Premiera la Teatrul Național Marin Sorescu

11.05.11 by

Teatrul Național Marin Sorescu anunță prezentarea primelor spectacole cu piesa Totul e bine când se sfârșește cu bine, de William Shakespeare, în regia lui Tim Carroll (Marea Britanie), duminică, 15 mai, ora 19, și miercuri 17 mai, ora 19.

Regizorul britanic a mai montat în anul 2009 la Craiova spectacolul “Odisseya”, după Homer.

Premiera oficială va avea loc sâmbătă, 21 mai, de la aceeași oră, la sala “Amza Pellea” a teatrului.

Distribuția: IULIA COLAN, ROMANIŢA IONESCU, CĂTĂLIN BĂICUŞ, GEORGE ALBERT COSTEA, GENI MACSIM, ANCA DINU, CONSTANTIN CICORT, EUGEN TITU, VLAD DRĂGULESCU, DRAGOŞ MĂCEŞANU, ADRIAN ANDONE, ȘTEFAN CEPOI.

Decorurile sunt realizate de Puiu Antemir, costumele de Lia Dogaru, muzica originală îi aparține lui Iosif Herțea.

Invitatii pentru spectacolul de duminica se pot lua de la secretariatul literar al TNC.

Totul e bine când se termină cu bine, publicată pentru prima oară în 1623, este de obicei alăturată piesei Măsură pentru măsură. Ca în Măsură pentru măsură, ea plasează personajele principale în situaţii mai dureroase decât acelea în care eroii şi eroinele din comediile romantice ale epocii se regăsesc adesea. Shakespeare a preluat povestea lui Bertram şi a Helenei pe o povestire din Decameronul lui Boccaccio, dar a şi creat câteva personaje originale, ca bătrânul lord Lafeu şi Contesa. El a inventat de asemenea o acţiune secundară, tâlhăria prietenului lui Bertram, Paroles, un om al cuvintelor (cum indică şi numele său), descendent al „soldatului lăudăros” din comedia romană. Reprezentări ale piesei din ultimul secol au pus piesa într-o lumină mai favorabilă, demonstrând, de exemplu, că rolul Contesei este (în cuvintele lui Bernard Shaw), „cel mai frumos rol al unei bătrâne scris vreodată”, că zăpăceala lui Paroles poate produce o comedie, subtilă dar şi un izvor de râsete, şi că relaţia dintre Bertram şi Helena este foarte convingătoare prin realitatea sa emoţională.

(fragmente din caietul de sală al spectacolului)

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.