Napoleon, Rusia, Monaldo Leopardi, 2012

13.08.12 by

Ciao…cu ultimul articol incepusem sa ma plictisesc de ideea de a cauta mereu o aniversare in anul 2012…putea sa apara destul de banala dar…este si un filon de mare ajutor pentru cine, ca mine, cauta un bun motiv de a captura atentia temporara a lectorilor…

Sunt in vacanta de pe 4 august si, ca multi italieni, am plecat la mare intr-o zona mai putin cunoscuta (din punct de vedere turistic). N-aveam nici o idee despre ce voiam sa scriu dar stiam ca Italia este plina de istorie si eram sigur ca putea sa-mi propuna un subiect.Astazi m-am intors din vacanta si…am nevoie de complimente! De aceea va cer sa recunoasteti ca titlul este foarte interesant (tradus…destul de ciudat)! Ce legatura este intre Napoleon si Rusia…este simplu. Incredibil…anul acesta, in 2012, sunt 200 de ani de la campania imparatului in tara care a ucis mai mult de jumatate din ostasii cu care plecase (370.000 de morti! totalul era de 600.000!). Cine este insa Monaldo? Mai ales…Monaldo Leopardi? Si ce treaba are cu Napoleon? Si cu Rusia? Aici…intra in actiune marele maestru al combinatiilor (pentru cine nu a reusit sa citeasca formidabilele volume ale lui Ilf si Petrov “Douasprezece scaune” si “Vitelul de aur” ma refer la Ostap Bender…personaj central al romanelor): in aceasta situatie…este vorba de mine!Intr-o dimineata foarte calduroasa am hotarat ca vacanta nu putea sa fie numai mare, soare si mancare ci si, avand in vedere ca erau foarte aproape de plaja mea,  o vizita la Loreto si Recanati. 

Loreto este faimoasa in toata lumea pentru sanctuarul in care se gaseste “La Madonna Nera” unde credinciosi din toata lumea vin sa-i ceara tot ce-si doresc sau, simplu, sa fie in profunda legatura spirituala cu un loc de mare energie.Aveti dreptate…pana acum elementele prezentate nu spun nimic de Monaldo si Napoleon…incep sa-mi dau seama ca nu sunt nici un detectiv de calitate si nici un ziarist prea bun dar…cum? Continuati sa cititi ceea ce scriu? Recanati va spune ceva? Acolo s-a nascut unul dintre cei mai mari poeti italieni? Giacomo Leopardi? Atunci e bine sa incep eu sa citesc articolele voastre si nu invers. Ma simt aproape de solutie…Giacomo Leopardi…Monaldo Leopardi…acum am inteles. La Recanati vizitez casa lui Giacomo Leopardi…puteti sa gasiti o multime de informatii despre Giacomo. Nu a fost numai un poet exceptional dar si un mare filozof si…astronom. A lasat lucrari de mare importanta in mai multe domenii dar este recunoscut ca un geniu al poeziei…ce coincidenta…traieste si el 39 de ani (s-a nascut in 1798 si a murit in 1837) ca si Mihai Eminescu!Vazand cum evolueaza articolul imi vin in minte mai multe posibilitati:1. O sa credeti ca soarele m-a lovit rau de tot si nu mai este nici o speranta pentru mine. Comunicati prietenului meu Fane care ma informeaza ca s-a hotarat sa nu mai publice articole din strainatate (nu putea sa spuna numai ale mele…nu voia sa distruga o prietenie de multi ani)

2. Fane citeste si ajunge la aceeasi concluzie pe care a-ti prezentat-o la punctul 1

3. Trebuie sa fac ceva cu Napoleon si Monaldo si 2012 altfel ilustra mea cariera se termina cu finalul unuia din punctele, la alegere, 1 sau 2.Este clar pentru mine ca numai punctul 3 este posibil…si atunci…hai sa lucrez la puzzle. Napoleon a pregatit si condus campania in Italia cu obiectivul de a infrunta armatele austriace dar si pentru a duce acasa multe opere de arta pentru a mari patrimoniul francez cu opere…italiene. Si la Recanati raman putine opere care scapa controlului francez…Monaldo traieste aceasta epoca si…are o idee: cartile pentru el sunt foarte importante si hotaraste sa cumpere carti la…chilogram (se dadea putina importanta atunci) si sa creeze o biblioteca…publica. Este una dintre primele biblioteci gratuite din Europa! Cand are loc deschiderea? In 1812! 

Iata de ce am creat acest labirint…numai ca sa va informez ca sunt 200 de ani de cand aceasta biblioteca a propus cititorilor (mai ales bogati pentru ca erau cei care stiau sa citeasca) o lista de circa 14.000 de volume. Eu am vizitat-o si m-am bucurat sa reantalnesc anumite titluri printre cele 20.000 de volume care sunt gazduite acum la Recanati. Biblioteca este numai pentru studiosi acum. Dar din fericire, ideea bibliotecilor, a mers inainte chiar daca, de multe ori, cu totii uitam de existenta lor. 2012…200 de ani de la campania lui Napoleon in Rusia dar, pentru mine…200 de ani de la nasterea unei bilblioteci libere si pentru toti! Va imbratisez si lectura placuta cu poeziile lui Leopardi…Giacomo

 www.omniscop.ro

 

 

 

 

Related Posts

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.