Spectacolul „CALUL ALB” invită la o dezbatere despre mecanismele radicalizării, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

23.10.17 by

Duminică, 29 octombrie, la Teatrul Național „Marin Sorescu”din Craiova se joacă spectacolul „CALUL ALB” de Ioana Păun, în care performează Ilinca Manolache.

„CALUL ALB: Scurtă istorie a urii 2017 – 1944” este un efort de a privi lucid, fără traume și resentimente, istoria recentă și trecutul comunist din România și de a diseca mecanismele radicalizării, observând totodată felul în care se regăsesc încă în societatea de astăzi. Scenariul este scris de Smaranda Nicolau și se bazează pe investigația jurnalistei Laura Ștefănuț în legătură cu cazul lui Ioan Ficior, condamnat în 2016 de Curtea de Apel pentru crime împotriva umanității comise în timp ce era comandantul unui lagăr comunist. Octogenar, Ficior a primit 20 de ani de închisoare, la mai mult de jumătate de secol după comiterea faptelor. Nu este nici pe departe un caz izolat. De aceea, spune regizoarea Ioana Păun, „întrebarea noastră nu este de ce acest lucru se întâmplă, ci cum se întâmplă”.

Dincolo de faptele reale, extrase din documente de arhivă, sunt surprinse, printr-o creație colectivă de teatru performance și inserții de muzică live compusă de Diana Miron, chestiuni mai generale ale umanului precum ura, manipularea sau prefabricarea istoriei. Jucând în mod excepțional, până la epuizare, multiple roluri, de la jurnalist, la torționar și victimă, actrița Ilinca Manolache redă, pe scena în mijlocul căreia tronează un acvariu cu pești vii, perspectivele diverse din care poate fi interpretat subiectul.


Spectacolul a participat la festivalul One World Romania, primul festival de film documentar din București și unicul dedicat drepturilor omului din România. Totodată, este inclus în festivaluri importante în această toamnă – Maratonul Teatrului Independent din București, „Temps d’Images” din Cluj-Napoca și Festivalul de Teatru PLEDEZ PENTRU TINE(RI) din Piatra Neamț. Apreciat de critici, de presă și de public, „CALUL ALB” este un demers rar întâlnit în România, care arată efortul tinerei generații independente de a revoluția modul în care se face teatru și felul în care teatrul poate genera dezbateri valoroase pentru maturizarea societății și înțelegerea unui trecut violent.

Reprezentația se va încheia cu o dezbatere deschisă, prin care publicul poate discuta alături de studenți la facultățile de Drept, Sociologie, Științe Politice și membri ai cluburilor de dezbateri. Discuțiile vor fi moderate de Mihail Bumbeș, activist civic și istoric român, președintele și co-fondatorul asociației Miliția Spirituală.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile și se face cu rezervare la Agenția teatrală.
T: 0251413677

Informații suplimentare despre spectacol pe https://tncms.ro/noutati.php , https://www.facebook.com/emergingartsro/ și bilete pe https://ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/180 .

Parteneri media naționali: Radio România Cultural, Digicult, Decât o Revistă, NOIZZ.ro, FEEDER.ro.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.