Premiera „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, la Teatrul National Craiova

08.05.15 by

După premiera spectacolului pentru copii, „Isteața”, care va avea loc pe 19 mai, Naționalul craiovean propune o a doua premieră în această lună, de data aceasta cu o piesă a unui autor rus contemporan aclamat și recunoscut în Europa.
Iluzii, de Ivan Vîrîrpaev, este piesa pusă în scenă de regizorul Bobi Pricop, unul dintre cei mai talentați regizori ai noii generații, și va fi prezentată publicului craiovean pe 29 mai.
Bobi Pricop, al cărui spectacol „Profu’ de religie” a fost premiat în 2014 la Bienala de teatru de la Wiesbaden și va participa în curând (10 mai) la Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad, a ales o distribuție din care fac parte Romanița Ionescu, Cătălin Băicuș, Ioana Manciu și Vlad Udrescu, ultimii doi actori fiind achiziții recente ale Teatrului Național Craiova.
Spectacolul se află în repetiții la Sala Atelier a TNC. Scenografia, Andreea Negrilă.

*
Autor, actor și regizor, Ivan Vîrîpaev s-a născut la Irkutsk (Siberia), în 1974.
În 1995 a absolvit Facultatea de Teatru din Irkutsk. Până în 1998, a fost actor la Teatrul Dramatic Magadan (Siberia) și la Teatrul de Dramă și Comedie din Petropavlovsk din Kamchatka (Orientul Îndepărtat rus). Înapoiat la Irkutsk, el a fondat compania independentă „Spațiul de joc” și a urmat cursuri prin corespondență la Facultatea de regie a Școlii de Teatru Shchukin, Moscova. Din 1999 până în 2001, a predat actoria la Școala de Teatru din Irkutsk. Spectacolul lui, SNY („Vise”), creat la Irkutsk, a fost prezentat la primul Festival de teatru documentar, Moscova, 2001. Acest spectacol a reprezentat Siberia în 2001 la Festivalul Est-Vest din Die, Franța. A fost prezent cu „Vise” la Théâtre de la Cité Internationale în 2002, la evenimentul „Moscova pe scenă. Luna teatrului contemporan rus la Paris”, cât și la Festivalul de la Viena (Austria), în mai 2002. În același timp, o versiune în limba engleză a fost pusă în scenă de Declan Donellan la Royal Court, Londra.
În octombrie 2003, a participat ca actor la punerea în scenă a textului său Kislorod („Oxigen”), în regia lui Viktor Ryjakov la Teatr.doc. Versiunea în limba franceză a acestei piese, pusă în scenă de regizorul bulgar Galin Stoev, a fost creată la Bruxelles în septembrie 2004 și prezentată la Festivalul Passages, din Nancy (2005), apoi în cadrul La mousson d’été, 2005. A fost decorat cu Premiul Festivalului Émulation Liège (2005). În deschiderea unui important turneu în perioada 2006/2007, „Oxigen” a fost programat la Théâtre de la Cité Internationale de la Paris.
În decembrie 2004, piesa „Geneza 2”, scrisă după un „document” de Antonina Velikanova, a fost pusă în scenă la Moscova de către Viktor Ryjakov. Ivan Vîrîpaev a interpretat rolul profetului Ioan. Versiunea în limba franceză a acestei piese a fost creată la Liège, în octombrie 2006, de către Galin Stoev. Primele reprezentații în Franța cu acest spectacol au avut loc în cadrul cele de-a 61 ediții a Festivalulului de la Avignon. La începutul anului 2007 a pus bazele propriei structuri de producție, din dorința de a crea „proiecte inovatoare” în cadrul a ceea ce s-a numit „Mișcarea Oxygen”.
În noiembrie 2008, a montat la Școala de Teatru de piese contemporane, spectacolul „Explicați”, o adaptare după poemele poetului, filosofului și compozitorului kazah Abai Kunanbaev, creație în limba kazahă. În 2008, a regizat filmul Kislorod („Oxigen), prezentat în iunie 2009 la Festivalul Kinotavr, Soci, unde a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor, cea mai bună muzică de film și al breslei criticilor. În septembrie 2009, a pus în scenă la Teatr Na Woli Varșovia, versiunea poloneză a spectacolului „Iulie”. Versiunea în limba franceză a acestuia a fost creată la Trident Scène nationale din Cherbourg-Octeville, noiembrie 2009, de Lucia Berelowitsch. În martie 2010, a regizat Dance „Delhi”, în traducere poloneză la Teatrul National din Varșovia. Versiunea rusă a fost creată în septembrie 2010 la Teatrul Praktika Moscova, într-o montare de Ivan Vîrîpaev și Valery Karavaev. O lectură publică a traducerii franceze a Dance „Delhi” a fost prezentat în avanpremieră de Tania Moguilevskaia și Gilles Morel la Centrul National Dramatic din Valence, ianuarie 2010. În octombrie 2010, Ivan Vîrîpaev a pus în scenă la Teatrul Praktika din Moscova, „Comedia”, partea doua a unei a trilogii inaugurate cu piesa „Iulie”.

Bobi Pricop, regizorBobi-Pricop
Născut la Piatra Neamț (1986).
Absolvent al Facultăţii de Teatru, Univer­sitatea „Spiru Haret“, secţia actorie (2005-2008, clasa prof. Sanda Manu), şi al UNATC, secţia regie de teatru (2008-2011, clasa prof. Tudor Mărăscu), precum şi al unui masterat în regie (2011-2013, UNATC, clasa prof. Alexandru Darie), Bobi Pricop a fost în 2013 câştigătorul concursului de proiecte pentru tineri regizori organizat de Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova.
A debutat în 2011 cu spectacolul Jocuri în curtea din spate de Edna Mayza, la Teatrul Act din Bucureşti şi a montat apoi Humpty Dumpty de Eric Bogosian, la Teatrul „Ioan Slavici“ din Arad. Spectacolul său, Jocuri în curtea din spate, a fost invitat la „Semaine des cultures étrangères“ la Paris, la Festivalul Demoludy Olsztyn din Polonia, la FNT București 2012. Au urmat Amalia respire profondément de Alina Nelega la Théâtre les Déchargeurs din Paris și Contra progresului de Esteve Soler la Teatrul Bu­landra, sala Laborator, Contra iubirii de Esteve Soler, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. A obţinut pentru spectacolul său de debut Premiul pentru Cea mai bună regie la Gala Absolvenţilor UNATC 2011, Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Independent „Undercloud“ București 2012 şi Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Scurt Oradea 2012. De asemenea, spectacolul său de la Teatrul Bu­landra a fost nominalizat în 2013 pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea. Spectacolul Profu’ de religie a fost distins în 2014 cu Premiul Publicului (locul al II-lea), la Festivalul de Teatru „New plays from Europe” de la Wiesbaden (Germania) În același an, regizorul a primit, pentru același spectacol, Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Scurt, Oradea, 2014.
În 2014 a lucrat ca asistent de regie cu Robert Wilson în echipa care a pus în scenă spectacolul „Rinocerii, ” de E. Ionesco, la Teatrul Național Craiova.

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.