Primavara fluturasului

04.05.13 by

Ce splendoare primavara…o asteptam cu totii de atata vreme…anul acesta, intre ploaie continua si dor de soare (aici in Italia ne simtim ca si in Normandia), ne-a promis ca o sa soseasca in iulie!!!!
In zilele cu soare parcurile, pline de verde, flori, insecte, lacuri, pasari mai mult sau mai putin salbatice, sunt un obiectiv al tuturor: incercam sa devenim soparle, cautand soarele si admirand natura. 1 Mai a fost superb la Bologna. O plimbare m-a dus in mod rapid inspre unul din cele mai importante parcuri…”Giardini Margherita” , unde arborii ne imbratiseaza cu ramurile ca un “bine ai venit” si ne promit si umbra racoroasa. M-am asezat pe iarba si am inceput sa citesc…un fluture a trecut de multe ori pe langa mine, demonstratie clara ca natura iubeste lectura. Dupa putina vreme…cerul a devenit negru si nori amenintatori mi-au atras atentia…era ora adapostirii…eventual in casa.
Nu credeam ca acest moment putea sa ma trimita la o sarbatorire importanta al unui concept stiintific foarte important…”efectul fluture” introdus in anul 1963 de Edward Lorenz, care l-a analizat intr-o teza trimisa la “New York Academy of Sciences”! Sunt 50 de ani de cand Lorenz a scris ca “un meterolog a notata ca, daca teoriile sunt corecte, o bataie de aripi al unui pescarus poate sa schimbe clima pentru totdeauna…”
O conferinta a lui Lorenz din 1972 spune tot: “Poate o bataie de aripi al unui fluture in Brazilia sa creeze un tornado in Texas?”.
Prima de Lorenz alte personaje au infruntat argumentul…cel mai faimos Alan Turing care, intr-o carte, considera ca “miscarea unui electron de a miliarda parte a unui centimetru, intr-un anumit moment, putea sa insemne moartea unui o manul urmator din cauza unei avalanse sau salvarea lui”.
Eu am fost norocos…fluturele nu tinea la lectura…era mult mai prietenos…vois sa-mi atraga atentia ca efectul “fluture” nu este numai o teorie ci o realitate si…o idee pentru mine de a va scrie un articol neasteptat!
Acum e soare dar…atentie la fluturi !!!aaaadi

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.