Retrospectiva 2013 (I). Din păcate, nimic nu mişcă în ţara asta fără Popeye B.

03.01.14 by

Pe 9 decembrie 2012 au avut loc alegeri legislative în ţara noastră. S-au prezentat la urne mai bine de 50% dintre compatrioţii noştri cu drept de vot şi, aşa cum era de aşteptat, alianţa politică socialist-liberală formată din P.S.D. şi P.N.L. a câştigat alegerile cu o covârşitoare majoritate (60% din voturi şi 71% din fotoliile parlamentare). Ura faţă de administraţia domnilor Boc şi Băsescu a dus pe culmi de glorie nefirescul cocteil socialist-liberal. A urmat în 2013 o guvernare plină de bâlbâieli, de iniţiative care, până la urmă, s-au dovedit a fi nişte mari fâsuri, de suceli şi reveniri asupra unor decizii intempestive şi eronate din start.
U.S.L.-ul s-a dovedit un colos cu picioare de lut, alcătuit din nişte turme ale căror conducători au bâjbâit în găsirea drumului politic corect.
Am putut vedea scremeri imunde care au produs un buget ce a trebuit să fie rectificat, în toamnă, de două ori şi de fiecare dată bazat pe tăieri şi realocări către domenii importante (exemplu sănătatea), care iniţial fuseseră grav subfinanţate.
În prima lună a anului 2013 am fost anunţaţi că preşedintele şi premierul, la ceas de taină, după ora 22, la Palatul Cotroceni, au iscălit un aşa-zis pact de coabitare cu scopul unei bune guvernări a României, adică cei doi domni au iscălit o piţulă prin care se obligau să respecte ceea ce din start trebuiau să facă: să respecte Constituţia. S-au angajat să aibă relaţii instituţionale corecte. Înţelegerea aceasta scrisă n-a fost decât un concordat între doi borfaşi care urmau să se comporte ulterior ca doi domni în ale politicii, lucru care nu le-a ieşit deloc.
În fapt, s-au produs o suită de trageri reciproce în piept şi au curs numeroase acuze din ambele părţi de nerespectare a acelui înscris.
Fudui nevoie mare după alegerile câştigate en fanfare, cei doi domni copreşedinţi ai U.S.L., după ce au răguşit trâmbiţându-şi victoria electorală, ne-au anunţat că vor promova o nouă Constituţie şi o nouă organizare administrativă a Republicii care, din nefericire, le căzuse pe mână.
Noua Constituţie urma să fie concepută în aşa fel încât, în vecii vecilor, un preşedinte românesc să nu mai aibă posibilităţile de a-şi lua lumea în cap, cum procedase d-l Băsescu, iar noua regionalizare trebuia să dreneze şanţurile pe care urma în primul rând să curgă râurile de bani dinspre Bruxelles.
Şi uite aşa, stimabilii U.S.L.-işti l-au ajutat pe domnul preşedinte să-şi refacă parţial imaginea, dându-i posibilitatea să fie, până la urmă, principalul jucător pe tabla de şah a politicii româneşti. Speranţele de la 9 decembrie 2012 ale românilor s-au dus pe apa Sâmbetei şi rezultatele acestor jocuri politice nedemne le vom vedea în 2014, când absenteismul la vot va fi neînchipuit de mare.
În luna mai 2013 mass-media românească, incultă, limitată şi avidă de rahaturi urât mirositoare, dar senzaţionale, a dat lovitura: timp de o lună a mâncat multă pâine albă de pe urma celor 40 de nefericiţi prăbuşiţi cu autocarul, în urma unei neîndemânări de şoferie, într-o râpă din Muntenegru, soldată cu 18 morţi şi alţi mulţi răniţi grav. Norocul lor a fost rapiditatea cu care au acţionat autorităţile muntenegrene în primele momente şi, mai apoi, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat care i-a adus acasă, purtându-le de grijă cu mult suflet.
Între atâtea mizerii şi neîmpliniri putem menţiona şi ceva plăcut urechii şi sufletului: între 1 şi 28 septembrie 2013 s-a petrecut în sălile de spectacole ale Bucureştiului Festivalul George Enescu, sub conducerea lui Ioan Holender, fost douăzeci şi ceva de ani director al Operei din Viena, cu aportul unor importanţi oameni ai muzicii de azi: Daniel Barenboim, Radu Lupu, Nevil Mariner, Mariss Jansons şi a multor altora. Au fost clipe înălţătoare care ne-au ajutat să uităm pe moment de băieţii doamnelor Băsescu, Ponta şi Antonescu. Costurile acestui festival au trecut de 30 de milioane de euro, dar a meritat…
Din septembrie au început în întreaga ţară manifestări împotriva hotărârilor Guvernului de a începe exploatarea aurului la Roşia Montană şi a prospecţiunilor pentru găsirea surselor de gaz de şist pe teritoriul ţării. Protestatarii şi-au susţinut temerile privind creşterea poluării mediului cu cianuri şi afectarea pânzei freatice din cauza procedeului de fracturare hidraulică. Alţi cetăţeni, o minoritate, au cerut începerea exploatării aurului la Roşia Montană. Cu toţii, în unele situaţii au avut dreptate, iar în altele nu. În ambele chestiuni, argumentele pro şi contra duc către interese exterioare României, pe bani mulţi şi nu neapărat curaţi. Agitaţiile vor continua şi în 2014, încinse şi de scopurile electorale ale politicienilor.
În luna noiembrie a făcut poc! un nou scandal: d-l Băsescu s-a făcut moşier. Prin intermediul primei sale născute a achiziţionat 291 de hectare de teren arabil de bună calitate la o aruncătură de băţ de Bucureşti, pe fostul teritoriu al Institutului de Cercetări Agricole de la Fundulea. Au apărut o seamă de întrebări pe seama banilor cu care a achiziţionat aceste loturi, a persoanelor care l-au consiliat, a corectitudinii cu care a luat banii de la banca de stat CEC şi multe altele. Anchetele continuă şi în 2014. Interesele politice ale celor pro şi contra Băsescu se vor ciocni din ce în ce mai tare şi mai zgomotos.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.