PRIMIŢI CU SOLSTIŢIU ?

05.01.15 by

In preajma solstiţiului de iarnă, presa a relatat cum că nu ştiu ce organizaţie americană, ultraraţionalistă, ar fi protestat contra colindelor precum că astfel s-ar întina puritatea solstiţiului… În prima zi de Crăciun, pe postul de televiziune cu a mai lungă bătaie, ne-a fost dat să auzim cum că “astăzi este sărbătoarea păgână a solstiţiului, devenită, prin creştinare, Crăciunul”. Peste cîteva zile, de obicei în primul număr după Anul Nou al “României Libere”, domnul doctor în astronomie. Herald Alexandrescu, ne va face cunoscut faptul că pe 2 sau 3 ianuarie ne aflăm, cu pământul, cel mai aproape de Soare, iar noi, care cu toţii ştim cu ce lunete se uită dânsul în sus, o să-1 credem pe euvânt, fără a-1 întreba cum şi de unde ştie dânsul asta şi, mai rău, o să tăcem cu toţii,, cum tăcem de ani şi ani. Dar dacă n-am tăcea? Atunci ar trebui să îl întrebăm, de ce, când suntem cel mai aproape de Soare, clănţănim cel mai rău de frig, că, deh!, tot după ştiinţa dumnealui, soarele care la ,. suprafaţă are mii de grade etc. etc. Mai bine să ne păgânim puţin, ori ultraraţionali ca americanii să ne facem, şi să ne întrebăm şi noi; ce-i acela SOLSTIŢIU ?
După toate dicţionarele moderne, care nu fac altceva decât să reproducă explicaţia din Dicţionarul Latin,apărut la Paris,în 1534,, solstiţiu vine de la latinescul “solus stare” adică “ soarele stă.” Cum stă? Conform aceloraşi dicţionare, atunci, la solstiţiu, ni se pare că soarele se opreşte din cursa lui pe boltă, ni se pare că stă, de unde şi “solus stare” etc… La vară, cârpeala de mai sus, pare c-ar ţine, deşi dacă ai răbdare până se îneserează….. Dar ce te faci la solstiţiul de iarnă., cînd soarele .nu pare că stă deloc; ba se mişcă de două ori mai repede ca vara?! Nu avem decât să dăm moartea-n pagâni! Anul, respectiv Calendarul, reflectă adevărata orbită pe care se mişcă pămîntul. Această orbită, cum a.spus-o divinul Ptolomeu, este de origine divină, deci nu este accesibilă minţii omeneşti!! Cunoaşterea ei este posibilă numai sub Har, în chip revelat, de unde şi caracterul religios al Calendarelor. Astronomii moderni ştiu că la data cu pricina, cînd ziua este cea mai scurtă de peste an, cerul înstelat are o anume configuraţie.. Apărătorii, purităţii solstiţiului vorbesc anapoda, pentru că ei nu pot preciza, nici cum, nici unde anume se situează punctul cu pricina pe cercul lui Copernic, şi aceasta pentru că nu au nici un argument, mai serios; cu care să ne convingă de alegerea făcută… Cu precizarea că atât datinile păgâne cât; şi cele creştine sunt deopotrivă de religioase, să încercăm să le înţelegem pentru că rostul lor tocmai acesta este, şi anume,.de a conserva şi transmite, generaţiilor care vin. adevărurile, primite, în chip revelat, de la moşii şi Strămoşii noştri. Întunecaţilor americani, trebuie să le spunem că numai cei. ce posedă adevărata ştiinţă despre solstiţiu, ei şi numai ei pot stabili datini, de unde şi considerarea
stricătorilor de datini între cei mai mari păcătoşi ai neamului omenesc!!! Iată de ce vă
invităm, să ne aplecăm asupra datinei şi cu respect. De Ignat, altă denumire a solstiţiului
de iarnă, în antica Romă, marele preot sacrifica un Bou. La noi se junghie porcul,
iar cu căpăţîna lui se merge, în chip de vasilcă. Vasilca asemeni capului de bou de
la Roma ori a celui de Zimbru din aşa numita stemă a Moldovei (?), sunt simboluri
purtătoare de taină. Despre aceeaşi taină glăsuieşte şi buhaiul creştinilor dar şi capra
pagânilor. Pentru maximă precizare a punctului atins la solstiţiu, de Ignat, creştinii
îşi dau cu sânge. în barbă, de unde şi denumirea datinei de « Barbura « a acestei zile!!!
Orbita pămîntului, cum ne-o arată, greşit botezata, Stemă a Moldovei, se desfăşoară
între Soare, pe de o parte şi Lună “şi stele, pe de alta. , ;
Ajunşi cu pământul la barbură, împlinind orbita în forma, de Cer hărăzită, se cuvine să ieşim cu buhaiul ori cu ţarca etc. Cei ce se rotesc, de-o vreme vremii şi jumătate, în jurul unui Soare-Material, şi care, daca-ar sta pe loc n-ar pierde nimic, acestor Rău-credincioşi nu le putem cere decât, dacă vor să-şi apropie cele ale Datinei, ca, mai întâi; să se spele de zoaiele copernicane, altfel cum să înţelegi unde este Pomul Vieţii, Bradul Crăciunului sau Coloana lui Brâncuşi?’Ne naştem în ignoranţă, iar dragostea noastră de ştiinţă, atunci cînd este superficială sau partinică, se mulţumeşte cu năzbâtiile unui Copernic, pălărie foarte pe măsura raţionalităţii paleriilor.( cuvântul este pluralul de la Paleriu).. C-un vers din Bucuţa, am zice că tăcutul chei al Cerului, în care ancorăm, cu nava noastră,- la solstiţiu, e , greu de închipuit, definirea lui, cu mult peste puterile noastre. Cei ce pretind, că apără puritatea, solstiţiului, în fapt, nu sînt decât vechi atei deghizaţi, » stricători de datini «  care mai bine nu s-ar fi născut pe lume!!
Acum, cînd se clocesc ouăle de corb, iar gerurile Bobotezii ajută puilor să spargă coaja (pui atît de dragi lui Apollo!) cere Datina ca, sub masa încărcată cu bucate, să aşternem fân,. să pregătim Sfânta Iesle în vederea Tainicei Naşteri a Hristosului. Câte case atâtea Iesle! Câte Iesle atâtea speranţe de Hristoşi! Sub pînăzătura mesei s-aşternem boabe de grâu,iar sub masă ,fân. . Fînul duce gândul la Iesle. Ieslea.mână mintea spre Bou sau Boul ne trimite la Solstiţiul, de unde şi moderna noastră adresare, cu. prilejul Sfintelor Sărbători ale Crăciunului, din anul acesta; “Primiţi cu Solstiţiul?”

P.S.

Mă grăbesc,acum la 2010,să atrag atenţia asupra abilităţii cu care încercam să escamotez adevărata
Definiţie a SOLSTITIULUI,deoarece nu o ştiam nici eu…În anul 2005,cum am mai spus în Sfânta Biserică de la Potcoavă,Balta Albă, în ziua de marţi a Deniilor,am primit,în chip revelat,ajutor de sus pentru a înţelege adevărata definiţie a noţiunii de Solstiţiu..Etimologia care propune,după Dictionarul Latin de la Paris,din 1534 , etimologia care propune cuvântul latinSOL-SOLI adică SOARE,este profound greşită..Aceşti aşa zişi astronomi moderni propun aceeaşi etimologie greşită,de unde imposibila înţelegere a solstiţiului de iarnă. Să ne explicăm : dacă solstiţiul de vară mai poate fi înţeles ca fiind momentul în care soarele pare a se opri pe cer, (deşi cum am mai spus nu ai decât să aştepţi până înserează!!) la iarnă lucrurile se petrec pe dos,la momentul ce defineşte solstitiul de iarnă ,soarele merge pe cer cu maximă viteză,de unde nici pomemală de oprire ,dar momentul se numeste tot…. solstiţiu ,dar de iarnă !!!
Iată şi adevărata etimologie : se pleacă de la cuvântul latin SOLUM-SOLI,adică PAMANT…De unde,nu soarele se opreşte la solstiţii ci…Pământul !!!! Eu cunoaşteam adevărate orbită a pământului,ca un cap de Bou, primită tot în chip revelat,cu ajutor de sus,dar nu înţelegeam,credincios vechii şi greşitei etimologii,ce legătură au solstiţiile cu soarele. Acum ,putem afirma sus şi tare că între solstitiu şi soare nu este nici o legătură,solstiţile ca şi echinocţiile,referindu-se numai la mişcarea pământului..Solstiţiu de vară este când ne aflăm între coarnele Boului,iar solstiţiul de iarnă,când ne aflăm în barba Boului..De aceea se dă cu sânge la barbă…Vom reveni cu detalii cu altă ocazie..Acum doar atât.
C.A.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.