Filarmonica „Oltenia” Craiova Deschiderea Stagiunii 2019/2020: „Symphonic Adiemus” de Karl Jenkins – o lume sonoră fantastică

10.10.19 by

Deschiderea Stagiunii Classic + 2019/2020 a Filarmonicii „Oltenia” Craiova va aduce joi, 10 octombrie, ora 19:00, o premieră în România, sub bagheta maestrului Marius Hristescu: „Symphonic Adiemus” de Karl Jenkins,unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori ai zilelor noastre.

Creaţia muzicianului galez, născut în anul 1944, este apreciată pentru stilul său original, îmbinând muzica clasică şi stilul world music. Cea mai populară lucrare semnată de Karl Jenkins, „The Armed Man: A Mass for Peace”, compusă în anul 1999, a fost interpretată de peste 2000 de ori în douăzeci de ţări diferite în ultimii 20 ani şi, după lansarea sa, compozitorul a fost premiat cu 17 discuri de aur şi de platină.

Lansarea discului „Symphonic Adiemus” a avut loc în 29 septembrie 2017, aceeaşi dată la care lucrările de pe album au fost interpretate în premieră mondială la Royal Festival Hall din Londra. Discul reuneşte unele dintre cele mai cunoscute creaţii corale ale compozitorului din seria „Adiemus”.

Este vorba despre un gen muzical inventiv, caracterizat prin diversitate armonică şi timbrală, o muzică optimistă şi relaxantă, pe care Karl Jenkins o propune în ultimii douăzeci de ani pe cinci dintre cele mai bine vândute albume ale sale. Proiectul crossover „Adiemus”, a fost prezentat de Karl Jenkins, ca dirijor, pe scene din Japonia, Germania, Spania, Finlanda, Olanda şi Belgia, având un succes răsunător.

„Symphonic Adiemus” reia câteva dintre aceste piese şi le îmbracă într-o formă nouă, cu un discurs sonor îmbogăţit şi dinamizat considerabil: grupurile vocale devin ansambluri corale ample, acompaniate, pentru prima dată, de orchestră. Muzica de pe acest disc sună inedit şi proaspăt, noutatea venind din îmbinarea muzicii clasice cu influenţe africane, gospel şi cu elemente ale muzicii celtice.

Despre „Symphonic Adiemus”, Karl Jenkins spune: „Din anul 1995, când a apărut pentru prima dată „Adiemus”, într-o combinaţie unică de elemente ale muzicii clasice şi a celei tradiţionale, am fost asaltat cu cereri pentru un nou Adiemus care, pentru prima dată, a fost scris pentru cor mixt. Ideea de a orchestra câteva din vechile mele piese a dus la un nou concept, de a crea sonorităţi masive, simfonice”.

Sub bagheta dirijorului Marius Hristescu, Orchestra simfonică şi Corala academică (pregătită de maestrul Pavel Şopov) ale Filarmonicii „Oltenia” Craiova vor transpune publicul într-o lume sonoră fantastică, plină de imaginaţie, energie şi prospeţime: „Symphonic Adiemus”.

MARIUS HRISTESCU

Invitat frecvent al filarmonicilor din ţară, Marius Hristescu a susţinut concerte alături de interpreţi, precum: Ion Ivan-Roncea, Bogdan Ştefănescu, Felicia Filip, Daniela Vlădescu, Sorin Drăniceanu, Yuri Tsiple, Vlad Stănculeasa, Bogdan Zvorişteanu, Liviu Prunaru, Mirabela Dina, Hector Sanchez, Ioana Lupaşcu, Maria Solozobova, Cristian Florea, iar în anul 2010 (împreună cu soprana Diana Ţugui şi baritonul Sandor Balla) a iniţiat proiectul „Sempre Lyrica” ce s-a bucurat de un succes răsunător.

În alcătuirea programelor de concert o preocupare constantă a fost aceea de a prezenta publicului lucrări mai puţin cunoscute sau din creaţia contemporană. Astfel, în februarie 2010 a dirijat în primă audiţie lucrări ale compozitorului cipriot Savvas Savva, în noiembrie 2011 a adus în atenţia publicului Simfonia a II-a „Romeo şi Julieta” de Alfonso Rega, în 2012Concertul iranian pentru pian de Shaheen Farhat, Balada pentru trombon bas de Eric Ewazen şi “Cartoon” pentru 13 instrumente de coarde şi clavecin de Zoran Erić.

Anul 1999 a marcat începutul colaborării cu binecunoscutul cantautor Tudor Gheorghe, colaborare în urma căreia a luat naştere proiectul Anotimpurile Poeziei Româneşti, iar anotimpurilor simfonice li s-au alăturat „Calvarul unei inime pribegi”, „Parfumele nebunelor dorinţi” şi „Cavalerii felinarelor târzii”, albume dedicate Bucureştiului de altădată. Seria succeselor a fost continuată cu mult-titratul „Degeaba…?!” (o adevărată explozie cu accente de rock-simfonic inspirată de Revoluţia Română din decembrie ’89), contrastantul „Al cincilea Anotimp – Femeia” şi spectacolul pe versurile lui Grigore Vieru – „Vremea Nemâniei”, pentru a cărui punere în scenă au fost selectaţi muzicieni de pe ambele maluri ale Prutului.

Ca urmare a reputaţiei de compozitor şi orchestrator dobândite, artişti valoroşi ai momentului din industria muzicală românească şi internaţională i-au solicitat colaborarea: Felicia Filip, Nicu Covaci (Phoenix), Loredana Groza, Florin Piersic, Radu Fornea (K1), Ştefan Bănică jr., Linda, Paula Seling, trupa britanică Smokie. De un real succes s-au bucurat şi cele doua proiecte simfonice realizate alături de baritonul Daniel Prunaru (pe scena Operelor din Craiova şi Cluj-Napoca), materializate în realizarea a două CD-uri.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.