Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al Bulgarilor, Doctor Honoris Causa al Universității din București

19.11.12 by

Miercuri, 21 noiembrie 2012, Universitatea din București are deosebita onoare de a acorda prestigiosul titlu de Doctor Honoris Causa Majestății Sale Regelui Simeon al II-lea al Bulgarilor. Ceremonia se va desfășura începând cu ora 17:00 în Aula Magna a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).

Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al Bulgariei s-a născut la 16 iunie 1937 la Sofia, fiind fiul Regelui Boris al III-lea al Bulgariei și al Reginei Giovanna de Savoia, fiică a fostului rege al Italiei, Victor Emanuel al III-lea. Simeon Borisov de Saxa-Coburg şi Gotha a ajuns cel mai tânăr țar al Bulgariei, la vârsta de șase ani, în august 1943, după moartea tatălui său.

Regele Simeon al II-lea împreună cu mama sa, Regina Giovanna, și cu sora sa, Prințesa Maria Luisa, au fost nevoiți să plece în exil în urma loviturii de stat de la 9 septembrie 1944 și a ocupării țării de către sovietici. Familia regală a mers în Alexandria, Egipt, unde se afla bunicul din partea mamei al Majestății Sale, Regele Victor Emanuel al III-lea al Italiei.

Tânărul rege a început să frecventeze cursurile Colegiului Victoria din Alexandria. În 1951, familia regală a revenit în Europa și s-a stabilit la Madrid, unde au primit azil din partea Guvernului Spaniol. Regele Simeon al II-lea și-a continuat studiile la Liceul Francez din capitala Spaniei și apoi și-a început pregătirea în Drept și Științele Politice. Între anii 1958 – 1959 a urmat cursuri la Academia şi Colegiul Militar Valley Forge din Statele Unite ale Americii, iar apoi s-a reîntors în Spania, pentru a-şi continua și finaliza pregătirea în Drept şi Administraţia Afacerilor. În 1962, acesta s-a căsătorit cu doña Margarita Gómez-Acebo y Cejuela, urmașă a unei importante familii aristocrate spaniole.

După 50 de ani de exil, Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea s-a reîntors în Bulgaria, în 1996. În 2001, Regele a făcut publică dorința sa de a se întoarce definitiv în țara natală. În timp record, Majestatea Sa a organizat un partid politic sub numele de Mișcarea Națională Simeon al II-lea. În acest context, în iulie 2001 Regele Simeon al II-lea a devenit prim-ministrul țării sale. Din guvernul condus de Majestatea Sa și-au găsit loc unii dintre cei mai buni specialişti ai ţării, a căror valoare profesională a contat mai mult decât experienţa politică. Nu în ultimul rând, în timpul  mandatului său (2001 – 2005), Bulgaria şi-a realizat prioritatea naţională de a deveni membru deplin al Alianţei Nord-Atlantice NATO şi, totodată, a semnat Tratatul de Pre-Aderare la Uniunea Europeană.

Prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa Majestății Sale Regelui Simeon al II-lea al Bulgarilor, Universitatea din Bucureşti aduce recunoaştere activităţii sale civice de excepţie şi rezultatelor meritorii obţinute pentru destinul european al ţării sale, onorând o personalitate eminentă și o carieră excepţională.

 www.omniscop.ro

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.