Joi, în Foaierul Teatrului Național Craiova Claudiu M. Florian își va lansa romanul „Vîrstele jocului. Strada Cetății”

28.05.12 by

Claudiu M. Florian, prim-colaborator al Ambasadei României în Elveția, își valansa romanul „Vîrstele jocului. Strada Cetății” la Craiova, în cadrul unui turneu de promovare care mai cuprinde orașele Brașov, Sibiu, Rupea. Scriitorul va fi prezent la Craiova, joi, 31 mai, de la ora 13, în Foaierul Teatrului Național.Vor vorbi despre autor și despre carte Emil Boroghină, Nicolae Coande, Cornel Mihai Ungureanu și Cosmin Dragoste.

Claudiu M. Florian își va lansa romanul și la Salonul Internațional al Cărții Bookfest (sîmbătă, 2 iunie, ora 14.00, la standul editurilor Polirom și Cartea Românească, pavilion C2, Romexpo).

Prezentarea editurii:

Vîrstele jocului. Strada Cetății a fost scris inițial în limba germană și a apărut în anul 2008 la Editura Transit, Berlin, cu titlul Zweieinhalb Störche – Roman einer Kindheit in Siebenbürgen (Două berze și jumătate – Romanul unei copilării în Transilvania).

Vîrstele jocului. Strada Cetătii este o imersiune high fidelity în datele și atmosfera unei epoci și încercarea de a schița confluența dintre cinci mentalităti (ardelenească, oltenească, săsească, „regățeană”, vest-germană), patru generații (străbunici, bunici, părinți, copil – prezente sincronic, în același moment temporal), trei istorii (românească, săsească, germană), două culturi (a românilor și a sașilor transilvăneni) și un prezent continuu (mijlocul anilor ’70, având ca punct terminus moartea dictatorului chinez Mao Zedong și… începutul școlii primare).

Autorul:
Claudiu Mihail Florian s-a născut în 1969 la Rupea, județul Brașov, unde a trăit pină la 11 ani. După gimnaziul și liceul urmate în Capitală, revine în Ardeal ca militar în termen (septembrie 1988 – ianuarie 1990). Licențiat în Germanistică, la București, în 1994. Magister în Științe Umaniste Interdisciplinare în limba Germană, la București (1996), și în Istorie Contemporană, la Bielefeld/Germania (2000).
În perioada studen
ției a tradus în limba româna o serie de romane din limbile engleză și germană, între care cîte două de Sven Hassel și Hermann Hesse. Din anul 2002 este angajat al Ministerului Afacerilor Externe. Atașat cultural și de presă la Ambasada României la Berlin (2004-2009). Din 2010 este prim-colaborator al Ambasadei României în Elveția, la Berna.

Referințe critice:

„Din perspectiva înduioșătoare a copilului, Claudiu M. Florian reușește să tematizeze cu o profunzime ieșită din comun probleme politice, istorice și sociale, fără a renunța niciodată la umorul fin și inocent care străbate întregul roman.” (Alexandra Șora)

„O înregistrare exactă a tonalității discuțiilor, dublată de multiple neînțelegeri copilărești, generează umorul profund al acestor miniaturi doar în aparență naive, ale unui copil crescut la bunici „saso”- români. Încîntator datorită modului nepretențios și exact de a povesti.” (Markus Bauer – Neue Zürcher Zeitung)

„Printr-o simbolistică poetică, autorul îl ține pe cititor cu sufletul la gură. Îl uluiește, îl face să izbucnească în rîs. Florian reînvie în mod literar și în limbajul copilului o lume strînsă în jurul unor tradiții seculare, săsești și românești, Transilvania copilăriei sale, care așa ca aici nu va mai exista niciodată.” (Ingeborg Ruthe – Berliner Zeitung)

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.