Mircea Cornişteanu participă la workshop-ul realizat de Robert Wilson la „The Watermill Center” – SUA

24.07.13 by

În perioada 30 iulie-3 august, Mircea Cornişteanu, director general al wwwwwTeatrului Naţional „Marin Sorescu” va fi prezent în SUA, la „The Watermill Center”, Long Island, New-York, fondat în 1992 de regizorul şi artistul vizual american Robert Wilson. Directorul teatrului craiovean la fi prezent în cadrul laboratorului pentru „performance” (https://watermillcenter.org/about) la workshop-ul organizat de legendarul regizor american în vederea viitoarei realizări a spectacolului „Rinocerii”, de E. Ionesco, la Teatrul Naţional Craiova.
Pe durata a cinci zile, Robert Wilson şi echipa sa vor discuta cu Mircea Cornişteanu, însoţit de Cătălin Ionescu Arbore, în calitate de scenograf, pentru a pune la punct amănuntele viitoarei colaborări. Premiera spectacolului „Rinocerii”, în regia lui Robert Wilson, este prevăzută să aibă loc pe 4 iulie 2014.
Robert Wilson a mai fost în trecut de trei ori la Craiova: prima oară cu prilejul prezentării spectacolului său „Femeia mării”, de H. Ibsen, în cadrul Festivalului Shakespeare, 2008. A doua oară, regizorul american a fost prezent la TNC în 2010 cu ocazia prezentării filmului spectacolului său „Hamlet – Un monolog”, realizat la Alley Theatre în 1995, regizat şi interpretat de el, iar a treia oară în 2012, la acelaşi festival internaţional, cu spectacolul „Sonetele lui Shakespeare”, prezentat de „Berliner Ensemble”, Berlin.
Cu prilejul călătoriei în SUA, Mircea Cornişteanu va fi invitatul ICR New-York, unde va vorbi, pe 26 iulie, despre „Caragiale şi arta spectacolului”. Realizator a 21 de spectacole din opera lui Caragiale (teatru, proză, articole, scrisori), regizorul Mircea Cornişteanu va expune publicului prezent la conferinţă experienţa sa personală în „interpretarea” operei celui mai important dramaturg român şi va citi pagini din creaţia acestuia.

Robert Wilson
(n. 1941, Waco, Texas) a primit unele dintre cele mai importante distincţii: Cel mai inovator artist american (2005), Medalia pentru Artă a statului Texas (2005), Comandor al Artelor şi Literelor din Franţa (2003), Marele Premiu „Politika” la Festivalul Internaţional de Teatru BITEF – Belgrad (2002), Premiul Naţional pentru Design decernat de Smithsonian Institution (2001), membru de onoare al Academiei Americane de Artă (2000), Premiul Puşkin – Taganka Theater (1999), Premiul pentru Excelenţă în Design, acordat de Harvard University (1998), Premiul Europa pentru Teatru Taormina (1997), Leul de Aur pentru sculptură la Bienala de la Veneţia (1993), Premiul Criticii de Teatru Germane (1990), Marele Premiu al Festivalului Cinematografiei de Artă de la Barcelona (1989), Premiul MONDELO pentru Teatru, obţinut la Palermo (1988), Premiul Obie pentru Regie (1986). Este „Commandeur des Arts et des Lettres”, distincţie acordată de Ministerul Francez al Culturii.

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.