Paschalis Kitromilides, Doctor Honoris Causa al Universității din București

26.03.13 by

Marți, 26 martie 2013, Universitatea din București are onoarea de a acorda88888 titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Paschalis Kitromilides, reputat cercetător în domeniul istoriei gândirii şi ideilor politice europene în veacurile XVIII-XIX. Ceremonia se va desfășura începând cu ora 10:00 în Sala Stoicescu a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).

Paschalis Kitromilides a contribuit într-o foarte mare măsură la organizarea şi stimularea cercetării în Grecia, dar şi în general în Sud-Estul Europei. Temele sale predilecte de cercetare, cu care s-a făcut cunoscut în mediul academic, cu deosebire în cel anglo-saxon, vizează studiul iluminismului și al naţionalismului neoelen şi sud-est european, dar şi reflecţia asupra naşterii ideologiilor moderne și al identităţilor naţionale, asupra evoluţiei vieţii intelectuale balcanice sau a raporturilor stabilite între statul naţional laic şi Biserica Ortodoxă.

Paschalis Michael Kitromilides s-a născut pe 5 noiembrie 1949 la Nicosia, în Cipru. A obţinut titlul de Bachelor of Arts (with Highest Honours in Government) la Wesleyan University (1972), apoi masteratul, trei ani mai târziu, la Harvard University, unde şi-a încheiat şi studiile doctorale în 1979. La Harvard University a activat şi în calitate de cadru didactic asociat în „Department of Government”. De-a lungul timpului, a ocupat funcţia de Director al Centrului de Studii Microasiatice (1980-1994), precum şi al Institutului de Cercetări Neoelene (2000-2011) de la Atena. Din 1987 este profesor de ştiinţe politice la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică a Universităţii Naţionale „Ioannis Kapodistrias” din Atena. Un an mai târziu a devenit preşedinte al Asociaţiei Elene de Ştiinţe Politice (funcţie ce a deţinut-o până în 1991). În perioada 1985-2012 a fost cercetător asociat şi profesor invitat la Brandeis University, École des Hautes Études en Sciences Sociales (Paris), Harvard University, St. Antony’s College, St. John’s College, St. Cross College (Oxford), King’s College (Cambridge) etc. Între 2009 şi 2011 a deţinut funcţia de preşedinte al Societăţii Europene de Istorie a Gândirii Politice, fiind şi membru al mai multor colective editoriale ale unor reviste europene consacrate în domeniul istoriei gândirii şi ideilor politice, precum: Annales Historiques de la Révolution Française, Balkanologie, Dialogos. Hellenic Studies Review, History of European Ideas, Nations and Nationalism etc. A fost onorat cu o distincţie importantă, devenind în 2012 Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques al Republicii Franceze. Este autorul sau coordonatorul a 14 volume apărute la edituri prestigioase din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie. Între 1971 şi 2012 a scris 226 de studii, articole şi recenzii în volume colective imprimate la edituri europene şi americane de prim rang.

Paschalis Kitromilides este și un statornic prieten al României, având strânse legături cu mediul academic românesc şi contribuind într-o manieră consistentă la consolidarea relaţiilor culturale dintre Atena şi Bucureşti. O relaţie strânsă s-a dezvoltat cu Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române de aproape patru decenii. În opera lui Kitromilides sunt valorificate în mare măsură contribuţiile unor foarte cunoscuţi cercetători ai acestui institut. De asemenea, numeroase referinţe la opera sa se regăsesc în preocupările savante ale românilor din spaţiul academic şi universitar. Există apropieri semnificative între concepţiile lui Alexandru Duţu şi cele ale profesorului Kitromilides cu privire la conceptul de mentalitate balcanică sau la felul în care era înţeleasă ortodoxia ca un constituent spiritual al culturii comune a Sud-Estului Europei. Profesorul Kitromilides are relaţii foarte bune şi cu Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, în acest sens evidențiindu-se contribuţia sa la donaţia de carte pentru Departamentul de Filologie Clasică şi Neogreacă sau generozitatea şi disponibilitatea de a participa la evenimente ale cadrelor didactice din această facultate. Nu în ultimul rând, trebuie amintită prezenţa sa în mediul ştiinţific românesc prin participarea la colocvii sau volume colective publicate în România, prezenţa în comitetele onorifice ale unor institute sau reviste româneşti academice şi universitare (din 1998 face parte din comitetul editorial al Revue des Études Sud-Est Européennes, din 2010 din cel al Analelor Universităţii din Bucureşti. Seria „Ştiinţe Politice”, iar din 2011 este membru de onoare al Institutului de Studii Sud-Est Europene), precum și promovarea operei unor cercetători români din domeniul studiilor sud-est europene la Atena.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Paschalis Kitromilides, Universitatea din București celebrează o personalitate remarcabilă, a cărui operă este un punct de reper incontestabil în mediul academic internaţional al ştiinţelor sociale şi umaniste, dar şi o contribuţie de referinţă pentru spaţiul ştiinţific românesc.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.