Scopul scuza mijloacele – machiavelic?

14.04.13 by

gogoDe cate ori nu am auzit aceasta fraza? Mai ales in politica, ne gandeam noi cand eram mai mici. Dar , cu timpul, am observat ca este folosita, nu ca fraza dar ca actiune, de multi si…in cam toate directiile. La scoala ne-au transmis, nu tuturor poate dar mie si colegilor mei, ca aceasta idee soseste direct de la Niccolò Macchiavelli din cartea sa considerata opera cea mai importanta: “Il Principe” (“Printul”). Este clar ca ne-a fost prezentata ca o viziune gresita, in mod constant impotriva moralei si a eticii de comportament. Dar nu intotdeauna este gresit…cred ca este important sa consideram scopul.

De curand am vazut filmul “Lincoln” si am ramas uimit de modul in care presedintele american i-a “convins” pe unii membri al Congresului sa voteze pentru eliminarea sclaviei: cumparandu-i cu bani sau posturi de conducere importante. Aici scopul era nobil si mijloacele…le las la interpretarea voastra.

Anul acesta, 2013, se sarbatoresc 500 de ani de la aparitia tratatului de doctrina politica! Scris in 1513, Macchiavelli ia in consideratie, desi el s-a format la scoala republicana, o teorie a statului ideal cu un print absolut! Modelul sau este insa Republica Romana (de la Roma ) despre care Macchiavelli vorbeste cu cuvinte de admiratie.

Multe dintre maximele din carte au fost interpretate in mod superficial si despre Macchiavelli ne-a ramas ideea unui intrigant. De accea astazi, cu scuza titlului, am incercat sa va invit sa cititi o carte considerata de mare importanta…chiar si acum, abandonand, cel putin temporar, ceea ce stiam de Macchiavelli si sa-l descoperim ca istoric, scriitor, dramaturg, filozof si om politic.

Despre Niccolò di Bernardo dei Macchiavelli, considerat ca si Leonardo da Vinci, un exemplu tipic de om al “Renasterii” puteti sa aflati mai multe decat ceea ce este transmis in acest articol. Si, daca vreti, puteti sa va duceti la Florenta, oras splendid, care acum, cu soarele primaverii pe care-l asteptam cu totii, o sa va poarte in atmosfera lui Macchiavelli si o sa va vorbeasca despre fondatorul stiintei politice moderne.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.