Lingvistul Ian Roberts, Doctor Honoris Causa al Universității din București

26.03.13 by

77777Miercuri, 27 martie 2013, Universitatea din București are deosebita onoare de a oferi titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Ian Roberts, unul dintre cei mai importanţi lingvişti din Europa şi din întreaga lume. Ceremonia se va desfășura începând cu ora 12:00 în Sala Stoicescu a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).

Ian Roberts este profesor de lingvistică la Universitatea din Cambridge și decan al Facultății de Limbi Moderne și Medievale din Cambridge, din 2011, unul dintre cei mai cunoscuți sintacticieni ai zilelor noastre, membru al Academiei Britanice și al Academia Europaea. Profesorul Roberts este, de asemenea, președintele ales al Societății de Lingvistică Europeană (Societas Linguistica Europaea). Are contribuții remarcabile în domeniul sintaxei teoretice, diacronice și comparative, fiind expert în studiul limbilor romanice, germanice și celtice, și are însemnate contribuții la filosofia limbajului în paradigma generativă. A predat la Geneva, Wales (Bangor) și Stuttgard și a fost profesor invitat la cele mai prestigioase universități din întreaga lume (Oxford, MIT, Ecole Normale Supérieure, University of California, University of Maryland etc.).

Profesorul Ian Robers este, de asemenea, un prieten al României şi al românilor şi a contribuit într-o mare măsură la crearea unei legături între comunităţile academice de la Cambridge şi Bucureşti. Cu sprijinul său, a fost încheiat un acord Erasmus între Universitatea din Cambridge şi Universitatea din Bucureşti. Profesorul Roberts a oferit posibilitatea ca studenţi, doctoranzi şi postdoctoranzi ai Universității din București să desfăşoare stagii de cercetare la Cambridge, sub îndrumarea sa.

În cadrul vizitei sale la Universitatea din București, profesorul Roberts va susține și două prelegeri:

Lectio magistralis: Formalism and Functionalism: A New Perspective on an Old Debate, marți, 26 martie 2013, ora 18:00, Facultatea de Litere, Sala de lectură a Bibliotecii (etajul 1), strada Edgar Quinet, nr. 5-7, sector 1, București.

Conferințele Academiei Române: Where does Grammar Come From?, joi, 28 martie 2013, ora 18:00, Academia Română, Calea Victoriei, nr. 125, sector 1, București.

Prin acordarea titlului de Honoris Causa profesorului Ian Roberts, la propunerea comună a Facultăților de Litere și de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București primește în comunitatea sa academică pe unul dintre cei mai citaţi lingvişti europeni în viaţă care, prin scrierile sale a avut şi continuă să aibă contribuţii remarcabile la dezvoltarea teoriei lingvistice.

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.