Staţiunea Saint-Gervais din Mont Blanc – acoperişul Europei

01.08.11 by

Oraşul Saint-Gervais face parte din departamentul francez Haute-Savoie, situat în regiunea Ron-Alpi, la graniţa cu Elveţia şi Italia, un oraş spa, construit la răscrucea dintre secole, cu un patrimoniu bogat în clădiri tradiţionale, biserica în stil baroc şi zone pietonale. Hotelul Le Regina, de aproape 100 de ani, situat în centrul oraşului St. Gervais, este în apropierea restaurantelor, a magazinelor, a telescaunului şi a staţiei de autobuz.

Staţiunea este situată la altitudinea de 850 m, în inima zonei Evasion Mont-Blanc cu 445 km de pistă de schi. Cea mai înaltă pârtie porneşte de la 2350 m altitudine. Aici găsim 65 km de pârtii deservite de 27 instalaţii de transport pe cablu, care fac legătura cu celelalte staţiuni din regiune. Snowborderii se pot bucura de zăpada în snowpark, iar copiii au la dispoziţie cursuri individuale de schi.

Apa termală din Mont-Blanc irigă băile termale de peste 200 de ani. Datorită beneficiilor sale terapeutice, Saint-Gervais este singura staţiune balneară de altitudine din Alpi.

Cu clădirile sale de la începutul secolului trecut, caracterizate de eleganţa acelei epoci, St. Gervais oferă vizitatorilor o panoramă de vis cu bogăţia unei naturi luxuriante prin prezenţa maiestuoasă a muntelui Mont-Blanc, cel mai înalt vârf din Alpi şi din Europa de Vest, cu înalţimea de aproximativ 4810 m.

Unul dintre mijloacele de transport în comun este tramvaiul, care oferă posibilitatea de deplasare pe parcursul întregului an, fiind o necesitate pentru toţi vizitatorii din zonă.

Saint-Gervais pune la dispoziţie o piscină acoperită, un patinoar – gazda clubului de hochei pe gheaţă Mont Blanc, care oferă şansa de a încerca unul dintre sporturile olimpice de iarnă – curling-ul.

În timpul verii, St. Gervais se transformă dintr-o staţiune a zăpezii în una cu peisaje alpine, păduri, pajişti cu flori şi animale sălbatice. Parcul Merlet este unul favorit al iubitorilor de animale, cu 20 ha de peisaje naturale, neatinse, inclusiv cascade. Găsim aici trasee impresionante pentru drumeţii, călărie sau ciclism montan. Se pot practica de asemenea tenisul, golful, tirul cu arcul, zborul cu parapanta şi alpinismul. Este permis pescuitul şi scăldatul în lacurile cu apa cristalină de munte.

Saint-Gervais nu este atât de izolat de agitaţia lumii moderne cum ar părea. Aeroportul  din Geneva este doar la o oră distanţă, iar la poalele muntelui găsim gara Le Fayet.

Marie Paradis – prima femeie care a ajuns pe vârful Mont Blanc

Simbolul alpinismului modern, Mont Blanc este un înalt loc istoric de expansiune personală şi una dintre destinaţiile turistice de top din lume. Acesta face astăzi obiectul unui program de înscriere în patrimoniul UNESCO. Mont Blanc are o înălţime de 4807 m, fiind depăşit în Europa de muntele Elbrus din Caucaz (5642 m).

Marie Paradis născută în 1778 la Chamonix, cătunul Baurgeat din Franţa, este cunoscută ca prima femeie care a escaladat cel mai înalt vârf din Europa de vest, Mont Blanc, pe 14 iulie 1808. O simplă chelneriţă de la ţară, luată aproape cu forţa de către prietenii săi ghizi, care sperau să devină celebri şi bogaţi, Marie Paradis povestea că a fost ajutată, fiind trasă şi purtată până sus. Ascensiunea sa nu a avut parte însă de o mediatizare deosebită, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Henriette d’Angeville 30 de ani mai târziu. Cu toate acestea, în cinstea sa este denumită o stradă din Chamonix, iar şcoala primară din Saint-Gervais-les-Bains îi poartă de asemenea numele.

Alexandre Dumas (1802-1870), aflându-se într-un sejur la Chamonix, o întâlneşte pe Marie Paradis, fiindu-i prezentată de către ghidul său, Payot. Aceştia îi povestesc scriitorului despre aventura urcării pe munte. O echipă de şase şamonizieni în frunte cu ghidul Jacques Balmat era pe cale de a porni la drum. Acestora li se alătură două femei care doresc să-i însoţească. Ghidul Balmat o refuză pe una dintre ele ştiind că alăptează un copil de doar şapte luni, în schimb o acceptă pe cea de-a doua, Marie Paradis. După o urcare grea până la Grans-Mulets, au avut parte de o noapte de odihnă.

În ziua următoare lucrurile au devenit din ce în ce mai dificile, Marie Paradis ajungând la o porţiune destul de abruptă. S-a descurcat destul de bine, dar la final simţea că picioarele nu o mai ascultă şi nu-i mai ajunge aerul să respire şi l-a rugat pe Jacques Balmat sa fie mult mai lent. Sleită de puteri, Marie a trebuit să fie luată de subsuori şi ajutată să meargă. A ajuns în vârf aproape leşinată, dar acolo şi-a revenit, după cum povestea Payot, şi a îmbrăţişat cu privirea orizontul imens.

Devenită eroină a Chamonix-ului, Marie Paradis s-a stabilit deasupra cătunului La Cote şi a oferit pentru o bună perioadă de timp trecătorilor, precum o zână bună, o cină la care nu puteai rezista să nu revii. Cu o sticlă în mână, gazda îşi invita musafirii să bea pericolele călătoriei şi în cinstea unei noi ascensiuni reuşite.

În 1838, cu câteva luni înainte de a muri, Marie, supranumită din Mont Blanc, a participat la recepţia dată în cinstea alpinistei Henriette d’Angeville, pe care o felicită pentru faptul că este prima sportivă veritabilă care reuşeşte performanţa de a escalada regele munţilor din Europa vestică.

La 63 de ani Marie Paradis se stinge, trecând spre cele veşnice, iar ospitalitatea ei este luată drept exemplu de locuitorii din Chamonix şi poate tot ea îi veghează din Paradis pe cei ce mai încearcă şi astăzi aventura urcării pe munte.

Biserica St. Nicolas de Véroce din Saint-Gervais

Saint Nicolas de Véroce se află pe vechiul traseu de la Piemont la Geneva şi Valais şi a fost, până în 1760, singura parohie din partea superioară a Val Montjoie, Saint-Gervais fiind în partea inferioară.
Biserica Saint-Nicolas-de-Véroce este o biserică catolică situată în departamentul Haute-Savoie din sud-estul Franţei, în regiunea Ron-Alpi, comuna Saint-Gervais-les-Bains. Clădirea reprezintă un monument istoric din 2006.
Sfântul Nicolae  a devenit patronul comunităţii încă din secolul al IX-lea. Născut în 270, el a fost episcop de Myra, în Asia Mică. Remarcabil pentru credinţa şi milostenia sa, el a fost canonizat, iar învăţătura lui s-a răspândit mai întâi în Orient, apoi în întreaga Europă. El este, printre altele, patronul spiritual al negustorilor şi marinarilor.
Biserica a fost construită în secolul al XVIII-lea, în locul unei biserici romane din secolul al XII-lea, care a fost distrusă. Prima piatră a fost pusă în 1725. Binecuvântarea i-a fost dată în 1729. Aceasta a fost sfinţită în anul 1766 de către Episcopul Biord, episcop al eparhiei de Annecy.
Biserica este o bijuterie, un amestec de baroc şi neoclasic. Barocul se regăseşte în detaliile caracteristice ale stilului: faţada portalului întreruptă pentru înserarea nişei cu statuia Fecioarei. Un alt simbol al barocului, bolta care protejează intrarea principală, este pe deplin vopsită … Construită cu sprijinul financiar al expatriaţilor, vânzătorilor şi enoriaşilor, aceasta reflectă perfect credinţa şi fervoarea religioasă a unei comunităti, la început de secol XVIII. Arhitectura barocă exprimă renaşterea catolicismului după Conciliul de la Trente (1545-1563): credinţa fiind de acum una veselă şi optimistă.
Ansamblul arhitectural a fost restaurat prin lucrări majore între 1954-1959, fiindu-i anexată o sacristie. Pe fiecare parte a porţii, un medalion pictat îi reprezintă pe St. Gervais şi Sf. Protais. Saint Gervais, fiul lui Sf. Vital şi al Sf.Valerie de Milano, este considerat unul dintre primii martiri ai oraşului alături de fratele său geamăn Sf. Protais.
Clopotniţa a fost reconstruită pe fundaţia celei din secolul al XII-lea. Aceasta a fost distrusă de un fulger în 1792 şi refăcută în 1819.

Decorul interior al bisericii reprezintă un monument istoric protejat. Aceasta este construită din materiale locale în formă de cruce, cu un transept, o absidă, un naos, un cor, toate acoperite cu bolţi şi un frumos dom octogonal. Pridvorul se deschide sub un arc flancat de coloane. În interior, biserica este decorată cu picturi realizate în 1751 şi 1856.

Saint Nicolas de Véroce este una dintre cele 60 de monumente religioase în stil baroc din Savoie.

Între 2002 şi 2008 ea a suferit o restaurare completă cu un cost de câteva milioane de euro.

Astfel, satele şi munţii Mont Blanc conţin adevărate comori: biserici, capele, oratorii, altare. Într-un cadru natural atât de mare ca cel din Mont Blanc, omul are nevoie întotdeauna să apeleze la sacru pentru a fi protejat. Chiar dacă în vecinătatea bisericilor protestante din Geneva, această biserică catolică lansează un flux de credinţă colorat şi plin de bucurie prin arta barocă.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.