Spargerea

15.02.17 by

Regizorul Dragoș Alexandru Mușoiu, autorul spectacolului “Spargerea”, excelent primit de publicul craiovean, și nu numai, a revenit la Teatrul Național “Marin Sorescu” cu o echipă de profesioniști pentru a monta un nou spectacol. De ceva timp au început repetițiile la spectacolul În cealaltă cameră (sau piesa cu vibratorul), de Sarah Ruhl, unul dintre dramaturgii contemporani americani în vogă. Piesa care va fi jucată la Craiova a fost finalistă la Premiul Pulitzer și finalistă la Premiile Tony. Premiera va avea loc la sala “Ion D Sîrbu” în prima decadă a lunii martie și reunește în distribuție actori remarcabili ai Naționalului craiovean.
Distribuția: Claudiu BLEONȚ, Cerasela IOSIFESCU, Iulia LAZĂR, George Albert COSTEA, Angel RABABOC, Vlad UDRESCU, Iulia COLAN, Alina MANGRA.
Regia artistică, traducere și adaptare, Dragoș MUȘOIU, asistent de regie, Cătălin VIERU, decor, Andreea Simona NEGRILĂ, Costume, Elena GHEORGHE, muzica, Tibor CARI.

Născută la Chicago, Sarah Ruhl are un Masterat în Arte Frumoase obținut la Brown University, unde a studiat cu Paula Vogel. Ca absolvent al 13P și New Dramatists, a câștigat o bursă MacArthur în 2006. A primit Premiul PEN Center pentru dramaturgi în plină carieră, premiul Whiting Writers, premiul Feminist Press’ Forty under Forty, și un premiu Lily. A activat în consiliul executiv al Ghildei Dramaturgilor timp de trei ani, iar în prezent face parte din profesoratul Yale School of Drama. Cartea sa despre teatru și maternitate, 100 Essays I dont have time to write („100 de eseuri pe care nu am timp să le scriu”) a fost declarată cartea anului de revista Times. În prezent, locuiește în Brooklyn cu familia sa.

Printre piesele scrise de Sarah Ruhl se numără Stage Kiss, In the Next Room, or the vibrator play, finalistă la Premiul Pulitzer și nominalizată la Premiul Tony, The Clean House, finalistă la Premiul Pulitzer în 2005, laureată a premiului Susan Smith Blackburn în 2004; Passion Play, premiată cu Pen American, premiul Fourth Freedom Forum Playwriting, Dead Man’s Cell Phone cu premiul Helen Hayes, Melancholy Play (a musical with Todd Almond); Eurydice; Orlando; Demeter in the City; Late: a cowboy song; Three Sisters; Dear Elizabeth, The Oldest Boy și For Peter Pan on her 70th Birthday.

Piesele sale au fost produse pe Broadway la Lyceum, sau la Playwrights’ Horizons, Second Stage, Lincoln Center’s Mitzi Newhouse Theater, dar și peste tot în Statele Unite. Pe plan internațional, piesele sale au fost traduse și jucate în peste douăsprezece limbi.

Dragoș Alexandru Mușoiu

Este remarcabilul regizor al spectacolul Spargerea (Teatrul Național „Marin Sorescu”), foarte bine primit de public și de critica literară. Spectacolul a fost desemnat câștigător al celei de-a patra ediții (2014) a concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Tot la Naționalul craiovean a fost regizor asociat al spectacolului Julius Caesar de William Shakespeare, regia Peter Schneider (2015).
Absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București, secția regie teatru (licență 2009-2012, clasa prof. Ludmila Szekely Anton, prof. asociat Radu Apostol; master 2012-2014, clasa prof. univ. dr. Alexa Visarion). Dragoș Alexandru Mușoiu a lucrat în anii de studiu texte importante ale dramaturgiei universale (A.P. Cehov – Livada de vișini, Pescărușul, Cerere în căsătorie, Unchiul Vanea; W. Shakespeare – Mult zgomot pentru nimic, Antoniu și Cleopatra, Richard al III-lea; Brecht – Nevasta evreică, Cercul de cretă caucazian; Eugene O`Neill – Dincolo de zare; I.L. Caragiale – D’ale carnavalului, O noapte furtunoasă; Georg Buchner – Woyzeck; Vasili Sigarev – Plastilina). Spectacolul de absolvire, După ploaie, de Sergi Belbel a fost prezentat în cadrul evenimentului „Uşi Deschise” UNATC 2012 şi a fost distins cu premiile pentru cea mai bună actriţă şi cea mai bună scenografie la Gala absolvenţilor UNATC 2012.
În 2011, Mușoiu a participat la crearea spectacolului DOR, performance comunitar, în Pittsburgh, Pennsylvania. În 2012 a semnat regia spectacolului independent Night on earth, adaptare după Jim Jarmusch, spectacolul fiind selecţionat la „Gala HOP 2012”, secţiunea Grup. Pentru spectacolul de master, pool (no water), de Mark Ravenhill, Dragoș Alexandru Mușoiu a fost distins cu premiul pentru cel mai bun spectacol de regie master la Gala Absolvenților UNATC 2014. În ultimii ani, regizorul Dragoș Alexandru Mușoiu a lucrat mai multe spectacole-lectură, Corsarii, de Philip Lohle (spectacol-lectură în cadrul programului de promovare a textelor germane contemporane inițiat de UNATC, coordonat de Mihaela Michailov și de Institutul Goethe, 2012), Specii pe cale de dispariție, de Petr Zelenka (spectacol-lectură în prezența autorului, Teatrul Nottara, 2013) și Alaska, de Gibran Portella (Teatrul Nottara, 2014). Recent, a montat Jocul de-a vacanța de Mihail Sebastian, Teatrul de Comedie, Suntem ultimii 5-5 piese scurte de Samuel Beckett, Teatrul Național București. A fost trainer in cadrul laboratorului de teatru tânăr „Relief” ” organizat de Teatrul Excelsior București.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.