Jean Jacques Rousseau – egalitate, societate si natura

09.06.12 by

Din cat se vede in conversatiile de zi cu zi, oamenii stiu totul de multa vreme. De fiecare data observam ca interlocutorii (si des si noi) folosesc imediat o fraza a lui Aristotel, Platon, Kant, Schopenhauer fie pentru ca sunt importante pentru conversatie fie penru a arata prezenta unei culturi care face, mai mult sai mai putin, o impresie asupra participantilor la discutie.

Este si adevarat ca noi suntem fructul evolutiei si reprezentam ideile pe care oameni de mare inteligenta si curaj le-au prezentata in momente in care era dificil (sau periculos) sa fie propuse.

Azi dimineata, in timp ce ma plimbam pe langa biblioteca, privirea mi-a cazut pe un text pe care l-am citit de curand si pe care vi-l propun: Discorso sull’origine e i fondamenti della diseguaglianza tra gli uomini ( ce sa-i faci sunt in Italia si l-am citit asa) dar sigur este si in romana: Discurs despre originea si bazele inegalitatii intre oameni  scris in 1754. M-am apropiat si am suras: anul acesta, exact in luna iunie, sunt 300 de ani de la nasterea marelui ganditor, filozof, scrittor si…muzician, Jean Jacques Rousseau! M-am inclinat cu respect si m-am gandit ca putea sa fie un subiect interesant pentru articolul pe care, lunar, prietenul meu Fane Bazilescu are curajul de a-l propune pentru revista.

De multe ori, cand suntem in vizita la cate un muzeu, ghidul ne propune cate un aspect neasteptat despre artistul autor al operei despre care vorbeste.

Despre Jean Jacques ar fi multe de spus. Am descoperit si eu ca era…elvetian, de limba franceza, dar elvetian de origine. Dar partea cea mai importanta este ca discursurile sale au fost fundamentale pentru conceptia de egalitate care a fost propusa cu forta de Revolutia Franceza intr-o perioada in care regele era o prezenta absoluta si aristocratia la maximul de putere.

Multumesc, JJR! Ideile tale sunt valabile si acum si sper ca oamenii o sa continue sa citeasca cu interes cartile tale.

 www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.