Poveştile Inorogului – Daniel Djamo

30.01.15 by

Victoria Art Center vă invită la vernisajul expoziției Poveştile Inorogului – Daniel Djamo curatoriată de Daria Ghiu, vineri, 30 ianuarie, ora 19.00.

La adăpostul personei – profitabila mască de inorog a acordeonistului din Viena – se joacă Poveştile Inorogului în decorurile originale, urbane sau naturale, dar niciodată cu măşti, machiaj sau costume. Sunt alegorii în care antifraza şi umorul uneori absurd se împletesc cu realităţi livrate frust, fără tezisme, fără dorinţa de a da o lecţie ori de a oferi o poziţie critică şi fără nicio o doză de melodramă.

Interesul recent al artistului Daniel Djamo pentru migraţie şi dislocare, pentru noile istorii care se ţes în spaţii noi şi trebuie supuse re-cartografierii, îl împinge pe acesta către nevoia de a se redefini în raport cu subiectul său: ce rol are el? Cum poate gestiona diferitele realităţi din jurul său? Lucrările prezente în această expoziţie sunt repoziţionări auctoriale, în timp ce decorul pare să circule, cu infime diferenţe, dintr-un film în altul: pe artist îl interesează cadrele lungi, ca şi cum povestea lui nu ar avea nevoie decât de fundalul potrivit, pe care istoriile se potderula. Acesta, odată stabilit, povestea poate începe şi se scrie tocmai în jurul temei localizării, a transmutării, a marilor migraţii globale, a adaptării mentalităţii lui homo migratus la cea a lui homo europeus. Plecat la drum cu propriile stereotipuri familiale, etnice, naţionale cărora nu le poate scăpa, acest „om nou” trebuie să-şi asume, sau nu, noile cutume sau legi ale locului şi să formuleze unele noi, proprii.

Ludic, provocator, artistul vorbeşte prin altul şi prin toţi ceilalţi; el este povestitorul, Inorogul-purtător de cuvânt, bufonul mamei,Superromanianman sau Little Hans, băieţelul care alimentează fantezii antropofage ori revoluţionarul ironic în luptă cu normele sociale,personajul în căutare de soluţii pentru probleme, de fapt, insolubile. Odată decapitată persona, apare Daniel Djamo, un artist care încalcă demult tabuuri cu un curaj dublat de candoare şi empatie, reconstituind în spatele unei măşti căzute pe un trotuar vienez o lume nouă.

Vernisaj: Vineri, 30 ianuarie, ora 19.00

Ora 19.30, performance Changing the Flag

30 ianuarie-21 februarie 2015
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.