Opinii

01.02.11 by

Palais de Beaux Arts de Lille

Universite Charles de Gaulle Lille 3

Opéra de Lille

Theatre du Nord

La Cathédrale Notre-Dame de la Treille

La Gare Lille Flandres …Nicaieri nu-i ca acasa….
…..tocmai de asta am preferat sa plec. Pentru a ma convinge ca este mult mai bine in strainatate. Nu are rost sa ma invart in jurul degetului. Ai mai multe posibilitati, esti tratat cu mai mult respect si in acelasi timp inveti ceea ce in tara nu ai reusi niciodata. Nu ma refer numai la facultate (care e cu totul alt subiect, deosebit de interesant la randul lui !). Ba chiar m-am gandit (desi stiu ca este imposibil) ca ar fi bine ca fiecare student sa aiba posibilitatea sa traiasca pe cont propriu macar un an in strainatate. Poate asa ar intelege ce inseamna responsabilitatea, respectul, planificarea si poate asa, revenind in tara ar reusi sa schimbe ceva. Sau macar ar reusi sa isi schimbe mentalitatea. Pentru ca de fapt asta este problema principala a tineretului actual : o mentalitate artificiala influentata de cardurile de credit ale parintilor, o mentalitate bazata pe numarul de like-uri de pe Facebook. Sa ai cultura inseamna mai nou sa ai cat mai multi prieteni pe siteurile de socializare si cat mai multe branduri in sifonier. Numarul cartilor citite este invers proportional cu numarul de telefoane mobile schimbate! Nu o sa exagerez spunand ca sunt contra acestor lucruri, in niciun caz ! Si eu sunt activa online, ador magazinele si brandurile, iesitul in club cu prietenii…atat timp cat exista un echilibru. Tocmai asta incerc sa subliniez, lipsa lui la noi in tara. Cultura a fost izolata, tot ce tine de ea este slab promovat, scump, greu accesibil. In schimb se promoveaza numai valorile materiale si se construieste o baza sintetica. Nimic profund, nimic care sa asigure stabilitate. Poate parea exagerat, dar este tiparul dupa care Romania isi formeaza noile generatii. Sociologic vorbind, indivizii sunt un produs al culturii in care se formeaza. Dar ce se intampla atunci cand cultura pune accent pe materialism si superficialitate ? Raspuns : se ajunge in situatia actuala.
Haideti sa fim seriosi, cati tineri mai citesc din placere ? Ati vazut cumva prin universitati studenti citind? Sau in autobuz ? Dar in tramvai ? Poate in parcuri ? Numarati-i. Tot cam atatia am numarat si eu…. Mult prea putini in comparatie cu restul tinerilor europeni. In Franta (si in Europa in general) scopul cartii a ramas cel initial : de a fi citita. In Franta se citeste. In adevaratul sens al cuvantului. In metrou, in tren, in autobuz, in tramvai, pe scarile facultatilor, in parcuri, in cafenele, la terase, chiar si in mall sau pe strada. Peste tot se citeste. Tineri, batrani, copii nimanui nu ii este rusine sa tina o carte in mana. Este tara unde inca mai poti vedea persoane dependente de semne de carte si unde timpul inca se mai masoare in pagini citite. Sa nu uitam ca in acelasi timp, in iunie 2010, 49,9% dintre utilizatorii francezi ai Facebook-ului aveau sub 25 de anii. Cu alte cuvinte la ei se poate si cultura si distractie. La noi nu.
Si cunoscutii inca ma mai intreaba de ce am ales sa plec… Pentru ca totul se face la un alt nivel in Europa. Aaa, pardon, si noi suntem in Europa, deci formularea e gresita. Rectificare : Pentru ca totul se face la un alt nivel in restul Europei.
Tinerii sunt incurajati sa se implice in proiecte culturale, sa mearga la teatru, la muzee si la expozitii. Sunt incurajati sa faca ei insisi expozitii. Tot ce tine de cultura este foarte bine promovat si incurajat. Manifestari in campusuri, expozitii in centrele oraselor si in parcuri, concerte de muzica clasica in statiile de metrou, targuri de anticariat cu carti foarte bune la preturi de nimic (1, 2, 3 euro, 3 la 5 euro, 3 cumparate si una gratuita), proiectii de filme clasice in salile de cinema, spectacole de muzica si dans, ateliere de creatie. Stiu ca unele dintre cele enumerate se gasesc si in tara, dar foarte greu si aproape deloc mediatizate. Promovarea culturii trebuie facuta intr-un mod mult mai agresiv pentru a putea atrage atentia. Si constant. Pentru ca radacina problemei este mentalitatea. Iar mentalitatea romaneasca are nevoie de cativa ani buni pentru a se schimba si de foarte multi tineri care au vazut ca o roata trebuie sa fie rotunda si nu patrata. In Romania suntem invatati ca putem avansa si cu o roata patrata, chiar daca pierdem de cinci ori mai mult timp, chiar daca stricam drumul pe unde trecem. Si ce daca ? Daca noi reusim sa inaintam e perfect. Eventual, daca putem sa luam si roata déjà facuta de la altcineva este si mai bine. Romania impune din start o constiinta colectiva stricta, fara a lasa drept de apel noilor generatii.
La polul opus se afla Occidentul, care te invata sa iti construiesti singur roata rotunda, sa o pui in miscare si sa pastrezi drumul intact. Te invata sa fii independent dar sa traiesti civilizat in societate. Te responsabilizeaza. Iti formeaza o cultura a timpului in urma careia intelegi ca depinde de tine sa faci ceva in viata. O cultura a societatii prin care ajungi sa respecti anumite norme si valori. O cultura a culturii. Occidentul este mult mai aproape de acel echillibru intre cultura si tendintele noilor generatii pentru ca a acceptat relatia de influentare reciproca dintre societate si cultura. In afara tarii esti format datorita culturii dar in acelasi timp ai libertatea de a o modela.
Este absolut necesara trezirea la realitatea europeana si constientizarea importantei pe care cultura o are in formarea mentalitatii. Cu alte cuvinte Romania ar trebui sa invete sa isi modeleze cultural noile generatii, pentru a le putea feri de o modelare tehnologica, virtuala si superficiala, care se impune violent in ultimii ani.
ihttps://www.insidefacebook.com/2010/06/08/whos-using-facebook-around-the-world-the-demographics-of-facebooks-top-15-country-markets/

Related Posts

Tags

Share This