Românii din SUA despre decizia de emigrare a jurnalistei Corina Drăgotescu

16.10.12 by

Jurnalista Corina Drăgotescu (Adevărul/Realitatea TV/RTV) a anunţat joi, 4 octombrie 2012, la emisiunea “Ultima Oră” difuzată de România TV, că a câştigat la Loteria Vizelor şi urmează să emigreze ȋn SUA: Plec ȋmpreună cu familia ȋn America. Noi am participat la Loteria Vizelor şi am câştigat. Fără nici o pilă, credeţi-mă!”, a spus Corina Drăgotescu la Romania TV.” Ştirea a fost preluată de majoritatea ziarelor şi posturilor TV din ţară, iar decizia de emigrare a jurnalistei a stârnit un val de reacţii.

 

Am solicitat jurnaliştilor din mass media româno-americană şi unor români de succes din SUA, opinii despre visul american al Corinei Drăgotescu. Majoritatea mi-au spus că jurnalista are şanse minime de integrare, datorită vârstei, a antecedentelor sale medicale, din cauza obiectivelor nerealiste şi a oportunităţilor pe care le mai oferă SUA ȋn acest moment, dar mai ales din cauza mentalităţii ei greşite despre această ţară.

 

Declaraţiile jurnalistei trădează superficialitatea cunoştinţelor ei despre societatea americană şi evaluarea empirică a şanselor pe care le oferă SUA imigranţilor ȋn acest moment. Corina Drăgotescu presupune că informatiile pe care le-a colectat ȋn SUA, ȋn calitate de turist, sau faptul că are o rudă stabilită aici, constituie o bază de pornire suficientă pentru imigrare. Majoritatea românii din SUA, cu care am discutat, sunt de altă părere!

 

În primul rând, programul “DV Lottery” presupune o tragere la sorţi prin computer, deci un proces ȋn care nu intervine factorul uman, iar presupunerea ca vizele – sau orice altceva ȋn SUA se poate obţine cu “pile”,  denotă probleme de mentalitate. Jurnalista este dezinformată şi ȋn privinţa şanselor ei de integrare profesională ȋn Statele Unite, aspecte greu de digerat când provin de la un formator de opinie din presa centrală şi sunt difuzate pe un post de televiziune cu audienţă largă.

 

O parte dintre românii din SUA, care şi-au exprimat opiniile pe această temă, au subliniat faptul că, de-a lungul timpului, jurnalista Corina Drăgotescu a afişat “pe sticlă” idei care o recomandă mai degrabă “pentru emigrarea ȋn Rusia sau ȋn China” decât ȋn SUA.

 

Lucian T. din Washington D.C. – un angajat de origine română al Departamentului de Stat American pentru Apărare, a spus: După ce l-au terfelit pe ambasadorul SUA ȋn România la toate televiziunile uslamiste, doamna a fost să ȋşi ia viza de emigrare… no more comments!”

 

Un alt român a spus: Felicitări doamnei Corina Drăgotescu pentru că a câştigat „Loteria Vizelor”! Prognoza mea este că o s-o vedem revenind curând în România. Pentru cine este interesat am să fac o mică expunere de motive. La vârsta ei nu are cum să se mai integreze în societatea americană (sau de oriunde din afară. […] Aici nu poţi arde etapele aşa cum suntem obişnuiţi în România. Vine de pe o anumită poziţie socială, îi va fi foarte greu să migreze spre o poziţie socială inferioară, deoarece poziţiile echivalente sunt ocupate şi au deja liste lungi de aşteptare. Cei de pe listă sunt vorbitori nativi de limbă engleză şi au şi suport relaţional, construit de cel puţin o generaţie sau de mai multe generaţii. Fiind vorbitoare nativă de limbă română, poate încerca în comunitatea românească, sunt ceva ziare şi un post de televiziune. Aici ar fi doar cateva probleme – ca să încapă pe „sticlă” va trebui să îşi asigure venitul din altă parte, deoarece acel singur post TV nu plăteşte pentru că nu are de unde, iar la ziare… de obicei sunt editate de către proprietar în beciul casei sale (lor), cu materiale copiate de pe internet şi două trei articole scrise de câte un ziarist din România (e mai ieftin). Comunitatea românească este „specializată” pentru gender-ul feminin în următoarele domenii de activitate: curăţenie în case, îngrijire bătrâni, personal administrativ la birouri, cosmeticiene, ospătari şi alte locuri de muncă de pe acelaşi palier social; funcţie de zona geografică de destinaţie pot exista mici variaţiuni poate datorate „climei”. Mâncarea nu va mai fi „ca la mama acasă” dacă nu locuieşti într-o zonă cu o comunitate românească puternică. Am înţeles că doamna a mai fost prin aceste locuri, ȋn calitate de „turist”. Într-un fel te tratează comunitatea ca turist, altfel când reprezinţi o „ameninţare” pentru puţinele locuri de muncă (chiar şi în domenii „low income”) şi atunci se strică prieteniile. Tratamentul pentru egali diferă de cel aplicat turiştilor; aşa suntem noi românii de pretutindeni, primitori cu turiştii. Am auzit la B1 aseară (n.r. 4 octombrie) că ar fi avut un salariu bun la TV şi mai ales acum că era la RTV (cu patron viitor deputat PSD), deci nu la RealitateaTV (care se scufundă)… avea perspective. O să aibă un ŞOC atunci când o să vadă care sunt ofertele de muncă ȋn SUA, atât ca poziţie socială dar şi ca plată. Concluzia este ca o să-i placă aici pentru că viaţa este mult mai ieftină, simplă şi tratamentul primit de la autorităţi este corect; vecinii nu-ţi bat la uşă să-ţi ceară „un pic” de ulei sau zahăr. Perioada plăcută va fi de scurtă durată, deoarece banii pe care-i deţine nu sunt fără sfârşit. Perioada sărbătorilor de iarnă (care se apropie) este mult mai plăcută şi interesantă daca o petreci ȋn US, dar cum dă mugur de primăvară, Doamna va simţi „chemarea gliei străbune”. Pariu că va sărbători 1 Mai muncitoresc reintegrându-se în comunitatea jurnalistică din România şi povestind Experienţa Americană?”(George T.)

 

Opinia unui manager de proiect, cu studii postuniversitare finalizate ȋn SUA, angajat la o companie “U.S. Government Contractor”:Loteria vizelor este o capcană pentru visători. Per ansamblu SUA are o rată a şomajului mai mare decât România; 70 de milioane de americani nu-şi permit o asigurare medicală ş.a.m.d. Ca urmare, ȋn absenţa locurilor de muncă pentru americanii nativi,, curentul anti-imigraţie este tot mai puternic, iar SUA nu mai oferă aceleaşi oportunităţi ca şi cele de la lansarea programului DV Lottery. Imigranţii sunt toleraţi dacă fac muncile de jos, pe care americanii nu le prestează. Cei care ţintesc la un serviciu bun şi bine plătit, sau intră pe piaţă cu afaceri noi, reprezintă o concurenţă incomodă, nu se bucură de apreciere sau toleranţă, aşa cum ȋşi imaginează doamna Drăgotescu. Există organizaţii puternice care militează pentru eliminarea definitivă a imigraţiei şi/sau desfiinţarea loteriei vizelor; eliminarea outsourcing-ului şi resticţii privind accesul străinilor la anumite locuri de muncă bine plătite (n.r. clearance guvernamental; acte legislative menite să protejeze cetăţenii nativi şi produsele fabricate ȋn SUA). În acest sens, ȋn 2012 au fost depuse ȋn Congresul American mai multe proiecte de lege, care cer anularea DV Lottery şi redistribuirea celor 55.000 de vize anuale către alte categrii sociale, ȋn principal imigranţi care ar putea contibui la crearea de noi locuri de muncă ȋn SUA; investitori cu peste $500k; absolvenţi străini de studii postuniversitare ȋn SUA (MS, PhD, MBA) ȋn ramurile STEM; redistribuirea  vizelor către dosarele de reântregire a familiei; rezidenţe permanente pentru specialiştii străini din domeniile de vârf (apărare, cercetări spaţiale, electronică, medicină, IT), care aşteaptă ridicol de mult pentru procesarea actelor (10 – 20 de ani) ş.a.m.d. Toate proiectele de lege enumerate presupun anularea Loteriei Vizelor şi redistribuirea cărţilor verzi, iar unele se bucură de sprijin bipartisan (Republican şi Democrat), deci au şanse reale să trecă de votul Congresului şi să se aplice ȋn viitorul apropiat. În concluzie, Corina Drăgotescu emigrează ȋn SUA cam târziu, deoarece “stocul” de oportunităţi s-a cam epuizat. (Valer B.)

 

 

O doamna psiholog, de origine română, este de părere că: Depinde, aici se poate reorienta, poate veni aici şi va descoperi că nu vrea să facă ce-a facut şi ȋşi doreşte altceva, similar sau prin vecinatatea meseriei de bază. USA zic eu, că-ţi oferă această posibilitate, care nu ţine cont de vârstă, să te poţi reorienta profesional. Şi mai cred că da, poate câştiga traiul decent, nu din start, dar ȋn cei 10-15 ani anticipaţi, este posibil. Am văzut oameni care ȋn 5 ani şi-au atins obiectivul. Acum depinde şi ce oportunităţi se ivesc sau nu. Cine a zis a zis bine, viaţa ȋn America este o loterie care de multe ori ţine de noroc şi de deschiderea ta faţă de tot ce te ȋnconjoară, ce vine ȋn contact cu tine, şi felul ȋn care percepi/asimilezi tot ce reprezintă viaţa de aici cu bune şi rele, cum ştii să foloseşti oportunităţile care se ivesc ȋn favoarea ta. Am văzut atâtea cazuri şi pozitive şi negative, ȋncât cred că orice este posibil. Personal ȋi doresc succes şi o felicit pentru curaj, poate suna a nebunie/inconştienţă sau provocare… Decizia ţine de percepţie, totul este să ieşi din zona de confort şi să-ţi deschizi aripile (metaforic vorbind).”(Iulia R., Dallas, TX)

 

Un avocat din statul Georgia a spus: Fiica ei cred că are o şansă reală aici. Vorbeşte bine engleza dacă este studentă, iar facultatea pe care o urmează s-ar putea să conteze ȋn viitor. E tânără, se poate mărita cu un american, deci are alte perspective. Dacă va găsi un job bun ȋn SUA, va da şi Corinei o şansă, să-şi ȋngrijească nepoţii.”

 

Referindu-se la faptul că accesul jurnaliştilor străini ȋn mass media americană este aproape imposibil, iar singur post de televiziune românesc din SUA şi presa româno-americană se bazează ȋn exclusivitate pe voluntari, un jurnalist român din SUA a spus: “O aşteptăm la muncă patriotică!”

 

Personal urez succes Corinei Drăgotescu şi integrare uşoară. În acelaşi timp, ȋncerc să fiu realistă şi consider că visele ei nu sunt ancorate ȋn realitate, sunt greu de realizat la aproape 50 de ani. Şansele unei cariere de succes, aşa cum a avut ȋn mass media din România, sunt aproape nule. Nu ştiu precis, dar din experienţa mea ȋn domeniul asigurărilor, ştiu că unei persoane care a avut cancer ȋi va fi foarte greu să găsească o companie de asigurari medicale (ȋn SUA sau oriunde ȋn lume), care să o accepte cu aceste antecedente. Dacă va minţi ȋn privinţa antecedentelor sale medicale, va risca, iar consecinţe grave, deoarece firmele de asigurări au un sistem bine gândit de demascare a fraudelor. Dacă va apela la o asigurare medicală de stat, din postura de rezident permanent, va risca să aibă surpize neplăcute la obţinerea cetăţeniei. Americanii au proprii lor asistaţi sociali, nu ȋşi doresc imigranţi care să vină ȋn SUA şi să apeleze la asistenţă medicală/socială de stat. În situaţia ei, nu cred că va găsi aici “toleranţa” pe care o aşteaptă. Nu văd ce muncă ar putea presta Corina Drăgotescu şi pe ce salariu, ȋncât să strângă suficienţi bani pentru o pensie decentă, să plăteasca studiile universitare ale fiicei sale şi să cumpere o casă, pe care să o achite integral, toate acestea ȋn numai 10-15 ani.

 

Fiica ei este considerată student străin in SUA şi are de achitat taxe de şcolarizare mai mari decât cetăţenii nativi (duble ȋn unele zone), iar situatia nu se va schimba ȋn următorii trei ani de la obţinerea rezidenţei permanente. Este o societate concurenţială, extrem de dinamică şi necesită pregătire continuă. Universităţile performante, care dau o şansă reală absolvenţilor, aplică taxe de studii de zeci de mii de dolari/an. Nu ştiu cum este ȋn alte zone, dar ȋn statul ȋn care locuiesc eu, legislaţia nu permite reducerea taxelor de şcolarizare decât după trei ani de la obţinerea rezidenţei permanete ȋn SUA, dacă familia locuieşte şi plăteşte taxe ȋn statul ȋn care ea este studentă.

 

Aplicaţiile pentru green card şi SSN se pot depune după minim 21 de zile de la intrarea pe teritoriul SUA, pe baza vizei obţinute de la Ambasada SUA din Bucureşti şi a altor documente, iar viza pe care o are acum familia Drăgotescu nu este ȋncă un “green card”. Actele respective vor ajunge la ei prin poştă, la adresa de rezidenţă pe care o vor declara autorităţilor americane ca reşedinţă ȋn SUA. Deci, e nevoie de un contract de ȋnchiriere a unei locuinţe mai ȋntâi, iar apoi urmează procesarea actelor, care poate dura luni de zile.

 

Permisele de conducere romaneşti sunt valabile ȋn SUA pentru o perioadă scurtă de timp (cca. 60 de zile), deci vor avea de susţinut examene pentru obţinerea unui “ID”, iar ȋn acest interval de timp nu vor putea lucra ȋn SUA. Obţinerea unor credite bancare pentru o casă sau o maşină presupune scurgerea unui interval de timp de câţiva ani, ȋn care ei trebuie să lucreze şi să platească facturi şi taxe, pentru a-şi construi un “credit history”.

 

Categoric, Corina Drăgotescu nu se va putea angaja cu un salariu mare din start, facultatea pe care a absolvit-o ȋn Romania (Drept) nu este recunoscută/ echivalată ȋn SUA, iar experienţa de 30 de ani ȋn mass media dintr-o altă ţară este irelevantă pentru “American History”, deci nu contează la obţinerea primului loc de muncă ȋn SUA.

 

Predicţia mea este că, până va reuşi să “ardă” etapele, vor trece cei 10 -15 ani preconizaţi. Până atunci, Corina va trebui să ȋnveţe că ȋn SUA “florile nu au miros, copacii nu rodesc, iar oamenii nu au suflet”. Sunt cuvintele care mi s-au spus şi mie când m-am stabilit ȋn SUA, iar timpul mi-a demonstrat că este aşa.

 www.omniscop.ro

 

2 Comments

 1. Bonnie

  Sa nu mire pe nimeni dar Corina Dragotescu a cumparat casa in forclosure(townhome) in 13/ 4/ 2012 in Paramount ,Ca,la pretul de 127000$
  si bine inteles are ceva aranjamente plus care bani multi din Romania,nu o ia chiar de la zero,dar ar fii mai bine sa nu minta.
  Viza a avut-o pe 6 luni termen care ii expira daca nu venea in octombrie.
  Apoi nimeni nu stie ce aranjamente are cu statul roman,daca nu e ofiter sub acoperire trimis de romani,dar nu am mai vazut asa ceva sa emigrezi si sa fii platita in continuare ca corespondent USA pt Romania.

 2. armaghedon

  “Per ansamblu SUA are o rată a şomajului mai mare decât România” !!
  Asta cam spune totul , SUA este praf Romania este o super putere !
  Daca America ar fi fost facuta de imigrantii romani, un lucru este limpede ,ea nu ar fi existat .
  Rar mi-a fost dat sa vad atata negativism si lipsa de compasiune de la niste romani ajunsi prin USA, si care se vede treaba nu au rupt gura targului si mor de frica sa nu ramana fara slujba datorita venirii Corinei Dragotescu .
  Nu am gasit nici o vorba buna , o sgestie de ajutor , macar formal !
  Asta este caracteristica romanilor, ei nu vor sa se ajute unii pe altii !
  Ei stiu un singur lucru sa moara si capra vecinului .
  Basescu este presdintele lor preferat si cel pe care il merita ,atata ii duce pe ei mintea !

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.