Laudatio NATAȘA RAAB

14.03.16 by

Ardeleancă prin origine, Natașa Raab este una dintre personalitățile remarcabile adoptate de zona Olteniei, trecând, prin temperament și tenacitate, drept olteancă neaoșă, după cum însăși susține. Iubește acest oraș, a cunoscut celebritatea pe scena Teatrului Național din Craiova, continuând a face onoare acestei urbe, prin complexa ei personalitate artistică, dar și prin valoarea umană incontestabilă, fiind implicată deseori și în proiecte umanitare.
Pregnantă personalitate a peisajului teatral românesc, mereu apreciată de critica de specialitate, actrița Natașa Raab este și doctor în filologie, autoarea lucrării „Tipologie feminină în dramaturgia lui Cehov” (Editura AIUS, 2004) și a activat ani buni ca profesor de actorie în cadrul Departamentului de Arte al Universității din Craiova.
Cu o prezență feminină electrizantă, o doamnă seducătoare, frumoasă, cu evidente atuuri, Natașa Raab este un adevărat icon al unei comunități care a iubit-o și a răsplătit-o mereu cu aplauze furtunoase. Admirând-o în rolul Elena Andreevna, Valentin Silvestru, unul dintre cei mai duri critici de teatru, scria despre Natașa Raab: „actriţă înaltă, mlădioasă, cu ţinută elegantă şi un chip gânditor, de o frumuseţe severă, o atitudine încordată şi un mers sigur (…) Actriţa a realizat fără cusur, în chip proeminent, cu fineţe extremă şi cu o nuanţă de mister, cel mai interesant caracter al spectacolului.” În Almanahul Teatru, din 1988, un profil elogios conturat de criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu, anunța apariția unei actrițe speciale: „dotată cu forţă dramatică, glas bun, dicţiune perfectă, temperament scenic şi înfăţişare statuară, disponibilităţi atât pentru dramă, cât şi pentru comedie”.
Natașa Raab este una dintre actrițele iubite de camera de filmat, care nu se sfiește să abordeze roluri dintre cele mai diverse, de la filme de lung metraj și seriale de televiziune, până la reclame tv, notorietatea și ținuta artistică specială făcând mereu onoare Craiovei. O adevărată Doamnă a scenei craiovene, Natașa Raab a fost laureată de-a lungul timpului cu numeroase premii și distincții, de la premiul UNITER pentru debut, în anul 1989, pentru rolul Elena Andreevna, din spectacolul „Unchiul Vanea”, de A.P.Cehov, regia Mircea Cornișteanu, până la ascensiunea sa recentă din zona cinematografiei, majoritatea filmelor în care a jucat, fiind apreciate inclusiv la nivel internațional. A jucat rolul mamei în filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenții” (regia Adrian Sitaru, 2011, premiat la festivalul Internațional Locarno, Elveția), dar a jucat și rolul Dr. Olga Cerchez din pelicula „Poziția copilului” (regia Călin Netzer, 2013, Ursul de Aur la Berlinala din 2013).
Dincolo de evidentele merite profesionale, actrița Natașa Raab a fost dăruită cu o energie debordantă, necontenind a-și manifesta preaplinul histrionic în mai multe zone de interes artistic, de la roluri de teatru, film și televiziune, până la înregistrări de albume audio, prezentări de spectacole, turnee și zeci de participări cu trupa Teatrului Naţional Craiova la marile Festivaluri de teatru ale lumii.
Înzestrată cu o frumusețe statuară, persoană carismatică, puternică, foarte feminină și feministă, Natașa Raab este călăuzită de credința nestrămutată într-un Dumnezeu care o iubește și o veghează mereu, cu o carieră artistică notabilă. Pentru toate acestea, pentru că duce mai departe renumele scenei de teatru craiovene, Consiliul Local Craiova şi Primăria Municipiului Craiova i-au acordat doamnei Nataşa Raab, în 2015, titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE al Municipiului Craiova.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.