Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană #7

20.06.19 by

Lucrările recente ale artistului Bogdan Rață pun în discuție fragilitatea existenței umane dar și ce este sculptura astăzi și modul cum ne raportăm la ea.

De la lucrările de început, când sculpturile sale intrigau privitorul prin asocierea de detalii anatomice supradimensionate și culori contrastante, Bogdan Rață continuă să caute noi forme de expresie în sculptură, în ultimii de ani fiind interesat de explorarea raportului dintre imaginea bidimensională și spațiu. Siluetele umane realizate în relief plat, cu modelaj subtil, îți atrag atenția prin simplitatea și fragilitatea lor. Imaginea de la care pornește, fie că este una cu încărcătură emoțională personală sau istorică, cum este cazul lucrării View from Light din 2017 (despre mișcarea de rezistență împotriva comunismului), este apoi prelucrată și adaptată spațiului prin curbare, deformare, pliere. Artistul îmbină materialele tradiționale ca ipsosul sau metalul, cu cele noi, precum rășinile și poliesterul sau chiar cu proiecțiile video.

Pe lângă creația sa artistică, discuția cu Bogdan Rață va urmări multiplele roluri pe care le dezvoltă în paralel pe scena de artă din Timișoara.

///

Bogdan Rața (n. 1984) este artist, Lector al Facultații de Arte și Design Timișoara, director artistic al Kunsthalle Bega și inițiator al Bibliotecii Pavilion. Este doctor în arte vizuale cu o teză susținută la Universitatea de Vest despre noile materiale în sculptura contemporană.

A avut expoziții personale la Slag Gallery New York, Galeria Farideh Cadot Paris, Muzeul Național de Artă Contemporană București, Nasui Collection & Gallery București și Fundația Calina Timișoara.

A participat în proiecte curatoriale în Venetia, Sankt Petersburg, Paris, New York, Dublin, Liverpool, Moscova, Moulhouse, Tel Aviv, București și Timișoara. Lucrările sale monumentale au fost expuse în cadrul proiectului Moving Monuments în Liverpool, Bruxelles, Cascais, Porto, Kiev.

În 2017 a predat ca profesor invitat în cadrul Academiei de Artă și Design din Bratislava și a realizat în parteneriat cu Fundația Calina proiectul educațional ARTISTHETEACHER.

Împreună cu Alina Cristescu și Liviana Dan este fondator al Kunsthalle Bega și al Bega Artprize (premiul anual pentru un curator român).

//


Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană este un proiect care pune în legătură mai multe generații de artiști și încurajează împărtășirea de cunoștințe și experiență folosind două formate:
– interviul cu artiști contemporani din zona artelor vizuale care expun internațional și care au abordări și practici artistice diferite;
– atelierele-laborator, unde artiștii invitați lucrează cu un grup de tineri, oferind consiliere, ghidare și analiză pe proiecte.

Interviurile sunt realizate sub forma unor întâlniri cu public, formatul lor fiind gândit astfel încât să permită întâlnirea cu artiști din diferite generații, pentru a afla cum s-au format aceștia, cum își dezvoltă ideile, care sunt temele care îi interesează, sursele de documentare, raportul cu instituțiile de pe scena artistica românească și internațională. Este o ocazie de a vorbi și a afla mai multe despre modul cum lucrează aceștia și procesul lor de lucru, dar și cum acestea sunt integrate în existența cotidiană.


Întâlnirile sunt gândite pentru studenți / tineri artiști, dar ele sunt interesante pentru toate categoriile de public preocupat de arta contemporană.

Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN


Organizator: Switch Lab
Parteneri: Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu, Asociația Galeria Nouă
Parteneri media: Radio România Cultural, RFI Romania, Revista Zeppelin, Modernism Punct Ro, FEEDER.ro

Vă așteptăm!

//

Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din diverse perspective – ca artist, curator, manager cultural. A absolvit Universitatea Națională de Arte București și Masterul de Management Cultural EcumEst. Din 2007 predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Artă din București. Între 2007-2012 coordonează Mărturii XXI – Revizitând trecutul / O colecție de interviuri video realizate cu artiști, critici și istorici de artă români din diferite generații, produs de Galeria Nouă. Tot în 2007 editează cartea bilingvă (româna-engleză) Fotografia în arta contemporană. Tendințe în România după 1989, publicată de Galeria Nouă la Editura Unarte București. Din 2012 se implică și se interesează constant să dezvolte programe educaționale care să contribuie la înțelegerea artei contemporane de către copii și adulți.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.