Noiembrie – America – Alegeri si istorie

13.11.12 by

Noiembrie…ultima luna de toamna. La inceput am urmarit, ca toata lumea, lupta pentru presedinte ale Statelor Unite si, daca-mi dati voie sa exprim o pozitie personala, cu dorinta ca Obama sa invinga. M-am bucurat mult, am si sarbatorit cu prietenii…si sper ca acum o sa inceapa, pentru noi toti, o perioada noua.
Peste tot, pe unde am trecut (in octombrie am fost si in SUA), toata lumea nu vorbea folosind SUA sau USA sau “United States” sau “Estados Unidos” ci numai: AMERICA.
Si mi-a venit in minte dragul Amerigo Vespucci, italian de origine, care este unul dintre personajele folosite de istorici ca origine a numelui noului continent.
Nu o sa credeti, dar anul acesta se aniverseaza 500 de ani de la moartea lui Amerigo, marinar considerat ca unul dintre cei mai mari navigatori ai lumii. Se pare ca a fost primul care a intuit ca pamantul unde ajunsese Cristofor Columb nu era o parte a continentului asiatic ci…un nou continent.
Sigur ca multi cunosc amanunte despre Amerigo Vespucci si despre calatoriile inspre continentul american. Desi italian, el s-a stins la Sevilla, in Spania, in 2012. Am citit multe despre el…nu-mi inchipuiam ca alegerile americane puteau sa-mi dea posibilitatea culturala de a-mi improspeti cunostintele care, cu trecerea timpului si adaugarea altor informatii, de multe ori se pierd. Am avut ocazia sa descopar ca o teorie spune ca un alt explorator, Giovanni Caboto, si el italian din Genova, faimos pentru descoperirea Canadei, a avut aceeasi intuitie, ca se trata de un nou continent, si ca a dat numele actual, America, in cinstea celui care organizase, cu multi bani, calatoria sa inspre lumea noua: Richard Ameryk, un galez maestru al comertului.
Pentru mine este mereu foarte importanta ideea ca viitorul este un reflex al trecutului prin intermediul prezentului. Si marile figuri de artisti, filozofi, exploratori, oameni de stiinta, ma ajuta sa am incredere ca omenirea va lua exemplele juste (mai ales printre exploratori…nu toti au fost foarte pasnici) pentru a-si depasi limitele si a se apropia din ce in ce mail mult de cunoasterea profunda a tot ceea ce ne inconjoara.
Calatorie placuta pe Oceanul Atlantic impreuna cu Amerigo Vespucci!
www.omniscop.ro

Related Posts

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.