Mircea Cornișteanu 70

10.04.14 by

Regizorul și directorul Teatrului Național „ Marin Sorescu”, Mircea Cornișteanu, împlinește duminică, 13 aprilie, 70 de ani de viață și 41 de carieră artistică.
Colectivul artistic și tehnic al teatrului îi urează viață lungă, prosperă, sănătate și putere de muncă pentru a duce la capăt proiectele artistice în care este implicat.
Își dorește să încheie directoratul „cu cel mai important proiect care s-a făcut în teatrul românesc de la «Trilogia antică» a lui Andrei Şerban. Sunt câţiva ani de când încerc să-l conving pe Robert Wilson să lucreze la Teatrul din Craiova şi am reuşit.”
Unul dintre cei mai apreciați regizori români, Mircea Cornișteanu este autorul primei Integrale Caragiale Repetitii_Sîn lumea teatrului românesc, realizată la Naționalul craiovean. Primul său spectacol după o piesă de I.L Caragiale, „ O scrisoare pierdută”, a fost pus în scenă pe 19 aprilie 1974 la Craiova, în timpul directoratului lui Amza Pellea.
Născut la 13 aprilie 1944, în București, Mircea Cornișteanu și-a legat indisolubil cariera artistică de Teatrul Național Craiova. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura română a Universităţii Bucureşti, promoţia 1967, precum și Facultatea de Regie-Teatru a I.A.T.C., promoţia 1973, clasa Radu Penciulescu. Din 1973 până în 1990 a fiost regizor la Craiova, apoi, timp de nouă ani a fost regizor la Teatrul „C.I. Nottara.” Între 1997-2000 a fost director al Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov. Din anul 2000 a devenit directorul general al T.N.C., fiind la ora actuală unul dintre cei mai longevivi directori din istoria teatrului craiovean.
În 40 de ani de carieră a realizat peste 150 de spectacole pe scenele a mai mult de 25 de teatre profesioniste din ţară şi străinătate (Polonia, fosta U.R.S.S., Cipru), spectacole de teatru, teatru de păpuşi, musical-uri, operetă şi teatru de televiziune.M_Cornisteanu_re
Pentru unele dintre spectacolele realizate a obţinut peste 20 de premii pentru regie sau cel mai bun spectacol la diferite competiţii şi festivaluri. A fost distins cu Premiul UNITER (2010) pentru întreaga activitate și cu Premiul UNITER (2011) pentru cel mai bun spectacol TV pentru „Unde-i revolverul ?” de Görgey Gabor.
A montat până în prezent 25 de spectacole după opera lui Caragiale, dintre care 5 spectacole cu piesa „O scrisoare pierdută”.S Mircea Cornișteanu a realizat atât Integrala comediilor lui Caragiale, cât şi alte spectacole bazate pe proza şi corespondenţa acestuia, dar și spectacole din dramaturgia românească și internațională, după scrierile dramatice ale unor autori prestigioși, de la Cehov (un „Unchiul Vanea” de neuitat) până la Neil LaBute. A inițiat proiecte importante ale T.N.C Marin Sorescu, între care „Întâlnirile SpectActor” și concursul pentru regizori și dramaturgi tineri români sunt de notorietate națională.
Este laureat în 1993 şi 1996 cu Premiul naţional de umor pentru spectacole de teatru. Cavaler al Ordinului Naţional „Serviciul Credincios”. A fost secretar general al Convenţiei Teatrale Europene ales la Adunarea Generală de la Nisa – 2005 şi reales la Adunarea Generală de la Craiova – 2007. Societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova.
„Filozofia” sa de viață este simplă, în cheie stoică: „Am avut noroc să cunosc artişti, nu ştiu câţi au avut acest noroc; am avut noroc că nu m-am săturat, că nu m-am lăsat răpus de rutină. Îmi place să merg la teatru, îmi place să lucrez cu tinerii, să ies dimineaţa în grădină şi să intru în casă seara târziu. Îmi place să conduc maşina repede. Sunt un norocos.”

La mulți ani, domnule Mircea Cornișteanu!

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.