Primavara fluturasului

Ce splendoare primavara…o asteptam cu totii de atata vreme…anul acesta, intre ploaie continua si dor de soare (aici in Italia ne simtim ca si in Normandia), ne-a promis ca o sa soseasca in iulie!!!!
In zilele cu soare parcurile, pline de verde, flori, insecte, lacuri, pasari mai mult sau mai putin salbatice, sunt un obiectiv al tuturor: incercam sa devenim soparle, cautand soarele si admirand natura. 1 Mai a fost superb la Bologna. O plimbare m-a dus in mod rapid inspre unul din cele mai importante parcuri…”Giardini Margherita” , unde arborii ne imbratiseaza cu ramurile ca un “bine ai venit” si ne promit si umbra racoroasa. M-am asezat pe iarba si am inceput sa citesc…un fluture a trecut de multe ori pe langa mine, demonstratie clara ca natura iubeste lectura. Dupa putina vreme…cerul a devenit negru si nori amenintatori mi-au atras atentia…era ora adapostirii…eventual in casa.
Nu credeam ca acest moment putea sa ma trimita la o sarbatorire importanta al unui concept stiintific foarte important…”efectul fluture” introdus in anul 1963 de Edward Lorenz, care l-a analizat intr-o teza trimisa la “New York Academy of Sciences”! Sunt 50 de ani de cand Lorenz a scris ca “un meterolog a notata ca, daca teoriile sunt corecte, o bataie de aripi al unui pescarus poate sa schimbe clima pentru totdeauna…”
O conferinta a lui Lorenz din 1972 spune tot: “Poate o bataie de aripi al unui fluture in Brazilia sa creeze un tornado in Texas?”.
Prima de Lorenz alte personaje au infruntat argumentul…cel mai faimos Alan Turing care, intr-o carte, considera ca “miscarea unui electron de a miliarda parte a unui centimetru, intr-un anumit moment, putea sa insemne moartea unui o manul urmator din cauza unei avalanse sau salvarea lui”.
Eu am fost norocos…fluturele nu tinea la lectura…era mult mai prietenos…vois sa-mi atraga atentia ca efectul “fluture” nu este numai o teorie ci o realitate si…o idee pentru mine de a va scrie un articol neasteptat!
Acum e soare dar…atentie la fluturi !!!