Mes étoiles noires

12.06.13 by

Trebuie sa recunosc ca-mi place sportul dintotdeauna…cand eram mic n2

n1jucam fotbal pana cand ne chemau parintii in casa, chiar daca mingea n-o vedeam…o “ghiceam” si continuam sa luptam pentru victorie cu multa vointa.
Iar apoi erau meciurile in televiziune pe care le urmaream cu mare atentie mai ales cand erau meciuri in campionatul european sau mondial. Cati jucatori formidabili n-am vazut (cel putin din punctul meu de vedere)! Multi dintre ei…de culoare! Stele negre! Este titlul articolului…”Stelele mele negre”.
De ce? In ultima vreme am apreciat foarte mult eleganta, modul corect de a juca, inteligenta unui mare jucator de fotbal, campion mondial cu Franta in 1998 si european in 2000!
Apoi…a jucat in multe cluburi in Franta, Italia si Spania si in 2008 a hotarat sa se retraga. A devenit ambasador UNICEF si prezenta lui in televiziune a fost foarte rara (TV-ul nu prea se ocupa de cultura…cand un fotbalist se retrage…aproape nu mai exista!).
O sa va intrebati de ce, dintre toate stelele negre (de culoare), l-am ales pe Lilian. Pentru ca, pur si simplu, in urma unui interview in televiziune, m-a lasat pur si simplu uimit! Nu numai prin vocabular! Ci, mai ales, pentru ideile transmise! Si pentru ca…prezenta o carte scrisa de el…”mes étoiles noires”!!!.
O carte care schimba ideea pe care, de multe ori, ziarele, literatura, istoria , ne-o transmit. Avem impresia ca persoanele de culoare (negrii), au o istorie care incepe cu perioada sclavilor, continua cu lupta pentru libertate si cu castigarea drepturilor in unele state in ultimele decenii!
In felul acesta ignoram mari figuri ale umanitatii de culoare (si in antichitate) si mari creatii filozofice, de drept si literatura, a partii “negre” a omenirii”. Este suficicent sa invatam ca in Mali, in 1222, este scris un document despre drepturile omului care sunt aproape aceleasi propuse de marea miscare revolutionara franceza din 1789!
Sper ca aceasta carte a fost tradusa in romana; daca nu, ca o sa fie tradusa curand! Pentru ca, in felul acesta, o sa intelegem ca exista o singura specie umana cu culori diverse! Mersi, Thuram!

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.