O FRUMUSETE DE CARTE PENTRU CEI CE PRETUIESC CUVANTUL SI IMAGINEA

08.08.16 by

Prezentare: Alexandru Tudorica
Subiect: Carte Radu Anton Roman – “Suflet candriu de papugiu”…
Daca aveti timp si dragoste de limba veche si pitoreasca… Pozele de aici le-ati mai vazut; noua (adica veche…) e limba, in mare parte probabil “facuta” de autor, dar si venind dintr-o vechime care era mult mai bogata si mai neaosa; neologismele romanice, incepind cu secolul 19, au dat afara o multime de cuvinte colorate, pe care le regasiti in parte aici… Un citat despre inceputurile la noi ale lumii tiganiei, mult mai prezenta decit azi in viata Bucurestilor de odinioara:
“Cind au ajuns in apus, aduse de valurile migratiei tatarasti de la inceputul mileniului doi, triburile de ursari erau undeva, in ariergarda hoardelor. Faceau parte, impreuna cu alte “bresle” tiganesti – lautari, potcovari, ghicitoare, aurari, dansatoare, rudet, curvet de oaste ori simpli cersetori – din acea pecingine bățată ce insoteste orice armie, ciugulind resturi si farimaturi din mina ostii risipitoare, distrind invingatorii si scotocind cadavrele.”

Cam asa au aparut țiganii in lumea noastra, si cam asta se pricepeau sa faca. Adapostul si mincarea oferite de stapin au fost o pleașca pentru acesta etnie… Stiti parabola, cu lupul ce s-a bagat singur sluga la om, devenind ciine… Iar de la eliberarea din robie, in secolul 19, si pina azi, au inaintat, mental si comportamental, pina la piciorul broastei… Putem insa regreta faptul ca am pierdut “masajul”, facut apasat de ursul specialist (priviti poza), care intrecea in eficacitate, se zice, orice profesionist modern…
PS. Cum va place cuvintul curvet (de oaste)? E un singular cu sens colectiv, creat de autor dupa modelul “bradet”, “tineret”, “banet”, care suna foarte plastic, si participa la crearea acelui parfum lingvistic de care are nevoie evocarea lumii vechi…

O plimbare prin Bucurestiul de altadata, ilustrata cu fotografii de arhiva in sepia si comentata spumos de Radu Anton Roman, cu tot deliciul unei limbi romane vechi, dedata la arhaisme si regionalisme, care mai pitoresti, care mai nostalgice si mai pline de haz.
O carte foarte frumoasa cu multe fotografii ale Bucurestiului intre cele doua razboaie!
Limbaj colorat, cu foarte multe cuvinte complet necunoscute ! Arhaisme, regionalisme sau poate termeni vechi legati de meserie, obiceiurile, oamenii care au disparut de mult !
O lume pestrita ! Lumea eleganta a Bucurestilor de alta data… dar si lumea simpla, mahalagii, meseriasii, circarii si tiganii !

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.