Istoricul Peter Burke și umanistul Herbert Grabes, Doctori Honoris Causa ai Universității din București

23.11.12 by

Vineri, 23 noiembrie 2012, Universitatea din București este onorată să îi primească în comunitatea sa de prestigiu pe istoricul britanic Peter Burke și pe umanistul german Herbert Grabes.
Peter Burke și Herbert Grabes sunt invitați speciali la cea de-a 10-a Conferință internațională interdisciplinară a Centrului de Excelenţă pentru Studiul Identităţii Culturale (CESIC) din cadrul Universității din București, intitulată Literature and Cultural Memory, care se va desfășura în perioada 22-24 noiembrie 2012.
Profesorul Peter Burke s-a născut în anul 1937, provenind dintr-o familie bogată din punct de vedere cultural. A crescut în Londra anilor Celui de-al Doilea Război Mondial, într-o casă ticsită de cărți, ceea ce a contribuit la nașterea dragostei sale iremediabile pentru istorie. Acest entuziasm pentru istorie l-a ajutat să obțină o bursă de studiu la Oxford. De-a lungul carierei sale, a fost profesor la Universitatea din Sussex, la Universitatea Cambridge și apoi la Universitatea din São Paolo, Brazilia.
Un moment de răscruce în parcursul său academic a fost întâlnirea cu Asa Briggs, care a adus în aria de interes a tânărului Burke sociologia şi istoria artei, ca şi puncte de vedere centru-est europene, precum cele ale lui Zev Barbu, mentorul său de origine română.
Peter Burke este autorul a peste 200 de articole și 30 de cărți, printre care se numără Culture and Society in Renaissance Italy, 1972; Popular Culture in Early Modern Europe, 1978; Sociology and History, 1980; Historical Anthropology of Early Modern Italy, 1987; The French Historical Revolution: the Annales School, 1929 – 89, 1990; The Fabrication of Louis XIV, 1992; A Social History of Knowledge from Gutenberg to Diderot, 2000; What Is Cultural History?, 2004; From the Encyclopédie to Wikipedia, 2012). Multe dintre lucrările sale au fost traduse și în limba română la Editura Polirom și la Editura Institutul European.
Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Peter Burke va avea loc vineri, 23 noiembrie 2012, începând cu ora 9:00 în Sala de Consiliu a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (str. Pitar Moș, nr. 7-13).
Herbert Grabes s-a născut la Krefeld, în Germania, în anul 1936. Începând din 1956 frecventează studiile de filosofie ale Universităţii din Köln. După un an petrecut în SUA, unde predă germana la Universitatea din Detroit, reia studiile filologice şi primeşte titlul de doctor al Universităţii din Köln, este asistent cercetător şi îşi susţine disertaţia de Habilitation în filologie engleză, în 1969. Lector de engleză până în 1970 la Mannheim, devine profesor plin la Giessen şi Director al Institut für Anglistik und Amerikanistik.
Preşedinte al Asociaţiei Germane a Profesorilor de Engleză (1976 – 1980) şi Prorector al Universităţii Justus Liebig (1979 – 1981), Herbert Grabes joacă un rol crucial în stabilirea unei reţele remarcabile de relaţii şi legături internaţionale între Giessen, alte universităţi germane şi universităţi de prestigiu din Europa şi America.
Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Herbert Grabes va avea loc vineri, 23 noiembrie 2012, începând cu ora 10:00 în Sala de Consiliu a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (str. Pitar Moș, nr. 7-13).
Conferirea înaltului titlu de Doctor Honoris Causa profesorilor Peter Burke și Herbert Grabes încununează conferinţa internaţională interdisciplinară a CESIC şi completează o listă de intelectuali de elită, colaboratori ai Universității din Bucureşti, care au primit prestigioasa distincție: Gordon Campbell (University of Leicester), Andrew Sanders (Birkbeck College, Londra şi Durham University), Stephen Greenblatt (Berkeley şi Harvard), George Rousseau (UCLA şi Oxford), Carlo Ginzburg (UCLA şi Scuola Normale Superiore di Pisa), Hayden White (University of Califronia, Santa Cruz), Linda Hutcheon (University of Toronto) și Pat Rogers (University of South Florida).

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.