MIERCURI, 12 IUNIE 2013, ORA 19:00 Închiderea stagiunii de muzică de cameră Sonate celebre

11.06.13 by

Recital extraordinar susţinut de

LIVIU PRUNARU
vioară

DANA PROTOPOPESCU
pian

În program:
Guillaume Lekeu: Sonata în Sol major

César Franck: Sonata în La major

* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari);
recital inclus în abonament

Duo Liviu Prunaru – Dana Protopopescu

Cei doi artişti români au cariere impresionante în străinătate, după ce şi-au început studiile în ţară. S-au impus ca solişti de cotă internaţională, aplaudaţi pe scene importante ale lumii, colaborând cu dirijori şi solişti faimoşi, atât în interpretarea muzicii concertante, cât şi a celei camerale. Liviu Prunaru este în prezent concertmaestru al celebrei Orchestre Regale Concertgebouw din Amsterdam şi solist concertist al Filarmonicii “Oltenia”, fiind, de asemenea, activ şi în domeniul pedagogic, la Academia “Menuhin”, ca profesor şi director artistic.
În ceea ce priveşte muzica de cameră, violonistul Liviu Prunaru alcătuieşte un duo redutabil împreună cu Dana Protopopescu, apreciata pianistă care se poate lăuda cu o bogată activitate discografică.

LIVIU PRUNARU

Distins în toamna anului 2012 cu Titlul de “Cetăţean de Onoare” pppp
al Municipiului Craiova, Liviu Prunaru deţine actualmente statutul de concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw (Koninklijk Concertgebouworkest) din Amsterdam şi, începând cu 1 martie 2013, pe cel de solist concertist al Filarmonicii “Oltenia”. Simultan, desfăşoară o intensă activitate didactică ca profesor de vioară la Academia „Menuhin” din Gstaad (Elveţia). Cântă pe valoroasa vioară istorică Stradivarius “Pachoud”, datată 1694.
Născut la Craiova, violonistul Liviu Prunaru şi-a început studiile muzicale la vârsta de şase ani. În 1990, şi-a continuat studiul sub îndrumarea lui Alberto Lysy, la Academia Internaţională de Muzică „Menuhin” din Gstaad/Elveţia, unde a avut ocazia de a se perfecţiona cu muzicieni celebri, precum: Yehudi Menuhin, Igor Oistrah, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Pierre Amoyal. Violonistul român şi-a completat pregătirea muzicală cu Dorothy DeLay în New York, unde a participat şi la cursurile de măiestrie susţinute de Itzhak Perlman.
În primii ani de studiu, a câştigat numeroase concursuri naţionale, precum şi Premiul I la Concursul Internaţional „Kocian” din fosta Cehoslovacie. De asemenea, a obţinut numeroase premii şi distincţii la cele mai importante concursuri şi competiţii internaţionale de vioară: în 1991, Premiul I la Concursul „Lipizer” din Gorizia/Italia şi la Concursul „Molinari” din Elveţia; în 1993, este distins cu Premiul al II-lea la Concursul „Regina Elisabeta” din Bruxelles şi câştigă, totodată, faimosul Premiu „Eugène Ysaÿe”; în 1997, i se decernează Medalia de Aur la Concursul „Dong-A” din Coreea de Sud şi, în 1998, Medalia de Argint, la Concursul Internaţional din Indianapolis/S. U. A. În 1999, obţine Premiile I ale Concursurilor „Juilliard – Mendelssohn” şi „Nakamichi – Wieniawski”, ambele desfăşurate în S. U. A. În acelaşi an, 1999, Liviu Prunaru îşi face debutul la „Lincoln Center’s Tully Hall” din New York, cu Juilliard Symphony Orchestra.
A cântat ca solist în compania unora dintre cele mai prestigioase orchestre din lume: Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestra Naţională din Belgia, Orchestra Filarmonicii din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Cameră din Indianapolis, Juilliard Symphony Orchestra, Orchestra Naţională Radio – Bucureşti ş. a. A colaborat cu dirijori de renume – Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu.
A înregistrat CD-uri alături de Camerata Lysy, precum şi propriul CD, cu lucrări de Strauss, Brahms, Gluck, de Falla, Saint-Saëns şi Sarasate, acompaniat de pianistul Luc Devos. În 2005, a înregistrat alte trei CD-uri, ce cuprind integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de Beethoven (cu concursul pianistei Dana Protopopescu), “Anotimpurile” de Vivaldi, Concertul pentru vioară de Dvořák şi, recent, la Editura Casa Radio, a apărut CD-ul cu Sonatele pentru vioară şi pian de Grieg (tot cu Dana Protopopescu la pian).

DANA PROTOPOPESCU

„Dana Protopopescu este o pianistă excepţională; ea reuneşte dddddtoate calităţile unei interprete remarcabile: tehnic perfectă, muzicalitatea naturală şi o profundă inteligenţă.”
(prof. Karl Engel, Hochschule für Musik, Hanovra)
Dana Protopopescu a început studiul pianului de la ,vârsta de 14 ani în cadrul Liceului de Muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti, continuându-şi pregătirea de specialitate la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles (clasa prof. Eduardo del Pueyo), la absolvire obţinând Diploma Superioară de Pian. A participat la cursuri de măiestrie artistică la Hochschule für Musik din Hanovra, unde obţine Diploma de virtuozitate pian şi solist-concertist la clasa profesorului Karl Engel.
Talentul său este recunoscut de numeroasele premii obţinute la concursuri internaţionale: “Joseph Darche”, “Tenuto-Jeunes Virtuoses”, “Laure van Cutsem”, “Maria Canals” ş. a.
Ca solistă, a debutat la vârsta de 16 ani, interpretând Concertul nr. 4 în Sol major, op. 58 de L. v. Beethoven în compania Filarmonicii “Gheorghe Dima” din Braşov, sub bagheta dirijorului I. Ionescu-Galaţi.
A susţinut concerte sub conducerea unor reputaţi şefi de orchestră din ţară (Mircea Basarab, Mircea Cristescu, Ion Baciu, Emanoil Elenescu, Emil Simon, Ludovic Bács, Paul Popescu, Horia Andreescu ş. a.) şi din străinătate (Alexander Rahbari, F. Terby, André Vandernoot, Ronald Zollman, Martin Turnovský, A. Jansson, Luigi Sagrestano, Spiros Argiris, E. Civjel, Avi Ostrowsky, Igor Markevitch, Atsushi Nukii ş. a.), în importante centre muzicale: Londra, Moscova, Paris, Montreal, Washington, Bucureşti, Barcelona, Bruxelles, Vilnius ş. a. A fost invitată să concerteze de mai multe ori în ciclul “Mari interpreţi” în Belgia şi Spania. A susţinut peste 50 de concerte cu aproape toate orchestrele simfonice româneşti.
Dana Protopopescu a înregistrat pentru Koch Discover International (Austria) integrala lucrărilor pentru pian solo de Weber, Mendelssohn-Bartholdy şi Ceaikovski, unele din CD-urile apărute fiind apreciate cu punctajul maxim în revistele de specialitate: “cinci stele” şi “cel mai bun CD al lunii octombrie 1995” pentru concertele de Weber (în Classic CD, Londra 1995). Preocupată permanent de lărgirea repertoriului, pianista abordează şi lucrări mai puţin cunoscute, ca de exemplu Concertul în Si minor de Hummel (pentru înregistrarea căruia a primit distincţia maximă în revistele de specialitate – “cinci stele”, la Classic CD, Londra, 1994 şi Penguin Guide, SVA, 1994), precum şi lucrări de Clara Schumann, Menotti ş. a. În filmul “Benvenuta”, producţie italo-franco-belgiană premiată la Montreal şi în Japonia, regizorul André Delvaux i-a încredinţat întregul rol pianistic pentru coloana sonoră, acoperind un larg evantai stilistic – lucrări de la Mozart, Schumann şi Brahms până la contemporani (actorii principali ai filmului: Fanny Ardant, Vittorio Gassman). Din bogatul său repertoriu fac parte, pe lângă concerte inedite, peste 50 dintre cele mai cunoscute concerte pentru pian şi orchestră, alături de lucrări în genul cameral.
A participat la festivaluri internaţionale atât ca solistă (“George Enescu” – 1995; Festivalul Flandrei, Veneţia, Praga, Festivalul de la Kfar Blum – Israel), cât şi în duo vioară – pian la finalele Concursului Internaţional “Reine Elisabeth”, ediţiile 1993 şi 1997, Bruxelles. În 1999, a susţinut un recital de sonate împreună cu Mihaela Martin, iar în anul 2000, la Festivalul Internaţional de la Wiltz, solista a interpretat în compania Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti şi a Corului din Luxemburg, sub bagheta dirijorală a lui Fernand Jung, Fantezia pentru pian, cor şi orchestră de Beethoven, ce s-a bucurat de un real succes.

CONCERTELE FILARMONICII „OLTENIA”
PERIOADA 14 IUNIE – 4 IULIE 2013

VINERI, 14 IUNIE, ORA 19:00
Concert simfonic
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: PIER GIORGIO CALABRIA (ITALIA)
SOLIŞTI: BOGDAN UŢĂ (clarinet) https://bogdanuta.ro/
GEORGE LEFTEROGLU (vioară)
În program:
Claude Debussy:
Prélude à l’après-midi d’un faune (Preludiu la după-amiaza unui faun)
Carl Maria von Weber: Concertino pentru clarinet şi orchestră
Carl Maria von Weber – Hector Berlioz: Invitaţie la vals
Camille Saint-Saëns: Introducere şi Rondo capriccioso în La minor
pentru vioară şi orchestră, op. 28
Nikolai Rimski-Korsakov: Capriciu spaniol, op. 34
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari);
concert inclus în abonament

VINERI, 21 IUNIE, ORA 19:00
Închiderea stagiunii 2012/2013
Concert simfonic,
în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: JANGWON SEO (COREEA DE SUD)
SOLIST: CIPRIAN ORAVEŢ (vioară)
În program:
Ludwig van Beethoven:
Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 61
Robert Schumann: Simfonia a II-a în Do major, op. 61
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari);
concert inclus în abonament

Concerte în Stagiunea estivală 2013

VINERI, 28 IUNIE, ORA 19:00
Concert „Dansuri simfonice”
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: CONSTANTIN GRIGORE
SOLIST: ELVIS CIUCULESCU (violoncel)
În program:
Theodor Rogalski: Dans românesc (Joc din Muntenia)
Piotr Ilici Ceaikovski: „Trepak” din baletul „Spărgătorul de nuci”
Bedřich Smetana: Vltava
Paul Constantinescu (50 de ani de la moarte): Olteneasca
Piotr Ilici Ceaikovski:
Variaţiuni pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33
Piotr Ilici Ceaikovski: Vals din opera „Evgheni Oneghin”
Ion Dumitrescu (100 de ani de la naştere):
Suita „Munţii Retezat” (fragment)
Antonín Dvořák: Dans slav nr. 8
Johannes Brahms: Dans ungar nr. 1
Gerónimo Giménez: „La boda de Luis Alonso”
Grigoraş Dinicu: Hora staccato
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari)

SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE, BUCUREŞTI,
PIAŢA „GEORGE ENESCU”
Concert simfonic extraordinar, în parteneriat cu ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale Bucureşti,
în cadrul Bucharest Music Film Festival (21 – 30 iunie 2013)
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: CONSTANTIN GRIGORE
În program:
Partea I
Theodor Rogalski: Dans românesc (Joc din Muntenia)
Piotr Ilici Ceaikovski: „Trepak” din baletul „Spărgătorul de nuci”
Bedřich Smetana: Vltava
Paul Constantinescu (50 de ani de la moarte): Olteneasca
Piotr Ilici Ceaikovski: Vals din opera „Evgheni Oneghin”
Ion Dumitrescu (100 de ani de la naştere):
Suita „Munţii Retezat” (fragment)
Antonín Dvořák: Dans slav nr. 8
Johannes Brahms: Dans ungar nr. 1
Gerónimo Giménez: „La boda de Luis Alonso”
Grigoraş Dinicu: Hora staccato
***
Partea a II-a
Arvo Pärt: “Fratres” pentru vioară, orchestră de coarde şi percuţie
Alexander Balanescu:
Suita de balet “Lorenzaccio” pentru vioară şi orchestră
SOLIST: ALEXANDER BALANESCU
https://www.balanescu.com/

JOI, 4 IULIE, ORA 19:00
Concert simfonic
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: CHRISTOPHER PETRIE (MAREA BRITANIE)
SOLIŞTI: OCTAVIAN GORUN, GABRIEL NIŢĂ (vioară)
În program:
Ralph Vaughan Williams: Fantasia on a Theme by Thomas Tallis
Călin Huma – Christopher Petrie: Balada „Mioriţa” din „Dansuri dacice”
Benjamin Britten (100 de ani de la naştere):
“Four Sea Interludes” din opera “Peter Grimes”, op. 33a
George Enescu: Balada pentru vioară şi orchestră
Ciprian Porumbescu: Balada pentru vioară şi orchestră
George Enescu: Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari)

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

1 Comment

  1. Traci Rivers

    În palmaresul său sunt numeroase distincţii de la cele mai importante concursuri şi competiţii internaţionale de vioară; a cântat ca solist în compania unora din cele mai prestigioase orchestre din lume, a colaborat cu dirijori de renume, a îregistrat CD-uri. Simultan desfăşoară o intensă activitate didactică de profesor de viaoră la Academia “Menuhin”. Din 2006 este concertmaestru al Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam –cotată în 2008 drept cea mai bună orchestră din lume. În 2010, Liviu Prunaru a fost numit Director artistic al vestitei Academii elveţiene, având astfel onoarea de a duce mai departe tradiţia prestigioasei instituţii. Profitând de preyenţa lui liviu Prunaru în Craiova, Clubul Melomanilor l a avut ca invitat sâmbătă dimineaţă, 8 octombrie 2011, în sala Filip Lazăr a Filarmonicii Oltenia. A fost o întâlnire deosebit de agreabilă şi o lecţie pentru fiecare participant: performanţa în orice domeniu înseamnă muncă şi multe sacrificii.

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.