FRIENDSHIP SEASON 2016/2017 Concert extraordinar de Anul Nou

04.01.17 by

VINERI, 13 IANUARIE 2017, ORA 19:00
SÂMBĂTĂ, 14 IANUARIE, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: PETER OSCHANITZKY
În program:
Johann Strauss-fiul: Uvertura operetei ”Die Fledermaus” („Liliacul”), op. 362; Uvertura ”Der Zigeunerbaron” („Voievodul țiganilor”); Valsul ”An der schönen blauen Donau” („Dunărea albastră”), op. 314; ”Kaiser-Walzer” (”Valsul imperial”), op. 437; Valsul ”Wiener Blut” („Sânge vienez”), op. 354; Polca ”Auf der Jagd” („La vânătoare”), op. 373; Polca „Unter Donner und Blitz” (”Tunet și fulger”), op. 324
Johann Strauss-fiul/Josef Strauss: Pizzicato Polca
Johann Strauss-fiul: ”Annen” Polca, op. 117; ”Tritsch-Tratsch” Polca, op. 214
Josef Strauss: ”Feuerfest” (”Focuri de artificii”), polka française, op. 269
Johann Strauss-fiul: ”Ligourianer Seufzer” (”Suspin liguric”), scherz-polka, op. 57; ”Champagner-Polka” (”Polca șampaniei”), scherzo muzical, op. 211; ”Ägyptischer” (”Marș egiptean”), op. 335
Preţ unic: 50 lei; concert în abonament (1) – 13 ian. 2017

Peter Oschanitzky s-a născut la Timișoara, într-o familie de muzicieni: tatăl – compozitor și dirijor, mama coristă, iar fratele, pianist de jazz și compozitor. A urmat cursurile secției de dirijat orchestră din cadrul Conservatorului ”Ciprian Porumbescu” din București, pe care le-a absolvit în 1975, la clasa maestrului Constantin Bugeanu. În toamna aceluiași an, a fost numit dirijor al Operei Naționale – Timișoara. În intervalul 1983 – 1991 a fost dirijor al Filarmonicii ”Banatul” – Timișoara. Peter Oschanitzky a revenit, în 1991, în instituția Operei, ca director artistic și dirijor. În paralel, a devenit profesor la clasa de orchestră a Facultății de Muzică din Timișoara. Recunoscut pe plan internațional, a preluat în 1993 funcția de dirijor al Operei Naționale din Osijek, Croația, poziție pe care a deținut-o până în anul 2010.
Invitat la pupitrul dirijoral al tuturor Filarmonicilor și Operelor din țară, maestrul Oschanitzky a întreprins turnee artistice în ex-Iugoslavia, RDG, Cehoslovacia, iar apoi Germania, Italia, Bulgaria, Elveția, Belgia, Olanda, Republica Moldova și Ungaria.
Pentru activitatea prestată, a obținut în 1981 Premiul ATM, în 1983 Premiul Pantheon din Pescara – Italia, este cetățean de onoare al orașului Timișoara și al județului Timiș. Se bucură, deopotrivă, de recunoașterea Ministerului de Externe al României, iar anul 2006 i-a adus o confirmare și de peste ocean, și anume – titlul de doctor în muzica al Universității Belford din S. U. A. Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate artistică, i s-a acordat titlul de Membru de Onoare al Operei Naționale – Timișoara (2015). Repertoriul său, extrem de vast, parcurge un traseu care trece prin toate genurile muzicale, de la operă, operetă, balet, muzical, muzică simfonică, fie că vorbim despre creația românească sau despre cea universală.
Maestrul Peter Oschanitzky și-a înscris numele și în galeria compozitorilor contemporani români, cu lucrări de lied, muzică de cameră și operetă (”Fată dragă din Banat”). O serie de înregistrări pentru radio, TV, precum și CD-uri cu Filarmonicile din țară, completează agenda artistică a dirijorului .

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.