Retrospectiva 2013 (II). Bunga-bunga şi alte fineţuri…

04.01.14 by

2013 a fost, cum de altfel ne-am obişnuit în ultimii ani, un an destul de agitat, marcat în primul rând de criza economică, aparent fără sfârşit.
Lumea a fost anunţată că Papa Ratzinger (Benedict al XVI-lea) se va retrage la sfârşitul lunii februarie 2013 din scaunul pontifical.
Un astfel de eveniment nu a mai avut loc de mai bine de 600 de ani şi implicaţiile lui urmau să fie foarte importante pentru cei peste un miliard şi jumătate de catolici din întreaga lume.
La 28 februarie 2013, Benedict al XVI-lea s-a retras la Castel Grandolfo, urmând să fie organizate alegerile pentru ocuparea Sfântului Scaun, fapt care s-a întâmplat în aprilie, când a fost preferat cardinalul de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio sub numele de Francisc I.
Ineditul acestor evenimente este faptul că, pentru prima dată, în fruntea Bisericii Catolice este desemnat un călugăr iezuit.
Pe la începutul verii, mass-media mondială a dat în clocot:: urma să se nască un viitor (viitoare?) moştenitor al tronului britanic, întâmplare cu multă încărcătură politică şi mondenă.
A apărut pe lume un flăcău dolofan şi liniştit pe care părinţii William şi Kate, cu binecuvântarea lu’ Mam’mare Elisabeta, l-au numit George Alexander Louis.
Şocantă a fost isteria care a cuprins nu numai Britania.
În plină vară, a ieşit în toată presa, mai ales americană şi europeană, faptul că Snowden, consilier al N.S.A., fugit din America şi aflat la Hong Kong, i-a dat în fapt pe americanii care ascultă tot ce mişcă şi glăsuieşte pe Guguloi. A urmat o agitaţie de nedescris: s-a aflat că toate marile instituţii europene au fost ascultate şi înregistrate, că toţi capii politicii de top îşi aveau, fiecare, sertăraşul lui, cu date şi informaţii ultrasecrete în arhivele serviciilor americane. Se aflau aici Hollande, David Cameron şi nu în ultimul rând Jandarmul cu fustă, Frau Merkel.
D-l Obama, mai pe la culesul viilor, şi-a cerut un fel de scuze, dar lucrurile au rămas până în ziua de astăzi extrem de încurcate.
La Sankt Petersburg, la sfârşitul lui august, grupul G-20 a luat în discuţie problemele financiare ale omenirii: s-au analizat posibilităţile de reformare ale pieţelor financiare, combaterea evaziunii fiscale şi influenţele nefaste pentru economia lumii ale paradisurilor fiscale. S-a putut remarca evidenta răceală dintre domnii Obama şi Putin. Probabil, chestiunea va trebui aprofundată în anii ce vin.
Întâi octombrie 2013 a însemnat blocarea pentru 16 zile a unei părţi din Executivul Republicii Americane, pe motiv că republicanii i-au pus tălpi în privinţa bugetului locatarului de la Casa Albă. Peste un milion de funcţionari ai Executivului american de pe toate nivelurile au fost forţaţi să-şi ia un concediu neprevăzut şi neplanificat.
Cu chiu, cu vai, cele două mari partide americane până la urmă s-au înţeles, după o pierdere financiară de 25 de miliarde de dolari. Concluzia: democraţia costă.
Marele maestru al bunga-bungăi, fost prim-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, a dat de dracu’: a fost condamnat definitiv la 4 ani de pârnaie, din care urmează să execute un an de arest la domiciliu.
Întâmplarea ne dovedeşte că marii escroci şi păcălici uneori îşi găsesc şi ei naşul.
La sfârşitul lui noiembrie, fraţii noştri basarabeni, prin mânuţa d-lui prim-ministru Leancă, au iscălit preaderarea la U.E. Evenimentul a avut loc la Vilnius, simultan cu semnarea de către Gruzia ex-sovietică a aceluiaşi document. Ucraina a renunţat la această operaţie, lăsându-se cumpărată cu peste 20 de miliarde de euro de către Marele Prieten de la Răsărit. Mai nou, d-l Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a încercat să-şi lămurească omologii europeni că, de fapt, Rusia le-a făcut un mare bine, scăpându-i de beleaua ucraineană pe care ivanii au mutat-o în curtea Kremlinului. Să le fie de bine şi să se spele cu ea pe cap.
În Ucraina continuă şi astăzi protestele populaţiei nemulţumite de neintrarea în graţiile U.E. prin refuzul asocierii la aceasta. Încă nu au apărut soluţii viabile pentru această problemă. Poate în 2014 ?…
După 10 ani de mic-gross în puşcăriile K.G.B.-iste, Ţarul, cu gândul la Olimpiada de la Soci, care este ameninţată de mai multe boicoturi, i-a redat libertatea d-lui Hodorkovski. Acesta, cuminţit, a fugit la Mama Merkel care, pare-se că a pus umărul serios la eliberarea lui. Şi le-a promis urmaşilor lui Beria că va fi, în continuare, băiat cuminte.
Sfârşitul de an a fost marcat de decesul lui Nelson Mandela, simbol al luptei anticoloniale şi antiapartheid. Şi-au luat la revedere de la el pe stadionul din Johannesburg domnii Obama, Hollande, Sarkozy, Tony Blair şi chiar şi Emil şi Victoraş ai noştri. Să-i fie ţărâna uşoară.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.