Scriitori la TRADEM

07.11.11 by

Colocviile Ion D. Sîrbu, ediția a III-a, 2011

Proiectul cultural Scriitori la TRADEM se reia din luna noiembrie, după o întrerupere nedorită, cu cea de-a treia ediție a Colocviilor Ion D. Sîrbu. Marele scriitor, de la a cărui moarte s-au împlinit pe 17 septembrie, a.c., 21 de ani este una dintre figurile importante ale literaturii naționale, o adevărată conștiință într-o epocă în care demisia intelectualității române a fost considerată, de către figuri importante ale acesteia, doar un pact convenabil cu autoritățile vremii în care a trăit și a scris Ion D. Sîrbu.

Cea de-a treia ediție a Colocviilor Ion D Sîrbu va avea în centrul atenției comunicarea făcută de Toma Velici, editor al operei, cel care, prin amabalitatea soției scriitorului, dna Elisabeta Sîrbu, lucrează în prezent la editarea Jurnalului din anii 1952-1953 aflat în arhiva Ion D. Sîrbu. Fragmente inedite din jurnal au fost până în prezent publicate de revista SpectActor a Teatrului Național Marin Sorescu.

La această ediție, care se va desfășura joi, 10 noiembrie, ora 16,30, vor participa la sesiunea de comunicări scriitorii Ionel Bușe, Horia Dulvac, Cornel Mihai Ungureanu, Flori Bălănescu și Toma Velici. Organizatorii invită la sediul Casei de Cultură “Traian Demetrescu” pe toți admiratorii și cunoscătorii operei scriitorului, dar și publicul cultivat, în vederea unui dialog fructuos și onest.

Nicolae Coande va modera dezbaterile asupra operei și vieții lui Ion D. Sîrbu.

Anul trecut, în luna martie, la Casa de Cultură a Municipiului Craiova, „Traian Demetrescu”, avea loc prima ediţie a dezbaterilor culturale “Scriitori la TRADEM”. Între timp, manifestarea a devenit una de referință în spațiul cultural craiovean – și nu numai – prin invitarea unor personalități ale vieții literare și culturale din întreaga țară. Proiectul “Scriitori la TRADEM” vizează invitarea la Craiova a unor scriitori români de certă valoare şi notorietate, figuri importante ale literaturii române contemporane, autori de cărţi care fac obiectul a numeroase monografii, studii critice şi istorii literare, profesionişti ai scrisului şi ai dialogului. Primul invitat  a fost scriitorul Gheorghe Grigurcu, urmat în lunile următoare de scriitorii Radu Aldulescu, Nichita Danilov, Mircea Bârsilă, Sorin Delaskela.

Totodată, în cadrul acestui proiect cultural inițiat de scriitorul Nicolae Coande,  pe 29 iunie 2010 a avut loc cel de-al doilea colocviu dedicat operei și vieții lui Ion D. Sîrbu. Prima ediție, cu participare națională, a avut loc în anul 2009. Ulterior, au fost editate Caietele Colocviului, cuprinzând comunicările participanților la această primă ediție.

Proiectul este realizat în colaborare cu Casa de Cultură a Municipiului Craiova, „Traian Demetrescu” (director, Alexandru Stuparu).

IDSirbu_Colocvii_III_Craiova afişul

 

 

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.