Gustav Klimt si Modernismul vienez

09.05.12 by

Gradina cu floarea soarelui

Nu vreau sa atept pana in iulie; mai mult, doresc sa va informez cu multa vreme inainte in asa fel incat sa va puteti organiza. Este vorba despre 14 iulie…nu, nu vreau sa scriu despre Bastilia…poate am s-o fac cu numarul viitor al revistei.

Astazi am sa incerc sa ma plasez in 1862. 14 iulie 1862. Nu incercati sa cautati vreo batalie sau hotarare importanta din punct de vedere politic (cand mi se propune o data de acest fel, multumita formidabilei profesoare de istorie pe care am avut-o la scoala, creierul meu incepe o cautare mai tare decat motorul windows-ului sperand sa gaseasca data bataliei faimoase la care se refera).

14 iulie 1862 este o data importanta pentru pictura. In acea zi s-a nascut in

Danae

cartierul Baumgarten, la Vienna, marele artist Gustav Klimt. In mod sigur Wikipedia poate sa va dea o multime de informatii privind viata sa, familia, evolutia sa artistica. Aici vreau numai sa evidentiez o etapa importanta in evolutia sa: “Secesiunea”, gruparea artistica noua cu obiectivul de a cauta adevarul existentei umane. Un moment de ruptura cu stilul artistic al epocii.

2012 este anul in care, in Europa, se celebreaza 150 de ani de la nasterea lui Klimt. Visitand Viena anul acesta puteti sa intelegeti care a fost importanta “Modernismului vienez” si cum, multumita lui Klimt si altor artisti din acea perioada, influenteaza modul de gandi si de a trai si in zilele noastre.

Dintre tablourile lui Klimt, cel mai faimos este “Sarutul”. Cred ca este bine, ca

Sarutul

pentru orice fel de opera de arta, indiferent de domeniu, sa intrati in contact direct cu creatia. De aceea va invit sa vizitati nenumaratele expozitii dedicate lui Klimt. Locurile unde se gasesc cele mai multe opere ale lui Klimt: Belvedere, Lepold Museum, Wien Museum! . 1862 – 2012…150 de ani de danke al unui mare artist.

 www.omniscop.ro


Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.