Ruxandra Sireteanu

20.02.14 by

Ruxandra Sireteanu (n. 20 decembrie, 1943, Craiova), actriță între anii 1965-1969 a Naționalului craiovean, a trecut în eternitate la vârsta de 70 de ani. Absolventă a IATC București, Ruxandra Sireteanu a fost repartizată la Teatrul Național din Craiova în 1965. Legăturile familiei sale cu teatrul craiovean erau mai vechi, tatăl său, actorul Nicolae Sireteanu fiind un apreciat profesionist al trupei craiovene.
Primul său rol la Naționalul craiovean a fost Ileana, în „Pantofiorul de aur”, de Emil Lițu, iar rolurile ce au urmat aici au consacrat o actriță de top: Catarina din „Femeia îndărătnică” de W. Shakespeare, regia Miron Niculescu; Dorina din „Tartuffe” de Moliere, regia Miron Niculescu; Şura din „ Egor Bulîciov” de Maxim Gorki, regia Petre Sava Băleanu; Elena din „Suflete tari” de Camil Petrescu, regia Geta Tomescu.
În 1969 a plecat la Teatrul din Oradea, iar din 1972 a intrat, prin concurs, la Teatrul „C. I. Nottara” din București unde a desfășurat o activitate prodigioasă. Criticul de teatru B. Elvin a caracterizat astfel interpretarea sa în rolul Catarina, din „Femeia îndărătnică”: „… ne-au surprins siguranța și aplombul ferocei Catarina, sub care se ascunde și se apară, de fapt, un suflet docil și dornic de a se lăsa stăpânit.”
În perioada 1992-1995 a fost profesoară la Facultatea de Teatru a Universităţii „Hyperion” din Bucureşti, iar din 1996 a realizat dublaje la filmele de desene animate, în Studiourile „AGER FILM”. De asemenea, în anii 1998 şi 1999, Ruxandra Sireteanu a făcut dublaj la serialul de televiziune „Suflet de femeie.”
Lumea teatrului românesc suferă o grea pierdere prin dispariția unei actrițe de o mare distincție. Colectivul Naționalului craiovean aduce un ultim omagiu unei fost colege pentru care teatrul craiovean a însemnat o rampă de lansare către o carieră remarcabilă.

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.