Marin Sorescu omagiat de TNC – 80 de ani de la naștere, 20 de ani de la moarte

24.02.16 by

În 2016 se împlinesc 80 de ani de la nașterea marelui scriitor Marin Sorescu (n. 29 februarie 1936), respectiv 20 de ani de la trecerea sa în eternitate (8 decembrie 1996) Cu acest prilej, teatrul care-i poartă numele va organiza o serie de manifestări culturale în care va fi evocată figura unuia dintre creatorii de prim rang ai generației sale, în repetate rânduri propus la Premiul Nobel pentru literatură. MarinSorescu11
Astfel, duminică, 28 februarie, de la ora 18,30, la sala „Amza Pellea” va fi prezentat spectacolul „Profet în țara lui”, regia Alina Hiristea, un performance de poezie și muzică pe texte de Marin Sorescu. La el vor lua parte cunoscuți actori ai Naționalului craiovean, Ilie Gheorghe, Tudor Gheorghe, Emil Boroghină, Ion Colan, dar și studenții anului II al Departamentului de Arte al Facultății de Litere (Universitatea din Craiova), Corul „Allegro” și orchestra de cameră a Liceului de Artă „Marin Sorescu” (îndrumător, prof. Florin Zamfir). Elevi ai Liceului de Artă vor interpreta de asemenea din poezia soresciană (îndrumător, prof. Angela Cristea).
Luni, 29 februarie, la sala „Ia te uită!” a teatrului, de la ora 16,00, va fi lansat volumul „Marin Sorescu. Singur printre canonici”, de Cosmin Borza, monografie critică apărută în 2015 la Editura Art, considerată cea mai profesionistă lucrare dedicată operei și vieții scriitorului. Cu acest prilej va fi vernisată o expoziție de pictură dedicată scriitorului de către elevi ai Liceului de Artă (îndrumător, prof. Monica Dincă).

Scriitorul Nicolae Coande va prezenta evenimentul.

Publicul craiovean este invitat să participe la toate aceste manifestări. Intrarea este liberă.

Marin Sorescu:

„O lună destul de agitată din motive de… vârstă! S-a zvonit că împlinesc 50 de ani și n-am cum să mă eschivez. Multe, și mărturisesc, emoționante momente și manifestări de simpatie. La Craiova, la Liceul comercial, pe la începutul lunii – o întâlnire cu elevii și profesorii, într-o sală călduroasă, la propriu și la figurat. Au mai participat Chifu, Berceanu, George Popescu, Ghica, Diaconescu și actorul Ion Colan, care a citit cu mult succes din Lilieci. La masă era un buchet mare cu 50 de garoafe roșii, plus una albă… Într-o altă după amiază, la Teatrul Național Craiova, sala mică, a trebuit de asemenea, să asist la un spectacol improvizat de actorii tineri ai teatrului: Mirela Cioabă, Tania Filip, plus Colan, Ilie Gheorghe și încă vreo doi. Cuvândul de deschidere – Firescu, secretarul literar al teatrului. Apoi au vorbit Patrel Berceanu și Costică Barbu, amândoi spunând lucruri plăcute, evident, dar se vedea că sunt simție și sincere… După aceea, am invitat actorii participanți plus redacția „Ramuri” și grupul de colaboratori la „Cina”. În seara următoare, petrecerea s-a mutat acasă. A venit și Eugen Simion de la București, invitat de cenaclul nostru, și a vorbit liber vreo două ceasuri despre condiția criticului. (Succesul cel mai mare la spectacolul de teatru a fost evident al lui Tudor Gheorghe). Peste 30 de invitați în apartamentul meu atât de neîncăpător. Dar toți s-au simțit bine. S-a stat pe jos, în picioare. Tudor, fiind răcit, n-a cântat, dar a fost în mare vervă (întâmplări cu Moșu – avea o bombă în bătătură, din timpul războiului – pusese fân peste ea, vacile tot mâncau, el dădea s-o acopere etc. Un alt vecin avea un tanc acoperit cu paie – l-au târît cu tractorul). Colan m-a imitat pe mine cum discut cu fotbaliștii. O seară foarte plăcută. Au fost Chifu, Patrel, Barbu, G. Popescu, Negrici, Colan cu soțiile, Dobrescu cu soția, Tania Filip, pictorul Sorin Novac (care mi-a adus un tablou), Cl. Moldovan, George, Ionică, Mioara și Natalia.”

21 februarie 1986, Jurnal inedit, vol VII, Ed. Autograf MJM, 2014

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.