Ne-a parasit un mare Dascal

28.03.12 by

Dragi colegi,
Duminica, 25 martie, s-a stins din viata Profesorul Alexandru Spataru. In iunie, ar fi implinit nouazeci si doi de ani. Dansul era decanul de varsta dintre profesorii facultatii noastre. Va transmit mai jos cateva cuvinte scrise de colaboratorii apropiati ai dansului:
Profesorul Alexandru Spataru este o personalitate proeminenta a stiintei romanesti. In 1953, sub coordonarea sa, au fost initiate cercetarile pentru introducerea televiziunii in Romania. Doi ani mai tarziu, ele se concretizau intr-un echipament de studio si o prima statie de emisie tv, construite integral in tara. Cercetarile au fost reluate in 1962, de data aceasta pentru televiziunea in culori si, in 1964, impreuna cu un grup de tineri cercetatori, Profesorul Spataru realiza prima transmisiune experimentala de imagini color din tara noastra.
Profesorul Spataru a introdus in invatamantul tehnic romanesc studiului Teoriei Informatiei, despre care unele voci spun ca ar fi teoria cu cel mai puternic impact din secolul XX. Cartea sa Teoria Transmisiunii Informatiei, publicata de Editura Tehnică Bucureşti, Editura Masson Paris, Editura Vieweg und Shon Braunschweig si Editura Akademie-Verlag Berlin, a format numeroase generatii de ingineri. Versiunea franceza este cunoscuta in tarile francofone ca fiind una din primele carti de prelucrare de semnal.
 In facultatea noastra, Profesorul Spataru a fondat in 1962 Catedra de Electronica Aplicata, pe care a condus-o timp de doua decenii. Toti cei care predau astazi TTI-ul in Facultatea de Electronica din Bucuresti poarta amprenta personalitatii sale.
Profesorul Alexandru Spataru a fost Vicepresedinte C.N.C.S. şi Preşedinte al Comisiei Române de Activităţi Spaţiale, a fost membru al Independent Commision for World-wide Telecommunications Development (U.I.T.), al International Council for Computer Communication, al International Television Committee si IFAC Technical Comittee on Space. A condus delegaţii ale României la conferinţe ale Uniunii Internaţionale de Telecomunicatii, U.N.Committee on Science and Technology si U.N. Conittee on Outer Space.
Am atasat acestui email articolul dedicat Profesorului Spataru, in Revue Roumaine des Sciences Techniques, cu ocazia implinirii a 90 de ani. Tot aici gasiti si prima pagina a articolului publicat de Profesor in IEEE Transactions on Communications din 1974.
Cei care doresc sa-i aduca un ultim omagiu o pot face miercuri, 28 martie, la Crematoriul Vitan Barzesti. La 13h30 vor fi cuvantari de ramas bun, la 14h o slujba ortodoxa iar la 14h30 incinerarea.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !
--
----------------------------------------------
Octavian Fratu
Professor, University POLITEHNICA of Bucharest
Faculty of Electronics, Telecommunications and
		 Information Tehnology
Telecommunication Department

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.