Iarna – Vivaldi, Martini, Elvis Presley, Telemann, De André

14.12.12 by

Decembrie! A sosit iarna. Craciunul este aproape si, ca de obicei, peste tot domnesc cantecele pe…argument. Duminica m-am hotarat sa actionez ca un revolutionar si sa lupt cu majoritatea programelor de la radio si TV; dar, deoarece doream sa ma simt in ambientul iernii, am ales o muzica dintotdeauna placuta urechilor mele: Vivaldi, 4 anotimpuri, iarna.

Mi-am dat seama ca eram si in cautarea unui argument cu care sa inchei calatoria articolelor pe care le scriu (si, din fericire pentru ceilalti, necitite) pentru revista. In timp ce ascultam miscarea sinuoasa a notelor lui Vivaldi am avut o inspiratie…dintotdeauna se vorbeste de lupta intre muzica usoara si cea clasica si de faptul ca din ce in ce mai putina lume asculta muzica clasica.

O sa scriu, poate, despre acest argument. Astazi incerc sa va prezint doua nume

Georg Philip Telemann

necunoscute multora: Georg Philip Telemann si Johann Paul Aegidius Scwarzendorf (cunoscut si cu numele francez Jean Paul Egide Martini).

Jean Paul Egide Martini

De ce? Pentru ca primul a fost unul dintre marii compozitori al timpului sau (14 martie 1681 – 25 iunie 1767). Prieten al lui Johann Sebastian Bach, in clipa in care l-a cunoscut pe Handel, a decis sa abandoneze cariera de avocat si sa se dedice complet muzicii scriind aproape 5000 de lucrari! Iar cel de-al doilea pentru ca…nu a fost un mare compozitor ci…un compozitor! Dar este faimos pentru ca a scris “Plaisir d’amour”, o romanta splendida.

Vad fetele voastre care deja se intreaba…a inceput sa bea rapid baiatul, nu a asteptat sarbatorile. Ce legatura o fi cu Fabrizio de André (si cine e?) si cu Elvis Presley? Este adevarat…am cam tras cate-o dusca de bun vin rosu italian, dar

Fabrizio de André

Fabrizio de André

acest lucru m-a ajutat sa va spun ca Fabrizio de André a fost unul dintre cei mai iubiti compozitori si interpreti italieni. Si ca una dintre compozitiile sale “La canzone dell’amore perduto” (Cantecul iubirii pierdute) a folosit partea Adagio a concertului in re major pentru trompeta, arcuri si continuu de Telemann. Hmmm, ok…si cu Elvis ce o sa mai inventezi? Elvis? Cine nu-si aduce aminte de “Can’t Help Falling in Love” interpretata de fantasticul Elvis? Ei bine…melodia este “imprumutata” romantei “Plaisir d’amour” de Martini.

Elvis Presley

Nu exista o contradictie intre muzica usoara si cea clasica…in mod sigur adeseori splendide melodii ale muzicii clasice au devenit hit-uri prin intermediul unor mari artisti!

Din fericire pentru voi…o sa scriu din nou in ianuarie…va urez un An Nou Fericit cu bucurie, sanatate, noroc si…muzica de toate felurile…La Multi Ani!!!

www.omniscop.ro

 

 

Related Posts

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.