Lansările Editurii Cartier la Gaudeamus 2014 (Nivelul 0.00, stand 20, str. Vasile Voiculescu, Romexpo, 19 – 23 noiembrie 2014)

20.11.14 by

Miercuri, 19 noiembrie
Ora 14.00 – 15.00 Standul Rusiei
Sankea de Zahar Prilepin
Sesiune de autografe

„(După Patologii) se aștepta ca Prilepin să vină cu o nouă carte despre război. Dar a scris un roman despre tânăra generație. Nu există acțiuni militare în sensul obișnuit al cuvântului, în noua sa carte; și totuși, Sankea este despre război. Despre o luptă necruțătoare și zădarnică pe care noua generație –
a celor de 20 de ani – o poartă cu propria lor țară, cu regimul politic și cu ei înșiși.”
(Kultura)

Vineri, 21 noiembrie
Ora 16.00. Standul Cartier
Dictionar al greselilor de limbă de Valentin Guţu
Invitaţi: Valentin Guţu, autor; Bogdan Ghiu, scriitor; Daniel Cristea-Enache, critic literar.

„Dicţionarul greşelilor de limbă nu se poate confunda cu niciunul dintre îndreptarele şi ghidurile de exprimare apărute în spaţiul editorial românesc în ultimele decenii. E diferit prin obiect (urmărind abaterile de la normă pe un teritoriu larg: atît în Republica Moldova, cît şi în România) şi prin dimensiuni (impresionante), dar mai ales prin metodă, prin felul în care îşi întîmpină şi îşi convinge destinatarii. E un instrument extrem de util pentru vorbitorii dornici să stăpînească registrul standard al limbii române; în acelaşi timp, pentru cercetători, e o sursă valoroasă de informaţii despre starea reală a limbii actuale, în primul rînd a celei vorbite în Republica Moldova. Prima ediţie a Dicţionarului, publicată de Valentin Guţu în 1998, oferea deja un material lingvistic greu sau chiar imposibil de găsit în alte surse. Ediţia de faţă, mult amplificată, este de fapt o altă carte: o preţioasă şi foarte necesară arhivă a variaţiilor şi a evoluţiilor specifice ale limbii române actuale, în ipostazele ei diferenţiate geografic şi administrativ.”
(Rodica Zafiu)

Ora 17.00. Standul Cartier
Unde e Aromânia? de Nicolas Trifon
Invitaţi: Nicolas Trifon, autor; Dan C. Mihăilescu, critic literar; Enache Tuşa, profesor la Universitatea Ovidius din Constanta.

„Întrebarea Unde e Aromânia? sună mai degrabă ca o provocare. Totuşi, pentru autorul acestei cărţi, răspunsul e oarecum firesc : Aromânia e acolo unde au trăit, trăiesc şi vor trăi aromâni în carne şi oase, care doresc să-şi cultive diferenţele şi limba, să-şi împărtăşească experienţele comune şi să le transmită mai departe, să facă planuri pentru viitor. Lumea aromână, armânamea, nu are un sens şi un viitor credibil decât concepută, proiectată, imaginată, în configuraţia ei completă : aromânii care au rămas în regiunile unde sunt atestaţi de-a lungul istoriei, cei care le-au părăsit de voie, de nevoie, dând naştere unor circuite diasporice de o rară complexitate, cei care s-au stabilit grupaţi în România în perioada interbelică…”
(Nicolas Trifon)

Ora 18.00. Standul Cartier
Reinventarea tradiției. Alexandru Sturdza și Europa Sfintei Alianțe de Stella Ghervas
Invitaţi: Stella Ghevras, Elena Siupiur, cercetător; Ştefan Vianu, doctor in filozofie.

„Fără îndoială este una dintre cărțile cele mai originale din istoria intelectuală publicate în ultimul deceniu, un veritabil tur de forță! Un studiu inovativ, de pionierat, ce aduce lumea și ideile Orientului ortodox în dezbaterile despre rolul tradiției în modernitate.”
(Aurelian Crăiuțu)

Sâmbătă, 22 noiembrie
Ora 16.00. Standul Cartier
Ţesut viu de Emilian Galaicu-Păun
Invitaţi: Emilian Galaicu-Păun, autor; Lucia Țurcanu, critic literar; Ion Bogdan Lefter, critic literar; Bogdan-Alexandru Stănescu, critic literar, scriitor.

„Ţesut viu. 10 x 10 de Emilian Galaicu-Păun este una dintre cele mai interesante şi mai originale scrieri care s-au produs la noi în ultimul deceniu. În primul rînd, prin modul de abordare, în mare parte inedit, al unui efervescent segment temporal, abundînd în evenimente sociale ieşite din comun. Cele mai multe dintre aceste fenomene social-istorice fie că nu au alcătuit nicicînd subiectul unor scrieri în proză, fie că au fost atacate de o manieră simplistă şi neconvingătoare ca literatură. În al doilea rînd, prin diversitatea unui material de viaţă, „recoltat” de pe cîteva continente, care ar fi furnizat materie epică pentru un întreg ciclu romanesc. Şi nu în ultimul rînd, printr-o stilistică inteligentă, vădit provocatoare, printr-o scriitură densă, coroborînd fapte, date, figuri, excerpte artistice din milenara veghe a înţelepţilor şi din jocul truculent al unei istorii pe cât de bizare, pe atît de dramatice.”
(Eugen Lungu)

Ora 17.00. Standul Cartier
Clavir în ceaţă de Eginald Schlattner
Invitaţi: Catrinel Pleşu, traducător; Emil Hurezeanu, scriitor; Gabriel H. Decuble, traducător; Elizabtea Rosca-Lasconi, critic literar.

„Ca toate cărțile frumoase ale lumii, cartea aceasta vorbește despre tot. Despre război și despre dictatură, despre decădere și speranță, despre omenie și dramă, despre suferință, despre lumi apuse, despre marginalitate și bucurii . Iar dincolo de toate, despre iubire. În agitația lumii de azi (și dintotdeauna) ni se oferă o lectură care nu povestește despre lucruri marunt actuale, ci despre lucruri mereu importante.”
(Catrinel Pleșu)

Vă așteptăm cu drag.

Gânduri bune,
Mircea Voinea,
PR Manager
promo@cartier.md

Ne puteți urmări și pe www.cartier.md

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.