O prietenie născută din pasiunea pentru pictură: Nicolae Grigorescu şi Gogu Iliescu

08.04.14 by

Despre prietenie au vorbit mulţi filosofi, poeţi, si compozitori. Este de apreciat atunci când doi oameni se înţeleg, au aceleaşi pasiuni, şi se sprijină reciproc. De asemenea prietenii sunt cei care te încurajează sau sunt obiectivi cu tine, atunci când greşeşti. Viaţa îţi scoate în faţă multe caractere, din care poţi sa-ţi alegi prieteni, care iţi vor rămâne alături, poate o viaţă! O astfel de prietenie s-a legat şi între celebrul pictor Nicolae Grigorescu şi omul politic de dreapta Gogu Iliescu, moşier al conacului de la Cândeşti-Buzău. Conacul de la Cândeşti este inclus în patrimoniul naţional, fiind construit la sfârşitul secolului XVII-lea, fiind unul din cele mai vechi şi mai renumite conace din Muntenia.
Despre Gogu Iliescu se ştie că a avut o carieră militară, şi apoi va urma, una politică, aceea de senator. El se trăgea ca neam, dintr-o familie de macedoneni din Epir, fiind nepotul lui Ioan Zalomit(1810-1885), primul profesor de filozofie de la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Va devenii proprietarul conacului prin căsătoria cu Maria, fiica lui Manea. I. Stoia. Moşiile lui Gogu Iliescu erau extinse în multe localităţi ale Buzăului: Mierea, Săseni Noi. Dar, întorcându-ne iarăşi la pictură, aflăm că. aici, în liniştea zonei de la Cândeşti pictorul Grigorescu, a pictat multe tablouri, vreme de 14 ani. Unele dintre ele fiind-ui oferite in dar, prietenului său Gogu. Picturile ce au văzut lumina zilei, în foişorul de la Cândeşti au fost peste 150. Am să amintesc doar câteva: ,, Apus de soare în Bărăgan’’; ,, Han pe valea Buzăului”; ,,Ţăranca din Bisoca” şi altele.
Tot aici s-a înfiripat şi o frumoasă poveste de dragoste între savantul Henri Coandă şi fiica lui Gogu Iliescu, Elisa, tatăl marelui savant fiind prieten cu moşierul Iliescu. Gogu Iliescu mare pasionat de pictură, îl va cunoaşte pe Grigorescu în 1902, cu ocazia participării la o expoziţie de la Ateneul Român. El era şi un mare iubitor de pictură franceză şi un colecţionar al acesteia. Ce a urmat a fost un dezastru pentru acest om, deoarece i-a fost confiscata averea, de către regimul democrat popular, decedând în 1951.
Un tablou celebru pictat de Grigorescu, şi dăruit lui Eugen Iliescu, fiul moşierului, ar fi ,, Columbina în verde’’. Acest tablou a fost expus la expoziţia din1938, organizată de Academia Română, sub înaltul patronaj al regelui Carol al II-lea. Tabloul era menţionat la poziţia 36, în catalogul manifestării, indicându-se colecţia,, Eugen Iliescu-Cândeşti’’. Se presupune că doamna costumată în verde, cu ciorapii roşii şi purtând o tocă neagră, prezentată în tablou de Grigorescu, ar fi Zettina, care i-a mai pozat şi înainte pictorului. Înainte de arestarea lui Eugen Iliescu de către autorităţile comuniste, soţia acestuia se va refugia în Franţa şi va vinde această lucrare deosebită, unei familii de francezi. Fiul moşierului, a avut un sfârşit tragic fiind arestat şi închis în penitenciarele din: Piteşti, Jilva şi Gherla, la cea din urmă găsindu-şi sfârşitul.
Lucrarea lui Grigorescu, dăruită familiei lui Gogu Iliescu a fost licitată anul acesta şi apoi vândută cu suma de 142,000 de euro.

Sursa : https://www.observatorcultural.ro/Cind-un-tablou-se-intoarce-acasa*articleID_28370-articles_details.html
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.