Scenarii şi ipoteze

03.03.14 by

Rolul cunoaşterii trecutului, deci al istoriei, este, printre altele, să ne ajute să nu repetăm părţile ei nefericite. Acest aspect pare-se că d-l ex-prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu nu şi l-a însuşit. Domnia sa repetă înfiorătoarea greşeală a fostului prim-ministru al Regelui Carol al II-lea, Guţă Tătărăscu, de a intra în combinaţii politice cu bolşevicii: la 6 martie 1945, acesta a acceptat să participe ca viceprim-ministru şi ministru de externe la aşa-zisul guvern „de largă concentraţie democratică“, condus de marele oportunist care a fost bancherul ardelean Petru Groza.
La câteva ore de la spargerea oficială a U.S.L.-ului, anunţată printr-o conferinţă de presă susţinută de d-l Crin Antonescu în prezenţa lui Klaus Johannis şi a majorităţii miniştrilor liberali, d-l Călin Popescu Tăriceanu a susţinut o altă conferinţă de presă în care ne-a spus că întâmplarea decuseară nu a fost bună şi că dânsul va face pe dracu-n patru să păstreze structura mai sus pomenită. Ne-a explicat că doreşte să întemeieze un nou partid liberal care se va baza pe vreo treizeci de transfugi din P.N.L. şi care va constitui componenta liberală a U.S.L. fără P.N.L. Omul a trecut la fapte: şi-a dat demisia şi ne-a comunicat numele noii găselniţe – Partidul Reformator Liberal. A fost urmat de doi parlamentari liberali: unul care s-a şi înscris în U.N.P.R. şi celebrul, de acum, domn Sorin Ilieşiu, celebru prin prostia politică şi mai puţin prin filmele sale documentare.
După alte câteva zile, lumea aştepta continuarea. Şi ce să vezi: aceasta nu a venit. Cei doi zişi domni au fost încurajaţi în acţiunea lor pe cale orală de câţiva nemulţumiţi din P.N.L. care, însă, au declarat ritos că ei rămân în P.N.L. ca de acolo, din interior, să lupte pentru revenirea în U.S.L. Vasăzică, d-le Tăriceanu, aţi luat o mare ţeapă fără alifie. Mare şi inexplicabilă la experienţa dumneavoastră politică. Aţi reuşit să vă umpleţi de un ridicol mai mare ca acela de acum şaptezeci de ani al sărmanului Guţă Tătărăscu.
Cred că graba d-lui Tăriceanu de a se pune în fruntea liberalilor reformişti este rodul unor mai vechi înţelegeri ale acestuia cu domnii Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc şi alţi combinatori (combinagii?) de pe vremea guvernului minoritar pe care l-a condus cu sprijinul din umbră al bolşevicilor de tip nou adunaţi sub sigla celor trei trandafiri.
*
Hotărârea luată de P.N.L. de a rupe alianţa politică cu P.S.D. la acest moment o consider oportună, deoarece în intervalul de timp rămas până la alegerile europene se va vedea cât de nesănătoasă a fost aceasta încă de la început.
D-l Ponta, proaspăt binecuvântat de Papă, va fi obligat să formeze un guvern al României alcătuit din P.S.D. şi partidele-mindilic Conservator şi U.N.P.R. la care, pentru mai multă siguranţă, se va lipi, inevitabil, U.D.M.R. Aceştia din urmă şi-au anunţat pretenţiile politice: un vicepremier, două ministere, trei prefecturi, U.M.F. în limba maghiară la Tg. Mureş şi renunţarea Guvernului la acţiunile în justiţie deschise împotriva autorităţilor locale pe chestiunea arborării steagului secuiesc. Va fi dificil pentru d-l Ponta să împace capra pesedistă cu varza, foarte verde, udemeristă.
Există şi un lucru bun prin intrarea ungurilor la guvernare: seriozitatea politicienilor udemerişti, care, în trecut, în toate combinaţiile guvernamentale, s-au dovedit fideli celor iscălite. Va fi interesant de văzut dacă pesediştii cu state vechi, cum ar fi d-na Rovana Plumb, vor accepta să-şi cedeze actualele poziţii noilor-vechilor aliaţi.
*
D-l Crin Antonescu, în ultimii ani, s-a dovedit a fi cel mai aprig luptător împotriva d-lui Băsescu. Este, în momentul de faţă, cel mai „muşcat“ din toate părţile: foştii aliaţi pesedişti, întreaga paletă băsistă şi nici cu ungurii nu se are prea bine în urma refuzului din decembrie 2012 de a-i accepta pe aceştia la guvernul Ponta II. Şansele d-sale la câştigarea preşedinţiei Românei par diminuate.
O posibilitate de a creşte şansele liberale pentru realizarea acestui deziderat pare să fie intrarea în politica militantă a d-lui Klaus Johannis. Acesta are o poziţie favorabilă în sondaje, în sensul că îi poate atrage nu numai pe votanţii tradiţionali liberali, ci şi alte categorii de cetăţeni inspiraţi de tradiţia seriozităţii nemţeşti. Şi astfel, devine posibilă chiar o candidatură a d-lui primar de Hermannstadt la preşedinţia României, mişcare inteligentă pe care să vedem dacă o va înţelege şi o va folosi d-l Crin Antonescu.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

1 Comment

  1. deniro

    Intrebat direct si luat prin surprindere, chiar la Antena 3 un alt organ,de presa , de ce nu l-a acceptat pe Johanis in guvern in functiile cuvenite liberalilor Ponta a raspuns dupa ce si-a revenit din uluiala , ca nu a facut-o pentru ca a fost un pretext si chiar daca accepta liberalii pana la urma tot ieseau de la guvernare, oare de ce (ieseau) ??? !! De-ai dracului !! Motivul pentru care liberalii au intrat USL si au mancat sugiuc a fost destul de simplu dupa masurile de austeritate luate de prim ministrul Basescu conform programului prioritar “Sa traiti bine” in detrimentul populatiei si in folosul lui Udrea&Comp toata lumea vroia sa scape de acest regim prin orice mijloace si sa vina un guvern mai bun . Vazuti cu sacii in caruta psd-istii in mod gradat au inceput sa-si faca de cap nemaitinand cont de programul comun si promisiunile facute alegatorilor, revenind la vechile naravuri . Inca de la inceput s-a vazut cate ceva, desi avea 70-80% Ponta vroia sa aduca si UDMR alaturi, liberalii s-au opus pentru ca UDMR impreuna cu Basescu facusera prapadul , boicotasera referendumul si mai vroiau cateva schimbari pe ici pi colo prin partile esentiale ale Constitutiei . Alta miscare a lui Ponta a fost semnarea pactului cu Basescu , liberalii nu au fost de acord . Urmatoarea miscare a fost numirea de catre Ponta a oamenilor lui Basescu ,trecand peste reguli in functiile de sefi ai parchetelor, liberalii s-au opus si si-au retras minsitrul de justitie, atunci Ponta s-a facut chiar el ministru de justitie si a numit-o pe Kovesi ! Ponta si PSD au vrut sa faca afacerea Rosia Montana , liberalii s-au opus , Ponta si PSD-ul au facut USD…. Ce ar fi trebuit sa faca Antonescu si liberalii sa iasa de la guvernare mai de mult ,credeti ca opinia apublica ar fi inteles atunci ce se intampla ,cred ca nu , nici acum unii se fac ca nu pricep , dupa ce s-au adunat atatea ! Brava tavaris Basescu ca bine le-ai mai lucrat, nu uita l-a sfarsit prin decret clasificat sa-l inaintezi in grad pe Pontapitec si sa-l pui in locul lui Maior !!

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.