Patru decenii de la „Cutremurul oamenilor”, 1977-2017. Paul Goma și recurențele memoriei.

09.11.17 by

La invitația Teatrului Național “Marin Sorescu”, dna Flori Bălănescu, cercetător științific la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Academia Română, va susține vineri 10 noiembrie, ora 17:30, la sala “Ia te uită!”, conferința Patru decenii de la „Cutremurul oamenilor”, 1977-2017. Paul Goma și recurențele memoriei.
Aceasta va fi susținută în cadrul Colocviului Paul Goma, organizat de T.N. Craiova, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la cel mai curajos act critic împotriva sistemului comunist inițiat de marele scriitor român Paul Goma, o conștiință vie a românilor sub dictatură.

Alături de Flori Bălănescu, reprezentantul editorial al lui Paul Goma în România, vor susține comunicări și vor intra în dialog cu publicul scriitorii Ionel Bușe, prof. univ. dr. al Universității din Craiova, dr. Cornel Bălosu, Nicolae Coande, organizator și moderator al evenimentului.

Studenții anului trei ai Departamentului de Arte al Facultății de Litere din Craiova, coordonați de regizoarea Alina Hiristea, vor performa în spectacolul lectură “Apelul Goma 2017”.

Intrarea publicului este liberă.

„Paul Goma va rămîne în istorie, în ciuda obiecțiilor ulterioare care i se fac, ca omul care a protestat cu voce tare și care a strîns în jurul lui oameni. Primul. Totul s-a legat de atunci încolo. După protestul lui Goma, a urmat Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România, au urmat grevele din Valea Jiului. Toate acestea au fost legate între ele, sper ca un istoric să demonstreze că a fost o legătură între ele. Prin protestul lui Paul Goma, a început ceva important în România. El a început, el a protestat, el a avut curaj și în urma lui s-a coagulat ceva care a jucat un rol în schimbarea de mai tîrziu, din 1989.”

Ion Vianu, Observator cultural, nr. 894, 2017

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.