Orchestra de cameră a Filarmonicii «Oltenia» Craiova concertează la Veneţia, celebrând Ziua Naţională a României şi Centenarul Marii Uniri

28.11.18 by

Cu prilejul celebrării Zilei Naţionale a României şi Centenarului Marii Uniri, vineri, 30 noiembrie 2018, la ora 17,30, la Teatrul «Arnaldo Momo» din Venezia Mestre, situat în Via Dante 81, 30172 Venezia (VE), Italia, se desfăşoară concertul extraordinar susţinut de Orchestra de cameră a Filarmonicii «Oltenia» din Craiova. Concertul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Filarmonica «Oltenia» Craiova şi Teatrul «Arnaldo Momo» din Venezia Mestre, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Prin calitatea instrumentiştilor săi şi a dirijorului ce îi conduce, prin reputaţia de care se bucură în ţară şi în străinătate şi prin repertoriul relevant pe care îl va aborda, Orchestra de cameră a Filarmonicii «Oltenia» din Craiova va fi promotoare activă a valorilor culturii române în Italia, onorând cum se cuvine marea sărbătoare a românilor de pretutindeni, Ziua Naţională a României, celebrând momentul încărcat de trăiri profunde al Centenarului Marii Uniri. Repertoriul concertului cuprinde compoziţii reprezentative ale maeştrilor români Ciprian Porumbescu, George Enescu, Paul Constantinescu, Constantin Silvestri, Doru Popovici.

Fondată în anul 1904 şi reorganizată, prin decret regal, în anul 1947, Orchestra Filarmonicii «Oltenia» a fost specializată, în perioada de început a existenţei sale, în promovarea muzicii preclasice şi clasice. În prezent, repertoriul orchestrei s-a extins şi s-a diversificat considerabil, prin includerea unor compoziţii reprezentative pentru creaţia muzicală contemporană. Permanent preocupate de acurateţea interpretărilor, constant apreciate de public şi de critica muzicală, Orchestra Simfonică şi Orchestra de cameră ale Filarmonicii «Oltenia» Craiova au fost invitate să susţină concerte pe cele mai importante scene din România şi au întreprins numeroase turnee în străinătate: Bulgaria, Coreea de Sud, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Spania, etc. În cadrul concertului extraordinar susţinut la Veneţia, Orchestra de cameră a Filarmonicii «Oltenia» Craiova va promova compoziţii clasice româneşti, în interpretări încărcate de virtuozitate şi expresivitate artistică, într-un moment sărbătoresc ce va contribui la reliefarea calităţii muzicii de cameră din ţara noastră şi a virtuozităţii instrumentiştilor ce reprezintă şcoala românească de muzică, aflată la deplina maturitate a exprimării sale artistice.

Orchestra de cameră a Filarmonicii «Oltenia» va concerta la Veneţia sub bagheta maestrului Gian Luigi Zampieri, dirijor, organist, pianist şi cadru didactic, discipol al regretatului dirijor italian Franco Ferrara. Gian Luigi Zampieri s-a perfecţionat sub îndrumarea muzicienilor şi dirijorilor Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Gennadiy Rozhdestvensky şi Leonard Bernstein, studiind la Academia Naţională Santa Cecilia din Roma şi la Academia Muzicală Chigiana din Siena, unde a obţinut, în 1988, Diploma de Onoare în specializarea stilistică dirijorală. A fost asistent al dirijorului Gennadiy Rozhdestvensky la London Symphony Orchestra şi la Orchestra Simfonică a BBC. De asemenea, a fost asistentul dirijorului şi violonistului american Lorin Maazel. Laureat al mai multor premii de specialitate, a lucrat cu numeroase orchestre din Europa şi de pe alte continente: Orchestra Simfonică din Haifa, Orchestra Ţării Bascilor, Orchestra Filarmonică a Universităţii din Mexico City, Orchestra de Cameră a Radiodifuziuni Române şi Orchestra Filarmonicii «George Enescu» din Bucureşti, Orchestra Teatrului San Carlo din Napoli, Orchestra din Padova şi Veneto, Orchestra Simfonică Siciliană, Orchestra Simfonică a Regiunii Lazio, Orchestra Simfonică a Regiunii Abruzzo, Orchestra Simfonică din Sanremo, Orchestra Filarmonicii din Verona, Orchestra Operei din Tirana, Orchestra «Joseph Haydn» din Bolzano şi Trento, Orchestra Arenei din Verona, Orchestra Operei din Roma, Orchestra Simfonică din Ribeirão Preto, Orchestra Simfonică a Teatrului Paz din Belém şi Orchestra de Tineret «Vale Música» din Belém (Brazilia). În 2012 a fost director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Ribeirão Preto şi dirijor invitat al Orchestrei Simfonice a Teatrului Paz din Belém. În prezent este dirijor al Filarmonicii «Oltenia» din Craiova şi director asociat al Orchestrei Filarmonicii San Carlo din São Paulo (Brazilia).
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.