Să vezi stele alămii pe jos

27.09.18 by

La țară, prin satele oltenești și nu numai, i se spunea șanț. Era săpat la marginea și de-a
lungul șoselei pentru scurgerea precipitațiilor și protecția drumului împreuna cu gospodăriile limitrofe. În geomorfologie a fost botezat graben. Căile ferate trec prin debleu. Îmbunătățirile funciare îl numesc canal de desecare. Înaintea zidurilor de apărare a cetățiloor medievale era șanț cu apă. Tocmai pe fundul unui altfel de șanț, acum fără apă, aflat în vechea cetate a găsit de cuvință administrația orașului în frunte, la vremea deciziei, cu pe atunci primarul așezării, Klaus Werner Johanis și actorul Constantin Chiriac, director al Teatrului Național Radu Stanca, director al Festivalului Internațional de Teatru Sibiu, să amplaseze aleea cu stele ale celebrităților ce participă la amintita manifestare a lumii teatrale. Celebrități naționale și internaționale care an de an au împins evenimentul până la a douăzeci și cincea aniversare în 2018. Aleea pietonală străjuită de taluze înierbate cu gazon adăpostește până la ediția din acest an inclusiv stele dedicate a 37 de personalități, nominalizate în continuare.
2013
EUGENIO BARBA n. 1936. Născut în Italia și a emigrat la 18 ani în Norvegia. Director-fondator în 1964 al celebrului Teatru Odin, cu care și-a prezentat producțiile în țările scandinave. Danezii i-au oferit un sediu stabil de unde a plecat să dea spectacole în toată lumea. Autor, regizor și teoretician, a înființat Școala Internațională de Antropologie Teatrală. Doctor Honoris Cauza al mai multor universități între care Bolonia, Havana, Varșovia, Hong Kong, Buenos Aires și Cluj-Napoca.
ARIANE MNOUCHKINE n. 1939. Franțuzoaică, fondatoarea în 1964 a Theatre du Soleil, anamblu artistic parizian de avangardă. Regizoare-emblemă a teatrului de angajament social, doctor în litere la Oxford University.
SILVIU PURCĂRETE n. 1950 în București. Regizor de teatru și operă. S-a remarcat intern și internațional odată cu colaborarea sa la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova în care a montat printre altele Ubu rex cu scena din Macbeth după Alfred Jarry și William Shakespeare în 1990, Titus Andronicus de William Shakespeare în 1992, Phaedra după Seneca și Euripide în 1993. După 1989 a montat și la Râmnicu Vâlcea Decameronul de Boccaccio la Teatrul Anton Pann, iar în 1995, cu sprijinul unui producător britanicna montat tot la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova un supraspectacol cu Danaidele după Eschil, cu o distribuție de peste o sută de interpreți între care Radu Beligan și Coca Bloos, spectacol invitat la cele mai importante festivaluri de teatru internaționale.
Nu în cele din urmă, între cele șapte spectacole montate de Silviu Purcărete la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, în 2007 a văzut luminile rampei și fabulosul Faust de J. W. Goethe
Care se joacă și în prezent. De-a lungul anilor regizorul a primit nenumărate premii, distincții și onoruri interne și internaționale.
DECLAN DONNELLAN n. 1953 la Londra din părinți irlandezi. A coînființat Cheek by Jowl în 1981, companie de teatru ce a fost prezentă în 400 de orașe de pa șase continente, inclusiv la Craiova în cadrul Festivalului Internațional Shakeapeare.
GEORGE BANU n. 1943 în Buzău. S-a stabilit la Paris. Este teatrolog și profesor universitar. A avut prezențe constante la Festivalului Internațional Shakeapeare de la Craiova, dar de pare că la Sibiu Teatrul Național Radu Stanca plătește mai bine. Este Membru de Onoare al Academiei Române.
NAKAMURA KANZABURO XVIII (1955 – 2012). Actor de teatru și film japonez, maestru al artei kabuki. A înființat propria companie de teatru spercializată în această artă.
2014
MARTIN HOCHMEISTER (1740 – 1789). Librar și editor sibian. Ediotorul primului periodic din Transilvania Siebenburger Zeitung.
PETER BROOK n. 1925. Londonezul este una din cele mai importante personalități britanice ale teatrului și filmului. Mahabharata, titlul spectacolului de teatru și al filmului, sunt capodopere regizate de el. “Teatrul e ca o vizită la doctor. La sfârșit când pleci trebuie să te simți mai bine decât atunci când ai intrat” spune Peter Brook.
KRYSTIAN LUPA n. 1943. Director polonez de teatru, scriitor, desingner, traducător și pedagog.
GIGI CĂCIULEANU n. 1941 la București. Dansator, coregraf, profesor. La 14 ani descoperă dansul contemporan de avangardă. Locuiește la Paris. “Dansul este o organizare energetică și emoțională, este o construcție a minții” spune Gigi Căciuleanu.
LEV DODIN n. 1944 în Siberia. Regizor remarcabil al teatrului rusesc modern, lider al trupei Teatrului de Dramă Malây din Saint Petersburg.
PETER STEIN n. 1937. Regizor de teatru și operă german.
RADU STANCA (1920 – 1962). Dramaturg, poet, eseist, regizor de teatru. A făcut parte din ceea ce criticii literari au numit generația pierdută. A fost asaistent al lui Lucian Blaga la catedra de filosifie a culturii. Afăcut parte din Cercul Literar de la Sibiu.
2015
KAZUYOSHI KUSHIDA n. 1942. Cel mai important regizor japonez contemporan. A montat spectacole și în centre culturale europene. “Teatrul este ca un nor sau curgerea unei ape” spune regizorul.
NEIL LABUTE n. 1963. Regizor și actor american de teatru și film, dramaturg, scriitor și scenarist.
EIMUNTAS NEKROSIUS n, 1962. Regizor și actor de teatru și film lituanian. A fost și la Craiova în cadrul Festivalului Internațional Shakeapeare. La Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a prezentat Divina Comedia a lui Dante, spectacol structurat numai pe Infern și Purgatoriu. A obținut premii la mai toate festivalurile de teatru europene, in mod excepțional cu Hamlet al lui William Shakespeare.
JOEL POMMERAT n. 1963. Important dramaturg francez contemporan, regizor și realizator de spectacole. A fondat în 1990 compania sa Louis Braillard.
KLAUS MARIA BRANDAUER n. 1943. Actor, regizor, scriitor austriac, profesor la Seminarul Max Reinhardt. A luat un Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. Este foarte cunoscut în plan internațional pentru rolurile Mephisto și protagonist în Out of Africa.
2016
EVOEN MIRONOV. Actor rus cu o realizare excepțională în Hamlet de William Shakespeare, spectacol plecat în lume din Teatrul moscovit al Națiunilor.
ALVIS HARMANIS n. 1965. Actor, regizor și scenograf de teatru și film leton.
LUK PERCEVAL n. 1957. Regizor, unul din cei mai cunoscuți creatori din Belgia. A înființat compania Blauwe Maandag.
VICTOR REBENGIUC n. 1933. Important actor de teatru și film. Celebru și prin apariția în zilele buimace din ultima decadă a lui decembrie 1989, când a apărut la unica televiziune existentă atunci cu un sul de hârtie igienică pentru folosința la gură a unora care mâncaseră prea mult.
CHRISTOPH MARTHALER n. 1951 în Elveția. Regizor, muzician și compozitor. Lucrează la stilul avangardei teatrale.
THOMAS OSTERMAIER n. 1968. Actor, regizor de teatru și film german, cu succese internaționale, scriitor.
TIM ROBBINS n, 1953. Actor american de teatru și film.A obținut în 2004 Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. Scriitor. Mai are un record: 1,96 m înălțime.
2017
VASILE ȘIRLI n. 1948. Compozitor și producător muzical megledoromân. Printre altele a compus muzica pentru Faust-ul de la Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, care se joacă și acum, după 11 ani de la premieră, filmul lui Silviu Purcărete Undeva la Palilula, Glissando – filmul lui Mircea Danieliuc cu Ștefan Iordache și nevasta regizorului Tora Vasilescu.
PHILIPPE GENTY n. 1938. Păpușar francez și scriitor, creator de spectacole de teatru contemporan bazat pe păpuși de toate dimensiunile.
RIMAS TUMINAS n. 1952. Regizor de teatru lituanian. Sub conducerea sa artistică Teatrul Vakhtangov a devenit o companie cu turnee peste tot în lume.
OHAD NAHARIN n. 1952 la Kibuț în Israel. Coregraf și dansator de dans conteemporan. Director artistic la Batshava Dans Company din 1990.
MARCEL IUREȘ n. 1951 în Băileștiul lui Amza Pellea-Nea Mărin. Este un important actor de compoziție. Fost actor la teatrul Lucia Sturza Bulandra din București, în prezent Liviu Ciulei, după 1989 e primul care a înființat un teatru particular, Teatrul Act, într-un beci pe Calea Victoriei, aproape vizavi de Hotelul București. A jucat în engleză, inclusiv la Hollywood.
ROBERT WILSON n. 1941. American. Unul din cei mai importanți regizori de teatru contenporani. Ne-a făcut onoarea uriașă să monteze la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova Rinocerii lui Eugen Ionescu, cu regretatul nostru coleg Ilie Gheorghe într-un rol de ținut minte o viață. Spectaculozitatea aproape inegalabilă în plan mondial realizată de regizor se datorează influenței școlii de film californian asupra școlii de teatru din statul vecin Texas, unde a învățat Robert Wilson.
PETER SELLARS n. 1957. Mare regizor american remarcat pentru dramatizările sale deosebite ale spectacolelor clasice și contemporane. Absolvent al Harverd și predă la University of California – Los Angeles (UCLA) “Arta ca o acțiune socială” și “Arta ca o acțiune morală”.
2018
HIDEKI NODA n. 1955. Un deosebit actor, scenarist și regizor japonez. Director artistic la Teatrul de Artă Metropolitan din Tokio. A participat cu trupa sa la marile festivaluri de teatru ale lumii. Profesor la Departamentul de Scenografie, Design, Dramă și Dans al Universității din Tokio.
WAJDI MOUAWAD n. 1968 în Liban. Studii în Canada. Scriitor canadian, actor și regizor de teatru de expresie franceză. Duce o politică artistică angajată.
IOAN HOLENDER n. 1935, evreu timișorean. A studiat la Politehnica Timișoara, de unde a fost exmatriculat ca urmare a unui discurs versus Revoluția Anticomunistă din Ungaria 1956. A emigrat trei ani mai târziu și a studiat le Conservatorul de Stat din Viena. A ajuns manager la o Agenție de Teatru Starka pe care a făcut-o faimoasă în lume, ulterior devenind Agenția de Impresariat Artistic Holander. Între 1992 și 2010 a fost cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena. În două ediții a fost directorul artistic al Festivalului Internațional George Enescu din București.
MIHAIL BARYSHNIKOV n. 1948 rus în Letonia. Unul din cei mai mari dansatori contemporani, membru al celebrului ansamblu moscovit Kirov Ballet. Creator de balete și scriitor.
ISABELLE HUPPERT n. 1953.Celebră actriță franceză de film, teatru, televiziune și cântăreață.A primit Globul de Aur pentru cea mai bună actriță de dramă și a avut cele mai multe nominalizări (16) la premiile Cesar Award, din care a câștigaat două. Este Cavaler al Legiunii de Onoare.
Mai mult distractiv decât practic, dar nu se știe niciodată, am făcut un inventar pe națiuni a celor 37 de înstelați sibieni. Sunt trei exparți, un norvegian născut în Italia, un rus născut în Lituania și un canadian născut în Liban. Românii sunt cei mai numeroși, pe etnii situația este următoarea: doi munteni, doi evrei și cîte un sas, ardelean, ucrainian, machedon și oltean. Nu e niciun moldovean, probabil Constantin Chiriac așteaptă să fie primul. Urmează: patru francezi, patru americani din Statele Unite, trei japonezi, trei ruși, doi britanici (din care un irlandez și un englez), doi germani, doi lituanieni și câte un reprezentant din Austria, Polonia, Letonia, Belgia, Elveția și Israel. Extraeuropeni fiind cinci din America de Nord și patru din Asia.
Deși, ca oltean, scriu că acest Constantin Chiriac nu l-a avut la inimă pa Ilie Gheorghe, chiar dacă realizatorii Faust-ului sibian, regizorul Silviu Purcărete și compozitorul Vasile Șirli au stele pe Aleea Celebrităților, concluzionez, cu o expresie dragă tinerilor noștri, că Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și drumul cu stele din cetate e un fel de shaorma cu de toate.

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.