarea tarii si a imaginii sale in Europa, ci efectele acestei cangrene. Din cauza unei mediatizari admirabile, sublime dar care lipseste cu desavarsire au de suferit in fiecare zi mii de romani (adevarati). Si totul pentru ca alte probleme sunt considerate mai importante. Macar de s-ar ocupa de acele alte probleme…si daca acele probleme rezolvate ar fi de interes national. Sau poate ca sub influenta romului (cel cu grade) rochiile D&G si traseele turistice la casele dictatorilor sunt de interes national, cine sunt eu sa pun la indoiala asemenea dileme existentiale? Nu sunt decat un roman in strainatate care vrea sa obtina dubla cetatenie. Singura care o are ii aduce prea multe probleme…

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.